ISTRA 1961

Puljani s najmanje postignutih i najviše primljenih pogodaka u ligi: Četiri puta poentirali i 14 puta kapitulirali

| Autor: Ivica Cerovac
(Snimio Josip Mikačić/Pixsell)

(Snimio Josip Mikačić/Pixsell)


Okončana je sedma etapa maratona koji se zove hrvatsko nogometno prvenstvo nakon koje, poprilično iznenađujuće, "žutu majicu" vodećeg u ukupnom poretku ne nose igrači Dinama. S obzirom na pozitivno ozračje koje je pred početak sezone vladalo u Maksimiru, dodatno podgrijano s četiri startne pobjede u prvenstvu i prolaskom u glavnu rundu Lige prvaka, sve je ukazivalo kako će zagrebački "modri" veoma brzo "ubiti" svu moguću neizvjesnost na hrvatskim travnjacima.

U prilog tim prognozama išli su i unutar klupski problemi s kojima su se susretali njihovi glavni konkurenti, a onda je došao mjesec rujan u kojem se ono što se činilo kao sigurna oklada, doslovno okrenulo naglavačke. Nogometaši Dinama su "potopljeni" na Allianz Areni u Münchenu, a u prvenstvu u tri kola osvojili tek jedan jedini bod. Sve su skupa lijepo garnirali novom rezultatskom katastrofom koju su doživjeli u Koprivnici te sada zaostaju četiri koraka za Rijekom i Dinamom.

Malo vjere

Rujan neće po dobrom pamtiti niti nogometaši Istre 1961, koji su u njemu ostvarenim rezultatima, a još više prikazanom igrom, kompromitirali sve ono dobro što su napravili na otvaranju sezone. Istina, uspjeli su "zeleno-žuti" bez zadobivenih ožiljaka preskočiti Tomislav iz Donjih Andrijevaca i izboriti prolazak u osminu finala Hrvatskog kupa, no slaba im je to bila utjeha za prvenstvene poraze od Lokomotive i Varaždina, koji su poprilično zabrinuli sve njihove poklonike.

Nisu pritom navijači toliko zabrinuti trenutačnom sedmom pozicijom na prvenstvenoj ljestvici, s istim brojem prikupljenih bodova, koliko činjenicom da je nakon sedam odrađenih kola pulski klub, u odnosu na ostale prvoligaše, postigao najmanje i primio najviše pogodaka. A kadar s kojim trenutačno raspolaže Paolo Tramezzani ne ulijeva previše vjere kako bi se te brojke u danima koji slijede mogle popraviti.

Tek četiri postignuta i čak 14 primljenih pogodaka, odnosno "minus deset" gol-razliku, nikada do sada Istra 1961 nije imala u ovoj fazi prvenstva otkad je zaživjela Liga deset, koja upravo broji svoje 12. uzastopno izdanje. Više je razloga što je srušen neslavan klupski rekord, no kao glavni se ipak nameće neefikasnost, jer "zeleno-žuti" su znali u prošlosti i više puta kapitulirati na otvaranju sezone.

Za potvrdu tih riječi dovoljno se vratiti samo godinu dana unatrag, kad je u uvodnih pet kola u pulskoj mreži završilo čak 16 lopti. No, tada, kao i na otvaranju sezone 2018/2019 kad su u prvih sedam kola primili 15 pogodaka, jednog više nego sada u istom periodu, to su, barem u određenoj mjeri, igrači pulskog prvoligaša znali kompenzirati golovima postignutim na drugoj strani terena.

Prednost 3 boda

Nisu Puljanima strani niti ulasci u sezonu u kojima su, poput tekuće, prsti jedne ruke bili više nego dovoljni da se prebroje njihovi zabijeni golovi. Čak u tri navrata, u sezonama 2016/2017, 2017/2018 i 2020/2021, učinak je bio ravan ovogodišnjem s četiri pogotka u sedam kola, ali tada su u iščekivanju buđenja golgetera "zeleno-žuti" sve karte bacili u obranu i od 21 odigrane utakmice, samo na jednoj primili više od dva pogotka.

Sad su im "devet lakih komada" udijelili samo nogometaši Dinama i Rijeke, a kad je talijanski trener uspio barem donekle stabilizirati defanzivni sektor, po njemu najbitniji dio momčadi jer utakmicu na kojoj ne dobiješ gol nećeš izgubiti, izostalo je toliko iščekivano buđenje ofenzivaca. I stoga je sada Istra 1961 tu gdje se nalazi, samo tri boda udaljena od "fenjeraša" Slaven Belupa, čiji će se igrači sigurno napuniti dodatnim samopouzdanjem nakon "pokera" kojeg su udijelili aktualnom hrvatskom prvaku.

Odgovor na pitanje da li su se "farmaceuti" samo našli u pravo vrijeme na pravom mjestu te niti krivi niti dužni pokupili vrhnje nakon što im je Bayern poslao na noge "razbijeni" Dinamo, ili je ta pobjeda naznaka njihovog buđenja pod novim trenerom Mariom Kovačevićem, neće se trebati dugo čekati. Već u subotu, nakon ogleda u Turopolju između Gorice i Slaven Belupa, neke bi stvari mogle biti puno jasnije, a zasigurno će i na "Drosini" s popriličnim zanimanjem iščekivati kojim će ishodom završiti "derbi začelja".

A u kojem će se raspoloženju dočekati ta utakmica, usmjerit će rezultat one odigrane dan ranije u kojoj će snagu odmjeriti Šibenik i Istra 1961. Uspiju li "zeleno-žuti" izvući pozitivan rezultat na Šubićevcu, na kojem su u 11 dosadašnjih ogleda za prvenstvene bodove upisali pet remija i šest poraza, njihove priče da ova momčad vrijedi puno više od borbe za ostanak dobit će donekle potvrdu. Upišu li, pak, treći uzastopni poraz, po prvi put pod Tramezzanijevom paskom, onda bi im ogled u Velikoj Gorici mogao otkriti tko će im biti glavni konkurent u borbi za očuvanje prvoligaškog statusa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter