ZASTUPNIK SDP-A

Jovanović se prisjetio svoje prve saborske replike 1990. "Morao sam ispraviti Žarka Domljana"

| Autor: Novi list
Andro Krstulović Opara i Željko Jovanović 24 godine poslije

Andro Krstulović Opara i Željko Jovanović 24 godine poslije


Saborski zastupnik SDP-a Željko Jovanović uputio je poruku za sretniji Dan državnosti koja glasi: Hrvatska zaslužuje bolje. Prisjetio se svog sudjelovanja u radu Prvog višestranačkog Sabora RH 1990. godine. Uz njega, iz tog saborskog saziva aktivan je još samo zastupnik HDZ-a Andro Krstulović Opara.

"Ta 1990. godina bila je za mene vrlo zanimljiva. Proglašen sam najboljim studentom Medicinskog fakulteta u Rijeci i dobitnikom Rektorove nagrade, tajnim glasanjem izabran sam za studentskog protektora Sveučilišta u Rijeci, a na povijesnim prvim višestranačkim izborima u Rijeci u studentskoj izbornoj jedinici pobijedio sam svoje protukandidate iz reda HDZ-a, HDS-a, Koalicije narodnog sporazuma i SSOH-a, te tako postao zastupnik prvog višestranačkog Sabora RH.

Danas, na taj dan, 34 godina kasnije, obilježavano Dan državnosti i u 11. sazivu Hrvatskog sabora, jedan sam od rijetkih koji se mogu pohvaliti da su sudjelovali u radu tog Prvog višestranačkog Sabora RH koji je donio sve najvažnije povijesne odluke u novijoj hrvatskoj povijesti kojima je trasiran put samostalne hrvatske države.

Točnije, uz mene je iz tog saborskog saziva samo zastupnik HDZ-a Andro Krstulović Opara.

Imam i jednu anegdotu koja je vezana uz tu prvu konstituirajuću sjednicu 30. svibnja 1990. i Andru, jer je prvi predsjednik novoizabranog Sabora RH Žarko Domljan pozdravljajući sve zastupnike posebno naglasio da je u saborskom klupama i predstavnik 'svih hrvatskih studenata' Andro Krstulović.

Tako je nastala i moja prva saborska replika prvog dana mog prvog saborskog mandata u kojoj sam ispravio novoizabranog predsjednika Domljana i naglasio da su u klupama četiri predstavnika studenata, jer su u Vijeće udruženog rada izabrana 4 zastupnika iz 4 sveučilišne izborne jedinice, iz Zagreba (Andro Krstulović), Rijeka (Željko Jovanović), Split (Davor Lasić) i Osijek (Artur Gedike).

Poseban pozdrav Davoru, psihijatru KBC Split i Arturu, poduzetniku koji živi u Zagrebu. Mogli bi popiti i jednu saborsku kavu sva četiri prvom prilikom. 

Prisjetili smo se tih dana u razgovoru za Hrvatski radio kolega Andro i ja na konstituirajućoj sjednici 11. saziva, kao dva veterana. Osobno, s punim pravom, mogu reći da smo tog dana svi bili puni pozitivne energije i optimizma i da sam iskreno vjerovao da će 34 godine kasnije Hrvatska biti bolja i ljudi u njoj sretniji.

Na svima nama je da svi učinimo sve što možemo u svojim ovlastima da sljedeći Dan državnosti bude ljepši, sretniji, veseliji i svečaniji", poručio je Željko Jovanović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter