ISTRA 1961

Kapetan pulskog prvoligaša će nastaviti jurnjavu za 200. nastupom u dresu "zeleno-žutog kluba"

| Autor: Roberto Car
(Snimio Saša Miljević / Pixsell)

(Snimio Saša Miljević / Pixsell)


Neposredno pred početak priprema za novu sezonu pao je dugo očekivani potpis. Kapetan Istre 1961 Slavko Blagojević potpisao je vjernost pulskom klubu na još godinu dana. Nakon sedam godina igranja u zeleno-žutom dresu, dvije i pol godine u prvom mandatu te četiri i pol u ovom drugom, igrat će i osmu godinu sa željom da dohvati 200. nastup. Na kontu ima 188 utakmica za Istru 1961, 172 u HNL-u, 14 u kupu Hrvatske i dvije u kvalifikacijama za ostanak, sve to garnirano s 12 golova i 14 asistencija.

Konačno potpis koji se dugo čekao?

Neslavan početak

- Istina, konačno sam potpisao. Stvarno sam sretan. Sportski direktor Saša Bjelanović me nazvao u petak i rekao da dođem i dogovorili smo se u dvije minute - rekao je Slavko Blagojević glasom koji je jasno ukazivao koliko je želio ovakav epilog. - Samo se čekalo da vlasnici iz Španjolske sve odobre jer ipak sam već u godinama, imam 37 godina. Stvarno bih se zahvalio treneru Paolu Tramezzaniju, on me stvarno želio, insistirao je na meni i rekao da moram ostati. On je najzaslužniji za to. Naravno, zaslužni su i Bjelanović, Goran Roce i Mikel Lauzurica Evolet koji su stali iza mene i dali dodatni poguranac Španjolcima, da ih uvjere da mi produže ugovor na još godinu dana. Naravno, svakom je klubu želja imati mlade igrače promovirati ih jer se i lakše prodaju. To razumijem i logično je. No, stvarno se dobro osjećam, bez obzira na godine. Mislim da mogu još dosta toga dati za Istru i za te mlade momke, mogu im pomoći. Da se ne osjećam dobro, da me nešto boli, da vidim da ne mogu pratiti ritam, sam bi rekao da više neću igrati. Ne bih se sramotio. Stvarno imam motiva i želje. Još ima žara u meni. Produžio sam ugovor i sad je na meni da se spremim. Moram biti duplo spremniji od svih ostalih jer jedino tako mogu konkurirati.

Tako može ujedno i juriti 200. nastup u dresu Istre 1961. Nevjerojatno dostignuće.

- Da, ide se prema tome. Ne razmišljam previše o tome, najbitnije mi je da budem zdrav, da prođem pripreme i onda da uđemo u prvenstvo. Naravno, bit će to veliki ponos i čast, 200 nastupa u dresu Istre 1961. Ako dođe do toga, bit ću presretan, ispunit ću san ovdje. Kad se samo sjetim svoje prve utakmice u Puli s Hajdukom, kad me Paminjo izvadio nakon 20-ak minuta, nitko nije mogao niti slutiti da ću juriti 200. nastup. Nevjerojatno. Ne opterećujem se, samo da prođem pripreme, ali ja sam već sad spreman jer sam trenirao cijelo vrijeme. Nisam niti stajao skoro, već 5. lipnja sam počeo s treninzima. Kondicijski trener s kojim sam radio u Zagrebu kad sam operirao koljeno, Stipe Marina, mi radi program rada. Ostali smo u kontaktu i on mi je produžio karijeru. Slao mi je dvije godine svaki tjedan što trebam raditi, tako da sam odradio trčanje i što se mene tiče, može početi prvenstvo. Veliko hvala i njemu - dodao je kapetan »zeleno-žutih«.

Zanimljivo je da je Blagojević novu sezonu dočekao bez da napusti Pulu.

- U Puli sam bio cijelo vrijeme, nisam nigdje odlazio. Nisam bio niti u Slavoniji. Žena radi, a jedan sin ide u školu koja je potrajala do 21. lipnja, drugi sin ide u vrtić, tako da nisam imao vremena otići. No, kupao sam se svaki dan, idem navečer s klincima na more. Netko ide u Grčku ili drugdje na more, ali što mi to treba? Imam more u Puli. Nigdje nema ljepšeg mora nego u Istri.

Boraveći u Puli imao je prilike vidjeti i promjene u igračkom kadru uoči nove sezone.

- Znam da su otišli Mlinar i Matheus. Ne znam što je s Ekongom, a znam i da pregovaraju s Ćorićem i Devetakom. Bilo bi super kad bi oni ostali, to puno znači. Pročitao sam za Marešića da postoji interes Rijeke, ali se nismo čuli. Čuo sam se s Majstorovićem i rekao je da bi kroz koji dan trebao potpisati za neki klub vani. Nije mi rekao za koji klub.

Jake utakmice

Bez obzira na par odlazaka, jezgra momčadi je ostala na okupu. Prvi puta otkad je Blagojević u klubu.

- Da, većina nas je ostala, samo će nam vjerojatno otići dva stopera, Marešić i Majstorović. Nadam se da ćemo dovesti prave zamjene za njih, iako su njih dvojica bili stupovi obrane. Žao mi je i zbog Frane Mlinara što je otišao, jako smo dobri prijatelji. Bio je tu tri godine i puno bi nam značio, ali nogomet je nekad i okrutan. Ne možeš utjecati na sve stvari. Reklo bi se da će ostati 70 posto momčadi, što je dobra stvar. Dobro je i što je trener ostao. Ako nadomjestimo 4-5 igrača koji su otišli ili će otići, iduća bi sezona mogla biti na tragu ove završnice prvenstva koju smo imali - uvjeren je Blagojević.

Prvi puta će »zeleno-žuti« imati i jake suparnike u prijateljskim utakmicama.

- Da, imat ćemo baš dobre utakmice i veselim se tome. U tim jakim utakmicama se najbolje i pripremiš. Uostalom, vidio sam i raspored, u prva četiri kola sve jaki suparnici, a u 1. kolu idemo na Maksimir kod Dinama. Tako da će nam pripremne utakmice dobro doći da vidimo gdje smo i što smo. Zato ćemo igrati protiv Ferencvarosa koji je osvojio mađarsko prvenstvo i sigurno su u rangu Dinama. Možda nisu isti, ali bit će to dobra priprema.

Tipuje na Španjolsku

EURO je za brojne hrvatske navijače završio onog dana kad su Vatreni ispali. No natjecanje se nastavlja.

- Na početku smo izgledali lošije, ali u zadnjoj utakmici protiv Italije smo zaslužili pobjedu i izgledali smo bolje. Imam osjećaj da smo se taman zalaufali i da bi igrali sve bolje i bolje da smo prošli. Nažalost, nismo uspjeli, ali nije kraj svijeta. Treba tim dečkima skinuti kapu zbog svega što su dali za reprezentaciju i što su sve osvojili. Meni je ružno kad vidim da ljudi pljuju po izborniku i igračima, ali takav nam je mentalitet. Jedna, dvije lošije utakmice i odmah nitko ne valja. Dali su maksimum, možda su se neke stvari tako poklopile da nije izgledalo kako smo svi očekivali. Tko će biti prvak? Ima dosta jakih ekipa, ali po meni Španjolska. Ono što sam vidio, u svim segmentima dominiraju, dobri su. Favoriti su, ali nikad se ne zna. To je EURO, evo i Gruzija je dobila Portugal. No, zasad su mi Španjolci najuvjerljiviji - dodao je Blagojević.

Sutra kreću pripreme

Prozivka nogometaša Istre 1961 je u ponedjeljak u 8.30 sati u Balama.

- Da, moramo biti tamo u to vrijeme, a prvi trening nam počinje u 9 sati. Potom u 18 sati imamo drugi trening, također u Balama. Odmah krećemo s dva treninga dnevno. Imamo samo četiri tjedna priprema, nema puno vremena. Prvih deset dana ćemo vjerojatno imati trku i snagu, a poslije idu utakmice svaka četiri dana. To je najbolje, kroz utakmice se najbolje pripremiš.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater