ŽNL

Svakim novim kolom osjeti se sve veća razlika u kriterijima: Slušalice sudaca samo sve iritiraju

| Autor: Boris Vidulin
(Snimilo Luka Jeličić)

(Snimilo Luka Jeličić)


Svakim novim kolom u županijskim nogometnim ligama osjeti se sve veća razlika u kriterijima sudaca. Na taj način igračima, službenim osobama, ali i gledateljima, nije lako pratiti sve ono što se događa na terenu. Naravno da kriteriji svih sudaca nisu, i ne mogu, niti biti isti. Postoji mala razlika, ali ako su posve oprečni, onda postoji problem. Oni stariji suci su fleksibilniji, podosta toga »neće čuti«. Poglavito se to odnosi na njima upućene psovke, uglavnom »ne čuju na to uho« osim ako igrač nije suviše glasan, a kada se porječkaju dva igrača međusobno, samo verbalno, na to iskusni sudac niti ne trepne. Kada bi to učinio, utakmica bi brzo završila jer na terenu ne bi bilo dovoljno igrača za igru.

Psovke i kostobrani

Oni mlađi suci, pak, dijele kartone«šakom i kapom«. Drže se strogo pravila, što i nije tako loše. No, nemaju mjeru. Postoje i neka druga pravila koja ih ne zanimaju, pa ostaje dojam da oni odlučuju selektivno koje će se pravilo primjenjivati, a koje neće.

Svim akterima nogometne utakmice to je prilično teško pratiti, ne znaju kako da se postave i koje je pravilo važnije od nekog drugog na utakmici.

Primjera ima napretek. Sandi Skrletović će bez problema udijeliti crveni karton igračima suparničke momčadi koji su se međusobno počastili pogrdnim riječima. Problem je što nisu bili jedini. Problem je i što se to događa tijekom svih devedeset minuta, ali je on odlučio »počastiti » baš tu dvojicu. Stariji sudac, poglavito u 87. minuti kada se to dogodilo, će sve zanemariti. Marijanu Krčaliću nije problem u Rovinjskom Selu opomenuti igrača Dajle žutim kartonom jer nije imao kostobrane na nogama, a to spada u obaveznu sportsku opremu. Dalibor Šekuljica će izjaviti da mu ne pada na pamet dati igraču žuti karton u Kanfanaru jer nije imao kostobrane, tim više što bi mu to bio drugi, odnosno isključujući, karton.

Posebno poglavlje zaslužuje nošenje slušalica kod sudaca na županijskom nivou. U korak s modernom tehnologijom koja napreduje i ulazi u sve pore našeg života, sudačka komunikacija, odnosno slušalice i mikrofon, već neko vrijeme su i u nogometu, a sve radi lakšeg suđenja i bolje komunikacije među sucima.

Treba reći da su one zamišljene kao pomoćno sredstvo u cilju sprječavanja grešaka i da se igra odvija što brže, da suđenje bude što bolje, da suci jedan drugom dojavljuju u što kraćem vremenu ako se nešto dogodi iza njihovih leđa. Jednom riječju, da sve bude kvalitetnije.

Jesu li one neophodne na županijskoj razini? Nisu.

Komunikacijski sustav služi samo ako se njime suci pravilno koriste. Ako pričaju svakojake gluposti koje nemaju veze s utakmicom, onda im samo odmažu i onda služe samo za dekoncentraciju. Rukama će pritisnuti uho jer slabo čuju, pa se osjeti šum, pa nisu dobro razumjeli, a za to vrijeme igra se odvija mimo njih, dok su oni koncentrirani na slušalice.

Nema svrhe

U susretima najviše razine oni su od pomoći jer se igra strahovito brzo. No na razini županijskih nogometnih liga pravi će se sudac namjestiti i okrenuti na pravu stranu tri puta jer ima toliko vremena dok igrač krene s igrom. Iz tog razloga slušalice u ušima županijskih sudaca samo sve iritiraju. Doslovno. I nemaju neku svrhu.

Tako se dogodila pogreška pomoćnog suca na Velom Vrhu jer je u to vrijeme pričao na mikrofon stvari nevezane za utakmicu. Jednostavno je predvidio tko je loptu bacio u aut. Srećom, glavni je sudac bio koncentriraniji pa je ispravio nepravdu, ali je to izazvalo reakciju igrača jer su svjesni što je izazvalo zabunu kod pomoćnog suca.

Po pravilima nogometne igre sudac ima pravo koristiti komunikaciju, nitko mu to ne može zabraniti. No, ipak bi preporuka mjerodavnih mogla ići u smjeru sugeriranja da suci utakmica županijskih liga ne nose komunikaciju jer im ona definitivno nije od pomoći. Barem ne u rangu županijske lige. I tu se ponovo događa onaj jaz starijih koji neće niti čuti za komunikaciju, i onih mlađih sudaca koji s ponosom nose slušalice na zgražanje igrača i trenera, barem na razini županijskih liga.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter