REAKCIJA NA REAKCIJU

Vesna Sajić: Netočnim tvrdnjama o proračunu Možemo svjesno obmanjuje javnost, čime se nanosi šteta ugledu Grada Pule

| Autor: Glas Istre
Filip Zoričić i Vesna Sajić

Filip Zoričić i Vesna Sajić


Iz Grada Pule su reagirali na jučerašnje tvrdnje stranke Možemo!.

"Kao pročelnica Upravnog odjela za financije i gospodarstvo Grada Pule želim ukazati na netočno iznesene tvrdnje od strane platforme Možemo kojima se svjesno obmanjuje javnost, čime se nanosi šteta ugledu Grada Pule.

Naime, proračun se temeljem odredbi članka 42. Zakona o proračunu donosi na razini skupine ekonomske klasifikacije odnosno na 2. razini. Prvi put ove je godine provedeno e-savjetovanje na nacrt Proračuna za 2023. godinu i projekcije za 2024. i 2025. godinu.

Proračun za 2023. godinu s obrazloženjem je na web stranicama Grada od 19. listopada ove godine te su ga svi zainteresirani mogli vidjeti te koji se projekti i aktivnosti predlažu za financiranje. Također, objavljena je i prezentacija proračuna gdje su na jednostavan, slikovit način prikazani prihodi i rashodi proračuna, odnosno sve najznačajnije odrednice proračuna.

Grad Pula ove godine proveo je novi, pilot projekt participativnog budžetiranja kroz koji izravno uključuje građane u planiranje proračuna za sljedeću godinu. Projekt se provodi u suradnji s Udrugom gradova u Republici Hrvatskoj, koja je osim Pule kao sudionike na projektu odabrala još Rab i Pakrac. Radi se o praksi koja postaje nužan demokratski standard urbanih zajednica. Cilj projekta je uključiti građane u politički život grada te im omogućiti da sami raspolažu dijelom proračunskog novca. Za projekt je osigurano dodatnih milijun kuna u proračunu.

Što se tiče transparentnosti, Grad Pula objavljuje sve plaćene račune tako da se na najdetaljnijoj razini objavljuju troškovi.

Od pristiglih prijedloga Možemo prihvaćeno je 5, odnosno 45,45 posto, a već se provode 2, odnosno 36,36 posto. Prijedlozi Možemo nisu dostavljeni na e-savjetovanju i iz toga nisu objavljeni u izvješću", piše u reagiranju koje potpisuje Vesna Sajić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter