EURO 2024

Za produžetak života u Njemačkoj Vatreni se uzdaju i u – tradiciju. Još nikad, naime, nismo poraženi u drugom susretu

| Autor: Dalibor Keler
(Snimio Vedran Karuza)

(Snimio Vedran Karuza)


Druge utakmice u skupini velikih natjecanja obično već jasno pokažu kakva sudbina čeka pojedinu reprezentaciju kada je u pitanju rasplet grupne faze. Otkako je UEFA na EURO-u 2016. godine uvela pravilo po kojem u nokaut-fazu uz dva prvoplasirana iz skupina ulaze i četiri najbolje treće reprezentacije, ta druga utakmica dobila je još više na težini.

Hrvatska nije dobro krenula na EURO-u u Njemačkoj, na startu nas je razbila Španjolska pa ćemo sad iskupljenje i povratak optimizma tražiti u drugom susretu u kojem nas čeka Albanija.

Dobra vijest – Hrvatska dosad na EURO-u još nikada nije poražena u drugom susretu skupine. U šest takvih utakmica dvaput je pobijedila, a četiri puta su one završile bez pobjednika. Jasno, pristup tom drugom susretu u skupini prilično ovisi o rezultatu prve utakmice koje je naša reprezentacija također rijetko gubila.

Zapravo, poraz od Španjolske bio je tek drugi, ali i uzastopni slučaj u kojem smo turnir otvorili porazom. Na posljednjem EURO-u izgubili smo na startu od Engleske.

Čekanje

S obzirom na trenutačnu situaciju, pobjeda u sutrašnjem susretu protiv Albanije nameće se kao imperativ pa u tom kontekstu ne zvuči ohrabrujuće da na pobjedu u drugom susretu čekamo već 16 godina.

Posljednju smo ostvarili na EURO-u 2008. u Austriji i Švicarskoj, kada smo u Klagenfurtu svladali Njemačku s 2:1, te osigurali plasman u eliminacijsku fazu natjecanja, kada su iz skupine prolazile sam dvije prvoplasirane selekcije. Isto je Hrvatska napravila i na premijernom nastupu na europskim prvenstvima u Engleskoj 1996. godine, kada je u 2. kolu skupine uvjerljivo porazila tadašnje aktualne europske prvake Dance, a ta je pobjeda također jamčila ulazak u drugi krug.

Preostala četiri susreta smo završili remijima. U Portugalu 2004. bez pobjednika je završio susret protiv Francuske (2:2) što je tada ostavilo nadu na plasman u drugi krug, ali ga Vatreni nisu dohvatili jer ih je u 3. kolu pobijedila Engleska (4:2).

Na EURO-u 2012. u Poljskoj i Ukrajini u drugom susretu Hrvatska je remizirala protiv Italije (1:1) za četvrti bod (na startu su Vatreni bili bolji od Republike Irske 3:1), ali tada takav učinak nije bio dovoljan za prolaz. U posljednjem susretu skupine Vatrene je pobijedila Španjolska (1:0) pa je nastup na europskoj smotri zaključen bez plasmana u četvrtfinale.

Prokockana prednost

Četiri godine kasnije u Francuskoj 2016. Hrvatska je opet remizirala, ovaj put protiv Češke (2:2). Bila je to čudna utakmica koju su obilježili neredi dijela hrvatskih navijača, ali i veliki povratak Čeha. Hrvatska je imala 2:0 petnaestak minuta prije kraja, ali uspjela je prosuti prednost i ostati bez dva boda.

No, na koncu su ipak završili kao pobjednici skupine, ispred Španjolske koja je matirala u 3. kolu. I konačno, na posljednjem EURO-u Hrvatska je imala sličnu situaciju kao danas. Na startu je izgubili od Engleza, a nije pobijedila ni u drugoj utakmici. Opet je remizirala s Česima (1:1), ali je zahvaljujući pobjedi nad Škotskom (3:1) u posljednjem kolu skupine u osminu finala otišla kao drugoplasirana,

Dakle, iskustva s drugim utakmicama u skupini su nam pozitivna, no ovaj put nema prostora za kalkulacije jer sve osim pobjede nad Albanijom dovelo bi Vatrene u vrlo tešku situaciju. S bodom bi nada ostala, ali Hrvatska bi morala pobijediti Italiju u trećem kolu, što uopće nije lak posao.

Istina, čak nam ni pobjeda nad Albancima ne jamči prolaz u osminu finala, ali može se dogoditi da bude dovoljna. Ipak, za potpunu sigurnost u slučaju pobjede nad Albancima, za siguran produžetak života na EURO-u trebao bi bod iz susreta s Italijom.

Strast, borba i ponos Albanije

Put plasmana u drugu fazu EURO-a Hrvatsku vodi preko Albanije, jedne od selekcija s najmanje iskustva na EURO-u jer im je ovo tek drugo pojavljivanje na natjecanju europske nogometne elite.

Igrali su prije osam godina u Francuskoj. Tada su nastup završili u skupini osvojivši tri boda pobijedivši Rumunjsku. Albanci su već u prvom kolu protiv Italije pokazali koliko mogu biti neugodni ako se protiv njih u susret ne uđe s punim gasom.

Talijane su šokirali najbržim pogotkom u povijesti europskih prvenstava jer je Berisha zabio već nakon 22 sekunde igre. No, odgovor Azzura bio je munjevit pa su već u 16. minuti došli do potpunog preokreta (2:1), a tim je rezultatom susret i završio s tim da je Albanija u samo završnici imala veliku priliku za pogodak.

Iako su nominativno najslabija reprezentacija skupine, do priželjkivana tri boda protiv njih neće biti nimalo lako doći. Albanci su reprezentacija koja je u Njemačku stigla kao pobjednik svoje kvalifikacijske skupine u kojoj je iza sebe ostavila Češku i Poljsku. Već to treba biti dovoljno upozorenje. Albance tradicionalno krasi ponos s kojim nose dres svoje reprezentacije.

U tom su segmentu slični nama jer su strastveni, puni borbenog duha, a imaju veliku želja za dokazivanjem na velikim natjecanjima koja su im dosad najčešće bila nedostupna, što ih za sve čini žilavim suparnikom. Jedna od vrlina im je i ta što nikada ne odustaju, zbog čega ih je još teže slomiti. U Njemačku su stigli s puno optimizma jer imaju ogromno povjerenje u izbornika Sylvinha koji je albanskoj reprezentaciji donio novu, višu, taktičku dimenziju.

Jedna od pokretačkih snaga su im i navijači. To je još jedna sličnost s Hrvatskom jer u Njemačkoj živi velik broj Albanaca koji će pratiti svoju reprezentaciju, a to se vidjelo već u prvom nastupu protiv Italije, kada su albanski fanovi preplavili Dortmund.

Zato će naš međusobni susret u Hamburgu biti zanimljiv i s navijačkog aspketa. Ipak, one važnije stvari, kao i uvijek, događat će se na terenu. Albancima se ne pada na pamet predati, a s kakvim ambicijama dočekuju susret, najbolje će opisati izjava njihovog izbornika.

– Što očekujem od sljedeće utakmice? Hrvatska je tehnički vrlo jaka, za nas je ova utakmica sada odlučujuća. Moramo ostvariti pozitivan rezultat – rekao je Sylvihno.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum