ISTRA 1961

Maurić: "Ne odustajemo od svog stila igre, neovisno o snazi suparnika"

| Autor: Roberto Car
(Snimio Marko Prpić / Pixsell)

(Snimio Marko Prpić / Pixsell)


Nogometaši Istre 1961 odigrali su u srijedu i treću pripremnu utakmicu uoči skorog početka nove natjecateljske sezone. Gostovali su kod Udinesea u mjestu Codroipo pored Udina i upisali 4:1 poraz. Drugi je to poraz u tri odigrane pripremne utakmice momčadi koju vodi Paolo Tramezzani, ali s obzirom na to da je riječ o zahtjevnim suparnicima (Ferencvaros, Koper), puno važnije od samog rezultata je igra koju su »zeleno-žuti« prikazali.

Na tom planu svakako nisu podbacili. Uostalom, dovoljno je sjetiti se proteklih zimskih priprema kad je Istra 1961 pod vodstvom Davida Catale »rušila« sve pred sobom tijekom Arena Cupa, da bi potom u prvenstvu nestalo »čarolije« što je ubrzo dovelo do smjene španjolskog trenera i dolaska temperamentnog Tramezzanija koji je probudio momčad te su zaredale dobre igre i pobjede.

- Udinese je vrlo zahtjevan suparnik s puno kvalitetnih igrača. Nije bilo lako igrati protiv njih, ali htjeli smo dokazati da se možemo nositi s njima. Rezultat to sigurno ne pokazuje, ali u nekim trenucima susureta bili smo ravnopravan suparnik, možda čak i bolji. No, oni su na individualnu kvalitetu u prvom poluvremenu preko Thauvina riješili susret. Kasnije su možda malo i spustili gas - iznio je dojmove o tom susretu 20-godišnji Barbanac Antonio Maurić.

Tandem

Ono što svakako raduje navijače pulskog kluba jest prepoznatljiva igra od koje se ne odustaje, bez obzira na ime i snagu suparnika. To je novost koju je ranije koristio Gonzalo Garcia igrajući na jedan, a sad ga koristi Paolo Tramezzani igrajući na drugi način.

- Točno tako. Mi uvijek igramo čovjek na čovjeka u obrani i to ne mijenjamo. Imamo isti pristup protiv svake momčadi i po tome smo prepoznatljivi. Baš zbog toga smo osim gola Lawala imali još par dobrih prilika za gol. Čuić je pogodio vratnicu, dok sam ja bio u situaciji jedan na jedan s njihovim golmanom, ali mi je obranio udarac. Udinese je pored golova imalo još par prilika, ali nije da su nas oni pritisnuli pred naš gol. Jednostavno, događalo se da kako igramo čovjeka u obrani, netko ispadne pa su nas lovili na kontre. To još moramo uigrati do početka prvenstva, ali ima još dovoljno vremena. Svjesni smo da je devet primljenih golova u tri utakmice, neovisno o kvaliteti suparnika, puno.

Međutim, osim što smo za razliku od prijašnjih sezona sad igrali protiv puno jačih suparnika, to je i zbog našeg stila igre. Ako nam jedan igrač pobjegne, suparnik se odmah nađe u prilici za gol. To su sitnice koje se s vremenom daju ispraviti. Istovremeno, takav stil igre nam omogućuje da se i mi često nađemo u prilikama za gol jer po oduzetoj lopti ostajemo na suparničkoj polovici s puno igrača, zbog čega s lakoćom stvaramo višak i ulazimo u priliku. Kao i svaka druga taktika, i ova ima svoje dobre i loše strane. Nastojimo da se naše loše strane vide čim manje, a dobre da dođu do izražaja, smireno je rekao Maurić, koji je u igru ušao početkom drugog poluvremena bez posebnih uputa.

- Ne, i dalje je bio isti pristup, znali smo što moramo raditi, ništa se nije promijenilo u odnosu na prvo poluvrijeme. Igram u paru s Blagojevićem i to mi odgovara, jako se dobro nadopunjujemo jer on više radi u obrani, a ja više napadam po dubini i tražim prostore između linija. Nadopunjujemo se u igri, a u obrani imamo svaki svojeg igrača u veznoj liniji i njega pratimo. U nastavku susreta ispred nas su bili Čuić, Jaganjac i Gagua. Budući da smo igrali s dvojicom centralnih napadača, Jaganjac se pomaknuo više u desno, malo se prilagodio da ne mijenjamo sustav.

Pulski su igrači jučer imali slobodno jutro, jedini trening bio je onaj popodnevni jer ipak su se naputovali po vrućini.

Generalka

- Vratili smo se oko 1 sat po noći u četvrtak. No, put nije utjecao na našu igru u tom susretu. Imali smo poslijepodnevni odmor prije utakmice. Naime, na put smo krenuli u 9.30 sati i potom smo odsjeli u hotelu, ručali i odmorili se sat, dva pa smo otišli na teren. Sparina? Kad smo došli bilo je jako sparno, ali u nastavku se sunce spustilo pa je bilo lakše za igrati.

Nogometaši Istre 1961 nastavljaju s pripremama, ali na treninzima više neće dominirati vježbe snage i izdržljivosti već će u prvom planu biti igra, odnosno taktika, što igrači kudikamo više vole. Zanimljivo je i da se klub oprostio od dosadašnjeg kondicijskog trenera Simonea Ripamontija. Iako je nedavno dogovoren nastavk suradnje s njim, Ripamonti je napustio Istru 1961. No, sad su ionako u prvom planu utakmice. Do početka sezone slijede još dva prijateljska susreta idućeg tjedna.

- U srijedu igramo protiv turskog drugoligaša Goztepea i potom u nedjelju generalku protiv Venezije, novog člana Serie A. Nakon toga ćemo imati tek četiri dana do puta u Zagreb pred prvi susret u novoj sezoni, gostovanje kod Dinama. Prvo smo mislili da ćemo igrati u subotu, potom su tu utakmicu postavili u petak u 21 sat. Nama je svejedno, ali ovako je to ujedno i prva utakmica nove sezone HNL-a - zaključio je Maurić, koji se potpuno oporavio od zdravstenih problema koji su ga mučili u završnici prošle sezone. - Da pokucam u drvo, zasad bez problema odrađujem sve treninge i utakmice i s velikom željom i nestrpljenjem čekam start nove sezone.

Ivanišević mora na operaciju

Pulski je klub i dosad imao manjak braniča nakon odlaska Majstorovića, ozljede Koskija i neriješenog statusa Devetaka, a sad je ostao i bez mladog Jovana Ivaniševića koji je protiv Udinesea slomio ključnu kost.

- To je bilo odmah početkom susreta, bio je prekid sa strane, lopta je išla na drugu stranu i suparnik je skočio na njega i kako je pao, mislili smo da nije strašno. No, rekli su da ne može nastaviti i prvo smo mislili da mu je rame stradalo, a kasnije su rekli da je ključna kost u pitanju. Čuo sam se s njim nakon susreta i rekao je da bi već danas trebao ići na operaciju - rekao je Maurić.

Giorgi Gagua potpisao do 2027.

Gruzijski U-21 reprezentativac Giorgi Gagua potpisao je jučer trogodišnji ugovor s pulskim prvoligašem. Ovaj 22-godišnji centralni napadač visok 193 centimetara stigao je u Pulu na posudbu iz druge momčadi Alavesa, ali je sad potpisao ugovor do 2027. godine.

- S dolaskom Giorgija ojačali smo konkurenciju na poziciji centralnog napadača. Radi o igraču jake fizičke konstitucije, ali u isto vrijeme dosta mobilne. Giorgi je izrazito dobar u igri glavom te je zahvalan timski igrač zbog svojeg izraženog momčadskog duha - rekao je o napadaču sportski direktor Saša Bjelanović.

Budući da je Bjelanović i sam bio napadač, baš kao i njegov suradnik Goran Roce, u pulskom su klubu sigurno procijenili da Gagua može biti novi igrač koji će u budućnosti ostvariti unosan transfer, a do tada će pojačati napad »zeleno-žutih«.

- Jak je na nogama i u duelu. Odlično zadržava loptu i ima dobar pas, sviđa mi se kao igrač. Dobar je i u skoku, on i Jaganjac su jaki u skoku i duelu te obojica vole igrati sa stoperom na leđima, paše im takav način igre, rekao je Maurić.

Pojačanja su nužna

U svim planovima za novu sezonu u pulskom su klubu isticali kako će osim ostanka trenera Tramezzanija, na veliko zadovoljstvo igrača i navijača, raditi na tome da se zadrži i jezgra prošlosezonske ekipe. Međutim, točno dva tjedna prije starta sezone protiv Dinama, »zeleno-žutima« nedostaje barem četiri igrača.

Po pozicijama, branič koji će nadomjestiti odlazak Majstorovića, lijevi bek (Devetak), box to box veznjak drugačijeg profila od aktualnih veznih igrača te brzi napadač poput Ekonga. Razumljivo je da pulski klub ne dovodi igrače za koje se plaća odšteta, niti nudi veliku plaću, ali ući još jednom nedovoljno kompletirane momčadi u sezonu bio bi znak da se na dosadašnjim greškama nije naučilo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter