savjeti za putovanja

Znate li koja su pravila za nošenje tekućine u ručnoj prtljazi?

(Foto: Promo)

(Foto: Promo)


Suočavanje sa sigurnošću zračne luke može biti zastrašujući aspekt zračnog putovanja. Jedan dio odnosi se i na to koliko tekućine smijete ponijeti. No, ne brinite; u nastavku objašnjavamo sve što trebate znati prije prolaska sigurnosne provjere.
Putovanje može biti uzbudljivo iskustvo, ali često dolazi s dobrim udjelom propisa i ograničenja.

Postoje pravila o tome što možete, a što ne smijete nositi u ručnoj i predanoj prtljazi u zrakoplovu. To uključuje opasne i zabranjene predmete. Mogu postojati i druga ograničenja, stoga se obratite izravno svojoj zrakoplovnoj tvrtki ako imate još kakvih pitanja. Danas ćemo se osvrnuti na količinu tekućine koju smijete nositi u ručnoj prtljazi. Ostanite s nama i saznajte više.

Kakvoj je to 3-1-1- pravilo?

Primarno pravilo koje regulira količinu tekućine koju smijete nositi u ručnoj prtljazi je 3-1-1. Uspostavila ga je uspostavila Uprava za sigurnost prometa (TSA) u Sjedinjenim Državama, a usvojila su ih mnoge druge zemlje. Princip ovog pravila vrijedi i za letove iz Hrvatske i prema Hrvatskoj, bez obzira na drugačije mjerne jedinice. Evo što to podrazumijeva:

Ograničenje od 100 mililitara (3,4 unce): Svaki spremnik tekućine mora imati 100 mililitara ili manje. Ovo pravilo vrijedi za sve tekućine, gelove, aerosole, kreme i paste.
Vrećica veličine 1 litre: Svi spremnici s tekućinom moraju stati u jednu prozirnu plastičnu vrećicu veličine 1 litre koja se može zatvoriti. Ova torba omogućuje zaštitnom osoblju da brzo i jednostavno pregleda vaše tekućine.

1 vrećica po putniku: svakom putniku dopuštena je jedna ovakva vrećica od 1 litre. Ako imate više od jedne torbe, morate je prijaviti kao dio predane prtljage.
Dakle, ako ste rezervirali kartu za let Zagreb Dubrovnik ili za bilo koji drugi domaći let, obratite pažnju na dozvoljene stvari kako ne biste imali problema.

Što se računa kao tekućina?

Pravilo 3-1-1 pokriva različite stavke, uključujući, ali ne ograničavajući se na:
Vodu i piće: Bilo koja vrsta tekućine, uključujući vodu, bezalkoholna i alkoholna pića.
Gelovi i kreme: Ovo uključuje proizvode poput kreme za sunčanje, hidratantne kreme i gelove za kosu. Aerosoli: dezodoransi, lakovi za kosu i drugi proizvodi u obliku aerosola.
Paste: Pasta za zube i slični proizvodi spadaju u ovu kategoriju.

Tekući lijekovi i otopina za kontaktne leće

Općenito govoreći, tekući lijekovi koji nisu na recept i otopine za kontaktne leće ograničeni su na 100 ml, ali TSA dopušta "veće količine medicinski potrebnih tekućina, gelova i aerosola u razumnim količinama za vaše putovanje", uz upozorenje da ih morate prijaviti najprije službenicima sigurnosti. Isto vrijedi i za formule za bebe koje mogu premašiti ograničenje od 100 ml, ali se moraju zasebno deklarirati i pregledati.

Kupnja bez carine: Tekućine kupljene u duty-free trgovinama u međunarodnim zračnim lukama podliježu različitim pravilima. Obično su ti predmeti dopušteni ako su zapakirani u sigurnosnoj vrećici zaštićenoj od neovlaštenog otvaranja s vidljivim računom. Uvijek provjerite propise za svoje odredište jer mogu varirati.

(Foto: Promo)(Foto: Promo)

Sve veće tekućine - uključujući pastu za zube, šampon, sredstvo za pranje lica i kremu za sunčanje - moraju biti upakirane u predanu prtljagu. Ako su u pitanju Split Barcelona letovi ili koji drugi međunarodni letovi, savjetujemo vam da dodatno provjerite restrikcije aviokompanije kojom se vozite.

Savjeti za nesmetano putovanje

Kako bi svako vaše putovanje avionom bilo jednostavno, bez ikakvih komplikacija, poslužite se našim trikovima i savjetima:
Pakirajte se pametno: kako bi vam sva tekućina koju trebate nositi stala u tu vrećicu od 1 litre, razmislite o prebacivanju proizvoda u manje bočice. No, ne zaboravite da ta manja pakiranja smiju biti velika 1000 ml.

Budite pripremni: vrećicu s tekućinom morate spremiti u ručnu prtljagu. Stoga je stavite na vrh ruksaka ili torbe kako bi vam bila lako dostupno. Ovo će pojednostaviti proces tijekom sigurnosne provjere.

Provjerite propise: Propisi se mogu razlikovati ovisno o zemlji ili zrakoplovnoj tvrtki, stoga uvijek provjerite posebna pravila za zračne luke iz koje polijećete ili u koju slijećete.
Razmotrite alternative: Za artikle poput šampona ili regeneratora razmislite o korištenju čvrstih pločica ili pudera koji ne podliježu istim ograničenjima kao tekućine.

Sada kada ste naučili koja je i koliko tekućine dopušteno nositi u ručnoj prtljazi, vrijeme je da se počastite novim putovanjem. Ako vas zanima gdje možete jeftino letjeti iz Zagreba, odgovor potražite na eSky.hr platformi gdje vas čekaju pristupačne cijene karata za domaće i međunarodne letove.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter