LIGA NACIJA

Izbornik Dalić ne može pogriješiti bez obzira na dvojbe po linijama

| Autor: Davor Petrović
(Snimio M. Prpić)

(Snimio M. Prpić)


Sutrašnja utakmica protiv Škotske na stadionu Maksimir već se, slikovito rečeno, može opipati pod prstima, s time da svaki novi dan podiže razinu samouvjernosti hrvatskih reprezentativcima.

Naravno, unutar racionalnih okvira. Naime, svi igrači su itekako svjesni činjenica da će im se suprotstaviti suparnik čije najjače adute predstavljaju vrlo odgovorna igra u obrani i trčanje do iznemoglosti.

Škoti danas nemaju raskoš kvalitete koja ih je krasila sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, kada su bili redovni sudionici svjetskih prvenstava, ali zato imaju genetski uvjetovanu kombinaciju borbenosti i srčanosti.

Suvišno je podsjećati da je ulog prilično velik jer tri osvojena boda mogu primaknuti Dalića i njegove štićenike statusu nositelja u ždrijebu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026. godine. Za taj doseg potreban je plasman na jedno od prva dva mjesta u skupini A1 Lige nacija, s time da raspored subotnjeg kola otvara lijepe mogućnosti.

Pobijedi li Hrvatska Škotsku u Zagrebu, a Portugal Poljsku u Varšavi, utorak bi donio prvu priliku za stvaranje bodovne zalihe koja nosi lijepu perspektivu.

Doduše, Dalić i njegovi štićenici ne bave se tako širokim rasponom matematičkih kombinacija. Barem ne u komunikaciji s medijima.

Ravnajući se onom prastarom nogometnom mudrošću koja kaže da uvijek treba ići utakmicu po utakmicu, središnje mjesto u njihovom fokusu trenutno zauzima isključivo idući suparnik.

Sastav

Pri tome ključno pitanje predstavlja sastav udarne jedanaestorke koja će pokušati slomiti Škote na travnjaku maksimirskog stadiona. Kada je EURO donio neslavno ispadanje nakon natjecanja po skupinama, Dalić je najavio određene promjene koje su stigle prije mjesec dana, u prva dva kola Lige nacija. Hrvatska je protiv Portugala u Lisabonu (1:2) i Poljske u Osijeku igrala s trojicom stopera u zadnjoj liniji, što se pokazalo kao više nego solidno rješenje.

K tome, Dalić je najavio istu formaciju i za listopadske oglede Lige nacija. Prema tome, već sada se može pretpostaviti da će posljednju liniju obrane ispred Dominika Livakovića činito Joško Gvardiol i Josip Šutalo koji se brzo oporavio od ozljede u zadnjem odigranom kolu Eredivisie. Jedino otvoreno pitanje je treći stoper, s time da za tu poziciju konkuriraju Martin Erlić i Duje Ćaleta-Car. Bočne pozicije, koje Englezi u ovakvoj formaciji nazivaju »wing-back«, trebale bi pripasti Kristijanu Jakiću na desnoj i Borni Sosi na lijevoj strani.

- U Sassuolu sam tri mjeseca igrao u obrani s trojicom stopera i dobro sam se snašao. Spreman sam i nadam se da ću dobiti priliku. Protiv Škotske moramo biti oprezni jer to je čvrsta momčad. No, igramo pred svojim navijačima i trebali bismo pobijediti - kaže Erlić.

Vezni red, pak, donosi najveće dvojbe za izbornika. Naravno, Luka Modrić je neupitan, ali sve ostalo je još uvijek otvoreno jer je Mateo Kovačić propustio veći dio priprema. Naime, njegova supruga je u vrlo visokom stupnju trudnoće i Dalić mu je zbog toga dao slobodno, uz nadu da će se brzo priključiti reprezentaciji.

Budući da svi očekuju zatvorenu igru Škotske, može se pretpostaviti da izbornik za preostale dvije pozicije traži razarača suparničkih napada i kreativca koji može zaprijetiti lucidnim potezom ili udarcem izvan kaznenog prostora.

Sjajna forma

Onaj prvi trebao bi biti Petar Sučić, a za mjesto »fantasiste« konkuriraju njegov bratić Luka i Martin Baturina. Obojica u zadnje vrijeme pružaju više nego dobre partije i s pravom se mogu nadati mjestu u početnoj postavi. Zapravo, dojam je da Dalić u ovoj situaciji ne može pogriješiti, bez obzira koga izabere, s time da ima i treću opciju u liku Marija Pašalića.

- Reprezentacija je jako dobro iskustvo za mene jer nisam igrao u puno takvih utakmica. Ovdje su stvarno sjajni igrači i konkurencija je velika. Treba se dokazivati na svakom treningu i nadati se da ćeš biti unutra. Modrić? Svi znamo kakav je majstor, ne samo on, nego svi ti igrači. Prvi put kad sam došao, samo sam promatrao tko što radi, samo gledaš i učiš. Uvijek možeš napredovati u reprezentaciji. Uzeti desetku od Luke... To sanja svako dijete, ali ne žurim nigdje. Ne stvaram si pritisak, idem korak po korak – objašnjava Baturina.

Naravno, nije isključeno da će Dalić umjesto dvojice napadača od prve minute na teren poslati još jednog ofenzivnog veznjaka. Opet, argument protiv te varijante predstavlja sjajna forma Andreja Kramarića, Igora Matanovića te posebno Ante Budimira koji je u zadnja dva kola Primere postigao tri gola. Jednostavno, hrvatski napadači izborniku bi trebali donijeti slatke brige.

Savršeno je jasno da je Kramarić u svakoj varijanti vrlo jak kandidat za isturenu poziciju. Na kraju krajeva, ove dvije utakmice mogle bi mu donijeti jubilarni stoti nastup u dresu hrvatske reprezentacije.

Matanović je ostavio dobar dojam protiv Portugala i Poljske u rujnu, ali teško se oteti dojmu da Dalić neće ignorirati Budimirov golgeterski niz.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter