ISTRA 1961

Tramezzani na tragu Pamića i Garcije

| Autor: Ivica Cerovac
(Snimila Leona Teodorović)

(Snimila Leona Teodorović)


Odradili su nogometaši Istre 1961 prvi okret oko bove s nikad boljim rezultatskim učinkom u Ligi deset. U njenom prvom izdanju, u sezoni 2013/2014 kad je na klupi sjedio Igor Pamić, »zeleno-žuti« su već nakon sedam kola na svom kontu imali 11 bodova, no uslijedila su potom dva poraza, u Maksimiru od Dinama i na »Drosini« od Zadra, čime je propuštena prilika za još bolji učinak u prvom kvartalu.

U sezoni 2022/2023, s Gonzalom Garcijom za pulskim kormilom, u sezonu se krenulo s tri poraza, no potom se dostigla radna temperatura i u narednih šest kola upisane su tri pobjede, dva remija i domaći poraz od Lokomotive, za ponavljanje učinka od 11 bodova nakon prve četvrtine prvenstva.

Lov na Europu

Za reprizu tog dosega nije se trebalo čekati novih devet godina. Ovom su prilikom bile dovoljne tek dvije, a onda se Paolo Tramezzani učlanio u »klub 11«. Ako se po jutru dan poznaje, mogla bi to biti naznaka bliske budućnosti u kojoj će ovdašnji ljubitelji »najvažnije sporedne stvari na svijetu« moći uživati, jer su dvije gore navedene sezone bile i dvije najuspješnije u povijesti pulskog prvoligaša.

Pamić je svoju zaključio s 44 prikupljena boda vrijedna šeste pozicije na prvenstvenoj ljestvici, dok je Garcia osvojio dva boda više i plasirao se jednu stepenicu iznad. »Zeleno-žuti« se trenutačno nalaze na šestom mjestu, bodovno poravnati s petoplasiranim Šibenikom i tek korak iza četvrtog Varaždina.

Taj podatak, kao i činjenica da Osijek svojim neuvjerljivim predstavama ne potvrđuje status člana »velike četvorke« hrvatskog nogometa, lov na premijerni nastup u Europi čini više nego realnim.

Žele li Tramezzanijevi puleni da san postane java, nekoliko je stvari na kojima će morati poraditi, a kao prva se sama od sebe nameće efikasnost. Nisu ni pod Pamićem ni pod Garcijom nogometaši Istre 1961 do vrha punili protivničke mreže, ali u ovoj fazi su u oba navrata imali po deset postignutih pogodaka.

U tekućoj sezoni su ih postigli tek šest, a ako naknadno glavni i odgovorni ne promijene svoju odluku i drugi pogodak protiv Osijeka pripišu Mateu Lisici, Luka Jelenić će s ta dva autogola dočekati nastavak prvenstva kao najbolji pulski strijelac. Naime, preostalih četiri između sebe su razdijelili Mario Čuić, Marcel Heister, Dario Marešić i Oleksandr Petrusenko, koji je u međuvremenu već i napustio »Drosinu«.

S tako malo postignutih pogodaka normalno je da »bode oči« i ukupna gol-razlika, koja trenutačno iznosi 6:15, premda treba priznati da je talijanski strateg, nakon što mu je momčad na prva dva gostovanja u Maksimiru i na Rujevici primila ukupno devet pogodaka, posložio defanzivni segment.

No, Pamić je svojevremeno nakon devet kola imao 10:13, a još je uspješniji bio Garcia s 10:11, što pokazuje da prostora za napredak ima i treba ga nastojati iskoristiti.

Dovoljno vremena

Uostalom, s obzirom da je dvoboj sa Šibenikom na Šubićevcu okončan bez pogodaka, mogla je Istra 1961 reprezentativnu stanku dočekati na petoj poziciji, samo da je napad bio malo ubitačniji, ili obrana manje propusna.

Vremena za nadoknaditi propušteno definitivno ima i više nego dovoljno, ali trebat će svoj dio posla odraditi i oni koji stoluju u Vitoriji te pokazati malo više ambicije. Zbog nepotrebnog oklijevanja ostao je Tramezzani najprije bez Mladena Devetaka, potom i bez Amera Gojaka, ali treća je bila sreća i Baski nisu dopustili da im kroz prste iscuri Andre Poko.

Možda je to naznaka njihovog buđenja, a ako od trojice igrača pristiglih na probu još jedan zadovolji svojim kvalitetama i uklopi se u financijske gabarite, možda bi se prilika za europski iskorak koja se čini nadohvat ruke, mogla i iskoristiti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter