U PONEDJELJAK SKUPŠTINA VJEROVNIKA ULJANIKA

Čak 2.300 radnika konačno bi moglo dobiti svoje plaće. Evo koliko potražuju

Ukoliko predstavnik države, kao većinski vjerovnik, prihvati odluku o prodaji tada će stečajni upravitelj dobiti mogućnost prihodovanja novca da plati sva zaostala potraživanja radnika: plaća, otpremnina i ostalih dodataka. Potvrdio nam je tu mogućnost Boris Cerovac, predsjednik Jadranskog sindikata u jučerašnjem telefonskom razgovoru

| Autor: Paulo GREGOROVIĆ
Ilustracija (Snimio Milivoj Mijošek)

Ilustracija (Snimio Milivoj Mijošek)


U 2023. godini nadzire se konačno rješenje dugova Uljanika prema bivšim radnicima, a što je akumulirano prije pet godina kada pulsko brodogradilište nije bilo sposobno izvršavati plaćanja te kada su radnici štrajkali. Mogući prijelomni trenutak mogao bi se dogoditi već u ponedjeljak, 16. siječnja za kada je zakazana Skupština vjerovnika Uljanik Brodogradilišta u stečaju na Trgovačkom sudu u Pazinu.

Tada bi se moglo odlučiti o prodaji "novog" Uljanika (Uljanik Brodogradnje 1856) češkom investitoru Jaroslavu Strnadu i njegovoj tvrtki CE Industries. Oni su na hrvatsko tržište stupili ljetos, preuzevši grupaciju "Đuro Đaković" iz Slavonskog Broda, a potom na jesen poslala obvezujuću ponudu za kupnju tvrtke Uljanik Brodogradnja 1856 na više adresa, među kojima su i Banski dvori, Ministarstvo financija i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Ukoliko predstavnik države, kao većinski vjerovnik, prihvati odluku o prodaji tada će stečajni upravitelj dobiti mogućnost prihodovanja novca da plati sva zaostala potraživanja radnika: plaća, otpremnina i ostalih dodataka. Potvrdio nam je tu mogućnost Boris Cerovac, predsjednik Jadranskog sindikata u jučerašnjem telefonskom razgovoru.

- U proteklih godinu dana bivšim radnicima Uljanik Brodogradilišta u stečaju nisu isplaćeni nikakvi zaostaci pa ukoliko dođe do prodaje tvrtke bila bi osigurana sredstva za podmirenje dugova za 2.300 bivših radnika, naglašava Cerovac. Podsjećamo da smo prije godinu dana izvijestili da su radnici arsenala potraživali 2021. godine 170 milijuna kuna, odnosno osam plaća. Osim njih, tu su i oni koji potražuju otpremninu, a koji su proglašeni tehnološkim viškom u trenutku stečaja.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter