Predsjednik porečkog kluba

Edvard Ribarić o sudačkim zakidanjima i nebrigi NSŽI-ja: Pogreške sudaca na štetu Jadrana izmakle su kontroli

| Autor: Boris Vidulin
(Snimila Valentina Beg)

(Snimila Valentina Beg)


"Neke su stvari izmakle kontroli", tim je riječima Edvard Ribarić, predsjednik porečkog Jadrana koji se natječe u SuperSport Drugoj ligi, započeo razgovor na temu prvih pet kola nove drugoligaške sezone.

Sugerirao je Ribarić ono što se događa od početka natjecateljske godine, a Porečani uglavnom šute i trpe, posve naivno, dok drugi dižu dreku i galamu i u nekoj mjeri profitiraju.

- Moram priznati da u početku nisam razmišljao kako nam se odmah daje do znanja da nas je netko otpisao iz drugoligaškog društva, ali ovo što vidim, iz utakmice u utakmicu, počinjem shvaćati da sam bio prilično naivan. Mi možda nekome jesmo mali klub, bez neke institucionalne zaštite, pa se misli da nas se može tako vidljivo oštećivati.

Imamo, naravno, svoje slabosti, kao i svaki klub uostalom, ali nitko neće gaziti naše dostojanstvo i oduzeti nam pravo da u igri, pošteno, pokažemo što možemo i ne možemo. Ova događanja sa suđenjem na utakmici protiv Dugog Sela prevršila su svaku mjeru i sigurno ukazuju na kontinuitet - bio je vidno razočaran Ribarić.

(Snimio Goran Stanzl/Pixsell)Edvard Ribarić (Snimio Goran Stanzl/Pixsell)

Očigledni previdi

Pokušao je predsjednik Jadrana secirati samo one i laiku jasne stvari.

- Ako je tome tako, onda niti mi više ne želimo šutjeti jer vidimo kamo to sve vodi. U utakmicama s favoriziranim momčadima za vrh pokazali smo zbilja dobre stvari u igri. Radnika iz Križevaca smo zaustavili remijem, a onda eliminirali iz Kupa Hrvatske. S Kustošijom smo vodili 4:3 do posljednjih sekundi, s Mladost Ždralovi je bilo 1:1 do posljednje minute, i onda smo primili gol. Te igre su nam podigle samopouzdanje i pokazale da, unatoč mladosti i neiskustvu, možemo parirati. Onda nas u Sisku suci unakaze.

Dva kaznena udarca po kriteriju kojih smo u prethodnim utakmicama, pa i sada s Dugim Selom, mi ostali uskraćeni. Tamo nam je sudac podijelio kartone za poglede dok je suparniku dozvoljavao svašta. Izbacio nam je igrača već u prvoj trećini utakmice i praktično smo ostali bez tri stožerna prvotimca za iduće kolo. To nam se protiv Dugog Sela jasno vidjelo u problemima u obrani, kao i izostanak napadača Ivetića koji je bio na turniru regija u Italiji. Protiv Dugog Sela smo se, iako drastično oslabljeni, dosta dobro držali do trenutka kada je sudac uzeo stvari u svoje ruke - govori Ribarić.

- Osim nedosuđenog jedanesterca, dobili smo dva gola nakon očitih previda igranja rukom i prekršaja suparnika, a uz to spornu situaciju koja je tome prethodila nije imala kriterij kao prema nama u Sisku. Previše je toga da ne bismo razmišljali kako to nije slučajno. Nama se, primjerice, u kup utakmici s Radnikom dogodi da naš igrač ide sam prema golu, a onda sudac svira kraj prvog produžetka.

Protiv Mladosti u Kupu pomoćni sudac diže zaleđe za koje sam sad siguran da se nikad ne bi sviralo da je situacija bila obrnuta i protivnik postigao takav gol. Kako da igrači zadrže mirnoću pored toliko odluka u nizu protiv, i po neravnopravnom kriteriju sa suparnikom. Razumijem njihovu ljutnju, ali morat ćemo nadvladati te probleme jer nam dijele kartone olako i samo si dodatno stvaramo probleme - ljut je predsjednik Jadrana.

Jedino što predsjednik porečkog kluba traži je oblik zaštite.

NSŽI ih zaboravio

- Razgovarao sam s predsjednikom NSŽI-ja Darkom Raić Sudarom i tražio da nas na većim instancama HNS-a pokuša zaštititi. Obećao mi je da će sve prenijeti mjerodavnima, iako ne znamo koliko to može utjecati na neke stvari. Jedino što želimo su isti uvjeti kao za sve, pa onda ako budemo lošiji na terenu neka pošteno ispaštamo na ljestvici.

Kad smo već kod NSŽI, volio bi ih podsjetiti da se, ako su slučajno zaboravili, osim Uljanika u SuperSport Drugoj ligi od istarskih klubova natječe i Jadran i da su svakako dobrodošli i na naše domaće utakmice. Ne želim da me se niti u kojem trenutku krivo shvati, nemamo ništa protiv Uljanika. Dapače, drago mi je da su ušli u viši rang, da nas ima više s ovih prostora, ali osjećam drugačiji tretman istarskog Saveza, a to nikako nisu vrijednosti prema kojima bi oni trebali djelovati.

Onda se predsjednik Jadrana vratio na suce.

- Stalno nam govore da je ovo razvojna liga, kako za igrače, tako i za mlade suce, ali ako ti isti suci griješe samo na štetu jednog kluba onda je to apsurd. Što nama znači da nam se na kraju susreta ispričavaju i delegat i kontrolor suđenja? Reći će netko da oni to ne čine s namjerom, jednostavno su neiskusni, ali kako uvijek na našu štetu. Znam, mnogi će reći da smo izgubili 2:5, ali kod 2:2 i 2:3 događaju se čudne stvari i moglo je završiti posve drugačije kada bi imali isti tretman kao i drugi.

Mi možemo biti u nečemu slabiji, drugi bolji, ali to ne znači da prema nama ima neki drugi tretman i pravila. Toga nam je dosta. Apsolutno smo svjesni svojih slabosti u igri i grešaka te ćemo ih pokušati ispraviti, ali suce ne možemo ispraviti jer na to nemamo utjecaj. Zahtijevamo da svi imaju isti tretman, pa neka na kraju odnosi na terenu odlučuju, a ne "vještine" izvan njega i favoriziranje moćnijih.

Zna se da je Poreč mirna sredina, da nema pritiska pa se valjda može raditi što je koga volja. Hrvace i Jadran Ploče su prema javnosti uputile apel u kojima baš poput nas tvrde da su zakinuti, a mi sada igramo baš protiv jednih, pa drugih. Što bi trebali očekivati? - s velikim upitnikom završio je razgovor predsjednik Jadrana, s nadom da će NSŽI biti na strani Jadrana i početi se brinuti o svojim klubovima.

Suradnja s Istrom 1961 ne postoji, to je posve jasno.

- Ne želimo više potencirati te stvari, a mogu samo naglasiti da su trenutno 17 igrača, ove su sezone još četiri najtalentiranija mlada igrača, iz našeg kluba otišla u Istru 1961 i dva trenera iz Poreča u Pulu, a u obrnutom smjeru točno nula. To govori o kakvoj se suradnji radi. Nije mi jasno što bi se drastično dogodilo da su samo dva, od deset igrača koji su posuđeni Uljaniku, proslijeđeni u Poreč.

Pa po logici stvari svih deset niti ne mogu igrati odjednom. Dobili smo tumačenje da rad u našoj seniorskoj momčadi nije na zadovoljavajućoj razini za Istrine igrače, što se može vrlo lako provjeriti i demantirati pitajući za mišljenje sve Istrine igrače koji su do sada bili kod nas na posudbi.

U svakom slučaju mi ćemo gledati najbolji interes našeg kluba pa ako Istra 1961 kao nositelj kvalitete nogometa u županiji ne bude za suradnju (što je nama primarni cilj), ima na sreću drugih prvoligaških klubova koji cijene rad u našem klubu i već su izrazili želju za uspostavljanjem partnerskih odnosa - kaže predsjednik Jadrana.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter