iskusni branič Višnjana

Jure Bonaca: Možda nam nije trebala Prva ŽNL, ušli smo na silu

| Autor: Boris Vidulin
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Osmo kolo Prve ŽNL donijelo je tri pobjede gosta, dva domaćina i jedan neriješeni ishod, On se dogodio u srazu Istre i Vrsara gdje su strijelci bili Škiljan za domaćina i Mijojlić za goste. Pobjedu na svom terenu ostvarili su nogometaši Smoljanci Slobode i to tek u nastavku susreta kada je trener-igrač Križman uveo tri nova napadača. Samog sebe, Krajcara i Licula te je to bilo ono što je presudilo u pobjedi 3:1. Uspješna je bila i Iskra ostvarila minimalnu pobjedu nad Velim Vrhom i to pogotkom Nermina Krasnićija, koji se brzo vratio "iz mirovine" jer je očito da klub s Vineža ima problema s realizacijom.

U gostima je pobijedila Dajla s novim trenerom Darkom Pivaljevićem, prvi gostujući trobod, odnosno prvi domaći poraz Potpićna, kao i Vodnjan koji je zahvaljujući Mujezinoviću, treći pogodak u dva susreta, bio bolji od Marčane koja je mogla do boda, ali je Šterpin promašio cijeli okvir gola iz kaznenog udarca u posljednjoj minuti susreta. U susretu posljednje momčadi iz Višnjana, i prvoplasiranog Štinjana, bodovi su otišli na jug Istre, ali teže nego se moglo očekivati. Gosti su pobijedili tek u sudačkoj nadoknadi u koju su ušli s golom minusa.

Kao vječnost

- Kada te protivnik stišće svih devedeset minuta, poglavito se to odnosi na drugi dio utakmice kada se nismo izvukli iz naše polovice, onda je neminovno da ćeš prije ili poslije napraviti grešku. Konstantan pritisak protivnika urodit će plodom i to se dogodilo. Još smo prvi dio i bili dobri, nešto pokušavali iz kontre, uspjeli povesti nakon dvadesetak minuta, a u nastavku smo stali.

Malo iskustvo i kvaliteta Štinjana, malo snage koja je kod nas kopnila, i dogodio se preokret u zadnjim sekundama. Oni su izvukli mlade igrače, u igru ubacili iskusne, mi si taj luksuz ne možemo priuštiti i tu je ta razlika - rekao je jedan od iskusnijih u dresu Višnjana Jure Bonaca.

Trebalo je izdržati još samo malo.

- To malo nama je izgledalo kao vječnost. Kada gubiš snagu pada i koncentracija i u dva posljednja napada, dogodile su se dvije greške. Najprije s jedne, pa s druge strane i bodovi su otišli iz Višnjana. Prvi put je probijena strana, povratna prezimena lopta i Gračić ju je poslao u gol, a onda je bio ubačaj Ilinčića, čak smatram da je bila kao neka "frnjokula" jer jedva je to učinio, naš branič i vratar bili malo neodlučni, tu je dotrčao Jelenić i nekako s glavom i ramenom skrenuo ju u mrežu i ostali smo na posljednjem mjestu.

Višnjan je 2022. godine u prvi rang ušao kao peti, ekspresno je ispao. Prošle godine su bili treći, ponovo ušli u viši rang i sada su ponovo posljednji.

- Možda nam to nije niti trebalo, nismo mi bili toliko superiorni u Drugoj ŽNL. Bilo je dobrih susreta, pobjeda protiv Peroja 7:3, ali i poraz od Istre Tar doma 0:5, tako da smo, po mom mišljenju, ušli nespremni. Treba odvagati neke stvari, biti u vrhu Druge ŽNL, imati pobjednički mentalitet i sjajnu atmosferu, ili igrati u Prvoj ŽNL, boriti se za svaki bod do iznemoglosti i biti u donjem dijeli ljestvice, a nerijetko i na samom dnu.

Baza naših igrača, odnosno nositelja igre, ima preko 30 godina. Mladih ima ponešto, ali ne rade nikakvu razliku niti u drugoligaškom rangu pa je bilo teško očekivati da će to biti sada. Nismo se nešto adekvatno niti pojačali tako da je to bilo malo isforsirano. Malo na silu.

Velike razlike

Za nadati se je da neće doživjeti sudbinu od prije dvije sezone.

- Meni kažu da sam malo previše pesimističan kada govorimo o tome, a ja baš mislim da sam realan. Liga se krati za dva člana, još netko vjerojatno mora ispasti tako da će naša misija biti jako teška. Gotovo nemoguća. Nisam veliki optimist, ali to ne znači da ćemo se mi unaprijed predati. Borimo se, treniramo, dajemo sve od sebe, ali ponekad to nije dovoljno. Srećom, niti liga, kada gledamo cjelokupno, nije neka velika kvaliteta.

Svake godine sve lošija jer one bolje momčadi, poput Medulina, Banjola, Funtane, Umaga, Žminja, i nedavno Ližnjana, napreduju, a nitko sa sličnom kvalitetom ne dolazi što znači da je sve gore. To je ono što možda nas u Višnjanu drži, liga je sve lošija pa bi ipak mogli ostati prvoligaši. Vidi se velika razlika, pa prve četiri momčadi (Štinjan, Smoljanci Sloboda, Vodnjan i Istra Pula) imaju od 22 do 17 bodova, a onda svi ostali, izuzev nas, od devet do sedam osvojenih poena, a nismo niti do polovice prvenstva došli - zaključio je Jure Bonaca, branič Višnjana.

Novi trener Livio Lupidi

Odlaskom Elvisa Kastratija na klupu Jadrana kao pomoćnik Blaža Bugarina, Višnjan 1957 je ostao bez trenera su morali krenuti u potragu za njegovim nasljednikom. Stali su u Trstu odakle dolazi 65-godišnji Livio Lupidi. Pratiteljima nogometa s naših prostora znan je kao trener ugaslog Momjana 1947, a sada će nakon što ih je vodio u trećoj i drugoj žnl, talijanski strateg prvi put okusiti i elitni nogometni rang županije.

-Ovog tjedna došao je novi trener i krećemo dalje. Koliko je meni poznato, on zna samo talijanski i nešto malo slovenski pa bi to mogao biti određen problem u svlačionici jer moramo razgovarati o taktici, o načinu igre i treniranja, o svemu. Znam, nogomet ima univerzalni jezik, svi pričamo isto pa vjerujem da ćemo se nekako snaći bez da nam se dogodi šum u komunikaciji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter