ISTRA 1961

Kontroverzni turski poduzetnik i političar ipak ne kupuje Istru 1961?  U tijeku su razgovori, ali dogovor nije ni blizu

| Autor: Roberto Car
ZASAD NIŠTA OD PRODAJE - Haritz Kerejeta i Mikel Lauzurica Evolet (Snimila Leona Teodorović / Glas Istre)

ZASAD NIŠTA OD PRODAJE - Haritz Kerejeta i Mikel Lauzurica Evolet (Snimila Leona Teodorović / Glas Istre)


Pulski nogometni prvoligaš i dalje je u većinskom vlasništvu Grupacije Baskonia-Alavés i tako će, očito, ostati još neko vrijeme, bez obzira na iskazani interes turskog poduzetnika i bivšeg političara Faruka Koce za kupovinom većinskog paketa dionica Istre 1961.

Naime, nakon što je Faruk Koca, 60-godišnji bivši predsjednik turskog prvoligaša Ankaragucua, od 2021. do prošle godine kad mu je zabranjem rad u turskom nogometu zbog toga što je nakon utakmice svog kluba napao i udario suca Halila Umuta Melera, stigao u Pulu sa svojim suradnicima u nedjelju navačer, stekao se dojam da se finiširaju uvjeti za prelazak Istre 1961 iz baskijskih u turske ruke.

Koca je u utorak navečer tek nakratko razgovarao sa sinom vlasnika Grupacije Baskonia-Alavés Haritzom Kerejetom, iskazavši ponovno interes za kupovinu većinskog paketa dionica Istre 1961 i potom se u srijedu ujutro vratio u Tursku, ostavivši u Puli svoje najbliže suradnike da nastave s razgovorima.

No, da do prodaje još barem neko vrijeme sigurno neće doći, može se iščitati i iz izjave izvršnog direktora pulskog kluba i osobe od povjerenja vlasnika Grupacije Baskonia-Alavés Joseana Querejete.

Niti blizu

– U tijeku su razgovori i ima interesa za kupovinu kluba. No, nema još nikakvog dogovora. Niti je stvar blizu dogovora – prenio je izvršni direktor Istre 1961 Mikel Lauzurica Evolet.

Zanimljivo, s turske su strane odavali dojam da je dogovor o kupovini pulskog kluba blizu realizacije jer je, navodno, Faruk Koca još od kolovoza u pregovorima s baskijskim vlasnicima te je upoznat s financijskom slikom pulskog kluba, kao i, između ostaloga, s dugom prema bivšem vlasniku Mihailu Ščeglovu.

Međutim, način na koji su Turci, nenajavljeno, došli u Pulu na pregovore zatekao je i vodeće ljude u upravi Istre 1961. Predsjednik Branko Devide Vincenti je u Zagrebu, direktor Mikel Lauzurica Evolet se vratio u Španjolsku pa se sin vlasnika grupacije Haritz Kerejeta morao vratiti u Pulu iz koje je otišao tri, četiri dana ranije.

To što o pregovorima sa zainteresiranom turskom stranom čelni ljudi pulskog kluba nisu ništa znali, kao niti zamjenik predsjednika Upravnog odbora Istre 1961 Anton Percan, ujedno i predstavnik Grada Pule kao manjinskog vlasnika, govori o tome da se cijela ova priča s turskim poduzetnikom zakotrljala prilično iznenada.

Situacija je takva da je očito Faruk Koca s čelnicima Grupacije Baskonia-Alavés razgovarao o kupovini Istre 1961, ali nedostatak osnovnih dokumenata koje zainteresirana strana tom prilikom mora ispuniti, kao i iznenadni i nenajavljeni dolazak turske delegacije u Pulu, pokazuju da je dolazak četvrtog stranog vlasnika, nakon Rusa Mihaila Ščeglova, Amerikanca Michaela Glovera i Grupacije Baskonia-Alavés, još daleko od realizacije.

Posebno nakon što su Baski sanirali sve klupske dugove, znatno poboljšali i unaprijedili rad omladinskog pogona, uložili znatna sredstva u izgradnju Kampa u Balama, kao i u uređenje "Drosine" te povukli brojne marketinške poteze kako bi popularizirali klub. Teško je očekivati da bi prodali svoj udio u Istri 1961 za manje od 17 do 20 milijuna eura. Što je daleko od onoga što je, zasad, ponudila turska strana.

Mir u kući

S druge strane, u cijeloj ovoj priči o interesu turskog poduzetnika još je jednom iskazana već poslovična zatvorenost baskijskih vlasnika prema svima u i oko pulskog kluba. Jasno je da se o takvim stvarima razgovara daleko od očiju javnosti, no isto tako su barem članovi uprave kluba trebali biti upoznati s cijelom situacijom. Hoće li u budućnosti klub na koncu ipak preći u turske ruke, ostaje za vidjeti.

U cijeloj priči treba voditi računa o onima koje se najviše prati, seniorskoj momčadi Zeleno-žutih. Oni bi, na čelu s trenerom Paolom Tramezzanijem, trebali biti fokusirani na rad i utakmice koje im slijede. A u brzom ritmu pred njima su još četiri utakimice do reprezentativne stanke.

Nema sumnje da sve priče o mogućoj prodaji kluba mogu negativno utjecati na njih te bi i zbog "mira u kući" bilo poželjno da im se netko od članova uprave kluba obrati i izloži situaciju. Baš sad kad je momčad u usponu forme, nanizala tri odlične partije, koje, nažalost, nisu okrunjene zasluženim bodovima. I sad kad su navijači prepoznali vrijednost igračkog kadra i dali im dodatni vjetar u leđa, najmanje treba da događaji "s kata" naruše sve.

Nakon više od šest godina "stolovanja" baskijske grupacije u Puli, ovo je sezona u kojoj bi se mogla ostvariti priželjkivana borba za nastup u Europi. Sve to srušiti zbog tajnih pregovora o mogućoj prodaji kluba doista nema smisla. Osim ukoliko stvar ipak nije blizu realizacije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter