euro 2024

Danas se igraju četiri utakmice na EURO-u, evo zašto Hrvati moraju navijati protiv Matjaža Keka i Srbije

| Autor: Nino Benčina
Matjaž Kek (Reuters)

Matjaž Kek (Reuters)


U skupini D jasno je da bi prije posljednjeg kola u drugi krug mogao tercet. Pitanje je samo kakav će na kraju biti bodovni učinak i gol-razlika, koja bi mogla odlučivati poredak. Francuska i Nizozemska glavni su kandidati za "jedinicu", a do nje uz povoljan rasplet mogu čak i Austrijanci.

Jedini koji nemaju više nikakvih briga su Poljaci, koji putuju kući. To ne znači da će biti bez motiva na oproštaju, gdje ih u Dortmundu čeka jedan od favorita za naslov. Francuska očito još nije u najvišoj brzini, ali druga pobjeda se s pravom očekuje.

Izbornik Tricolora Didier Deschamps još uvijek čeka napadačku eksploziju, jedan pogodak dosad je premalo, ali čeka se povratak Mbappea na travnjak, koji je realan u osmini finala. Francuska je u zadnjih osam međusobnih dvoboja slavila četiri puta uz toliko remija, a Poljaci svoju zadnju pobjedu pamte još davne 1982. godine u borbi za svjetsku broncu.

Puno zanimljiviji ogled se očekuje u Berlinu. Neporaženo Oranje protiv Austrije, koja je na otvaranju turnira, usprkos porazu, pokazala da je itekako ravnopravna u srazu s favoritima. Nizozemci su nakon nule protiv Francuza uvjereni da će bez poraza okončati grupnu fazu.

Ako se želi u onu nokaut otići kao D1, tada je druga pobjeda imperativ iako ni ona ništa ne garantira. Austrijanci pak ne bi imali ništa protiv remija jer bod bi trebao biti dostatan za potvrdu jednog od najbolja četiri treća mjesta, a to bi se čak moglo potvrditi i uz podnošljiv poraz, na koji momčad Ralfa Rangnicka ne pomišlja.

Nizozemcima na ruku ide i tradicija, na zadnjih sedam dvoboja Austrijanci ih nisu uspjeli rezultatski ugroziti. Možda se crna serija napokon prekine.

Poker želja

Večernji program trebao bi biti za nogometne sladokusce. Obje utakmice zadnjeg kola C skupine nose ulog za sve četiri reprezentacije, stoga će se s nestrpljenjem iščekivati rasplet, koji nudi puno opcija.

Kompletan kvartet je u igri za prolaz, postoci u izgledima variraju. Englezi su s četiri osvojena boda već s nogom i pol u osmini finala. Danci i Slovenci imaju dva boda, Srbija jedan, ali i ona nije otpisana, iako su je sekunde dijelile do scenarija koji ne želi doživjeti niti jedna od 24 reprezentacije u Njemačkoj.

Tko će je sutra ujutro napustiti? Gledajući izdanja u dva dosadašnja dva kola, Srbi bi trebali biti prvi na izlaznim vratima, ali u jednoj se utakmici svašta može dogoditi i sve preokrenuti.

Engleska će tražiti potvrdu prvog mjesta protiv Slovenije, koja je ovaj teški ogled u Kölnu mogla dočekati spokojna. Da su izdržali u sudačkoj nadoknadi protiv Srba, sada bi se borili za prvo mjesto, a ne za ostanak na EURO-u. No, Slovenci se ne moraju i nemaju čega bojati. Dva remija i dvije dobre predstave su dobra podloga za optimizam protiv favorita, koji pak nije ostavio dobar dojam, ali se to ne vidi na bodovnom saldu.

Hrvatske kombinacije

Vatreni još uvijek mogu proći u osminu finala pod uvjetom da im se poklope četiri rezultata: Engleska mora protiv Slovenije slaviti s najmanje tri razlike, Danske mora dobiti protiv Srbiju, Turska mora ostvariti pobjedu protiv Češke, a Portugala protiv Gruzije.

– Šteta, propustili smo prigodu da sve riješimo, a sada to moramo ostvariti protiv lidera i prvog favorita skupine. Moramo zaboraviti na propuštenu prigodu i dati sve od sebe da iskoristimo ovu – kaže slovenski izbornik Matjaž Kek.

Njegovi izabranici ne znaju za poraz na zadnjih osam utakmica. U dosadašnjih šest dvoboja protiv Engleza, Slovenije je izvukla tek jedan remi, drugi bi pak bio ravan pobjedi.

Arogancija

Englezi ne igraju baš najbolje, ali arogancije i optimizma im nikad nije nedostajalo. Tri boda su u planu za potvrdu prvog mjesta, sve drugo donosi mogući pad u poretku.

– Znamo da moramo i možemo bolje, ali važno je da smo u komfornoj zoni oko stanja u poretku. Na prethodnim je utakmicama bilo i kvalitetnih razdoblja u našoj igri, protiv Slovenije želimo da budu što duži. Čeka nas dobar i organiziran protivnik, morat ćemo biti disciplinirani i strpljivi ako želimo pobjedu – smatra izbornik Gareth Southgate.

U isto vrijeme, počinje obračun Danske i Srbije u u Münchenu. Nešte veći imperativ je na strani izabranika Dragana Stojkovića, koje poraz i remi sigurno vode kući. Danci su s pobjedom u osmini finala, remi im ostavlja izglede, ali onda ovise o drugima, što nikad nije poželjno.

Objektivno, momčad Kaspera Hjumlanda djeluje kvalitetnije, ali danski strateg zna da sve kreće od podjednakih izgleda. Momčadski se zna tko je u prednosti, no u srpskim redovima ima pojedinaca koji su u stanju odlučiti utakmicu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter