nema izbora

SDP Zagreb bez izbora: Kolarić odbija raspisivanje, a stranka čeka na novog predsjednika

| Autor: Tihana Tomičić
(Snimio: Tomislav Miletic/Pixsell)

(Snimio: Tomislav Miletic/Pixsell)


Iako SDP Zagreba već dvije godine ima privremeno vodstvo, te organizaciju vodi vršitelj dužnosti predsjednika dr. Branko Kolarić, čini se da izbora za novo vodstvo neće biti u dogledno vrijeme, pa čak ni do lokalnih izbora 2025. godine.

U svakom slučaju, ti se izbori sigurno neće poklopiti s nacionalnim izborima za novo vodstvo koji se na razini Hrvatske po modelu jedan čovjek – jedan glas održavaju 14. rujna. Za nacionalne izbore kandidacijski postupak već teče, dok u Zagrebu posljednji pokušaj nije prošao dobro, jer je nedavno sjednica Gradskog odbora bila otkazana zbog nedostatka kvoruma. Dakle, nije imao tko ni raspisati izbore – što, naravno, može biti svjesna opstrukcija onih koji strankom žele vladati sve do lokalnih izbora.

V. d. Kolarić, naime, zna da je bivši glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan već najavio kandidaturu za predsjednika SDP-a Zagreba, te da on ima velike šanse izgubiti od Dragovana, pa jednostavno nove izbore ne raspisuje. S obzirom na to da je od listopada 2022. godine vršitelj dužnosti, očito to može i nastaviti biti – osim ako novi predsjednik stranke Siniša Hajdaš Dončić (očekuje se da će on bez problema naslijediti Peđu Grbina) ne bude zatražio hitno raspisivanje izbora u glavnom gradu čim u rujnu preuzme stranku.

To će vjerojatno ovisiti o procjeni mora li novi predsjednik SDP-a Zagreba ujedno mora biti i kandidat za gradonačelnika – većina misli da to nije nužno, odnosno da stranku treba preuzeti netko tko će je organizacijski posložiti nakon što je Grbin raspustio više od pola članstva, a da kandidat za gradonačelnika treba biti osoba koja doista može ići u ozbiljnu borbu s Tomislavom Tomaševićem iz Možemo! i kandidatom HDZ-a, tko god to bude bio. Većina navija da kandidat bude bivši ministar financija Boris Lalovac, no on je nedavno preuzeo Odbor za financije u Saboru, pa je prilično namiren u smislu ambicija. No, procjenjuje se da bi on jedini imao ozbiljne šanse.

Dotad jedan drugi bivši ministar, Gordan Maras, kojega je Grbin bio istjerao iz stranke, i dalje čeka ponovno učlanjenje. Već je nekoliko puta na društvenim mrežama objavio kako mu se u stranci nitko ne javlja u lokalnoj organizaciji Gornji grad – Medveščak, i uporno proziva vodstvo s Kolarićem na čelu da ga namjerno zaobilaze. I on smatra da bi se izbori u SDP-u Zagreba hitno trebali održati jer je stranka potpuno umrtvljena i zapuštena.

Sanja Major želi biti predsjednica

Javno slabo poznata, jedna od potpredsjednica Foruma žena SDP-a, Sanja Major najavila je svoju kandidaturu za predsjednicu SDP-a.

– Socijaldemokraciju treba vratiti u SDP i u tom sam smjeru istaknula kandidaturu. Nije razlog kandidirati se zato da Siniša Hajdaš Dončić ne bi ostao jedini kandidat. Mislim da se SDP mora vratiti svojim vrijednostima, rekla je Major.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter