sdp-ov Europarlamentarac

Picula pojasnio tko najviše dobiva eskalacijom sukoba na Bliskom istoku

| Autor: Glas Istre
(Snimio Mislav Klanac)

(Snimio Mislav Klanac)


Europarlamentarac iz redova SDP-a, Tonino Picula, gostovao je u emisiji N1 Studio uživo i prokomentirao najnoviju i značajnu eskalaciju sukoba na Bliskom istoku.

Na pitanje kako europski savez stoji nasuprot rastuće eskalacije na Bliskom istoku, Picula odgovara:

"Pitanje je što Europska unija može u ovoj fazi kada su mnoge bojišnice obnovljene, a i neke nove otvorene. EU se teško dogovara u ovakvim situacijama. Postoji strah za civile, no kad treba donijeti zajednički stav se pokazuje ozbiljna podvojenost članica EU-a", ističe Picula i upozorava:

"Posljednju deklaraciju o sukobu na Bliskom istoku su zaustavile Mađarska, Češka i Austrija jer su ocijenile da je predloženi tekst prekritičan prema Izraelu i jer ne ističe dovoljnu potrebu da se Hezbolah odmakne od libanonske granice, kao i pravo Izraela da se brani."

Što se tiče sljedećeg poteza Europske unije, Picula kaže da on ovisi o njenoj sposobnosti da prevlada unutrašnje razlike. Europska unija tako se sada postavila kao pomalo distancirani promatrač sukoba, smatra on.

Picula smatra da se (barem) do 5. studenog čvrsti stavovi SAD-a neće mijenjati. Europarlamentarac govori da je opstanak Izraela trajni strateški cilj SAD-a i podsjeća da SAD pomaže Izraelu vojno i materijalno.                                                                                        

"Od obala Sredozemlja pa sve do Irana, praktički svi su na neki način uključeni u sukob. Od završetka Hladnog rata nisu dvije aktivne ratne zone bile s globalnim implikacijama bile zemljopisne toliko blizu. Jedino što ih dijeli je – Turska. U slučaju daljnje eskalacije doista možemo govoriti o najvećoj geopolitičkoj krizi od završetka Hladnog rata", ocjenjuje on.

O čemu ovisi hoće li se ići korak dalje? Picula ističe da je izraelska vlada iznimno desna i konzerativna. "U njoj dominantan glas imaju oni koji bi na ovu eskalaciju odgovorili većom eskalacijom."

Analitičari ističu da bi najzadovoljniji ovim razvojem događajem mogao biti Vladimir Putin. Što misli Picula.

"Nedavno je promovirao novu nuklearnu doktrinu koja signalizira Zapadu da će se smatrati protivnikom svatko tko pomaže Ukrajini oružjem kojim ona izvodi napade na Rusiju. Putin računa da će ovaj rat potrajati jer Rusija iduće godine izdvaja rekordnih 6,5 posto za vojne svrhe, a računa se da se iznosi penju i do 10 posto. To je dosad neviđeno puno", pojašnjava Picula.

S druge strane komentira kako plan za pobjedu Volodimira Zelenskog nije u programu niti jednog kandidata na predsjedničkim izborima: "Za Ukrajinu je ovo vrlo osjetljiv trenutak. Ako jedan od dva doma ostane u rukama republikanaca može doći do otežane provedbe i dizajna paketa pomoći Ukrajini", upozorava Picula.

U slučaju pobjede Trumpa Tonino Picula govori da su njegove tendencije da dokine pomoć Ukrajini i da je to pitanje "od više miljardi dolara."

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter