DOJMOVI IZBORNIKA

Dalić: "Neću tražiti alibi, odgovornost je moja. Pjaca i Marco Pašalić bez minuta? Ne mogu svi igrati"

| Autor: Novi list
(Snimio Marko Lukunić/Pixsell)

(Snimio Marko Lukunić/Pixsell)


Zlatko Dalić obratio se medijima u kampu Vatrenih dan nakon remija s Italijom. Hrvatska je imala vodstvo od 55. do zadnje minute, kada je Zaccagni šokirao hrvatske igrače. Vatrenima još uvijek igra samo teorija.

Kako se osjećate?

Razočaran jesam, tužan jesam što nismo uspjeli, ali mogu biti samo ponosan. Ovo je samo jedan rezultat, koji u životu dođe i moraš nakon poraza izaći jači. Nije smak svijeta. Što da radimo, da se ubijemo svi skupa… Ne treba upasti u depresiju, moramo izaći čvršći i jači i pokazati karakter.

Mi smo sve ovo u šest godina napravili, da kažem, na foru. Niti imaš brze igrače, niti imaš nešto, ali nekako sve uspiješ i napraviš velike rezultate. Kažem, žao mi je zbog ljudi. Nikad nisam bio bez energije u životu. Nitko mi ništa u životu nije dao, sve sam napravio sam. Gazili su me, gaze me, sve sam prošao i ja se nedam. Ne mogu se pokolebati, u životu mogu biti ponosan na ono što sam napravio zajedno s igračima i stožerom.

Zašto Hrvatska nije bila prava od početka turnira?

Na početku turnira igraš sa Španjolskom, koja je vrhunska momčad. Imali smo posjed, ali mi primamo golove prelako. I zato je moj cilj bio protiv Italije da ne primimo gol na početku jer nam se to događalo protiv Španjolske i Albanije.

Primamo golove koje nismo nikad ovako primali. Protiv Španjolske prvi gol imamo loptu u nogama, dogovor je da ne srljamo i da okrećemo stranu. Mi odemo na dugu loptu, oni je uzmu i prođu kroz sredinu… Treći gol u nadoknadi iz kornera, to nam se prije nije događalo. Ovi dečki ne zaslužuju nikakve kritike, nikakve pokude. Što bih mijenjao u ove tri utakmice? 

Ono što je bilo najlošije je prvo poluvrijeme protiv Albanije. To je bilo stvarno loše i to me iznenadilo. Španjolska  je ekipa koja je pokazala najviše. Ne znam, nisam analizirao, ali nakon dobre utakmice u Portugalu je bilo glupo išta mijenjati.

Onda bih napravio grešku da mijenjam ono što je dobro. E sad, postavlja se pitanje što sam trebao napraviti u Portugalu, možda nešto sasvim drukčije? No ideš pokušati, kao prije svakog turnira, naći neki putokaz.

Znači li da ostajete izbornik?

Ja potpuno preuzimam odgovornost za ovo, ja sam izbornik, ja određujem igrače i odgovornost je samo moja. Zato kažem da me neće ništa pokolebati. Neću tražiti ni u čemu alibi, da je netko kriv, sve sam ja napravio, zajedno s mojim stožerom. Odgovornost je moja. Nakon ne znam koliko uspjeha došao je neuspjeh.

Kako sam se znao nositi s uspjesima i nositi se sa svime tako ću se nositi i s neuspjehom. Nije vrijeme da razmišljam što ću i kako oko reprezentacije. Samo kažem da neću tražiti alibi. Neću preskočiti suca s utakmice, ali nije on kriv. Mi smo sve imali u svojim rukama, primili smo golove u 95. i 98. minuti.

No, on nije slučajno poslan na tu utakmicu. Cijelu utakmicu nas je zakidao, a kulminacija je bila tih osam minuta nadoknade. Niste me podržali, ali ja kažem da su tu UEFA i FIFA i to je činjenica. Ne mogu se oteti tom dojmu.

Bilo je šest zamjena, dakle tri minute maksimalno. I bio je VAR minutu, a on stavi osam. Ali, opet, nije on kriv što mi ne spriječimo taj gol i što ne zabijemo onu kontru koju smo imali. Sve je bilo u našim rukama. Puno stvari se poklopilo, nismo uspjeli i žao mi je.

Kako će Hrvatska izgledati na jesen?

Što god da se desi, Liga nacija mora biti priprema i podloga za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo. Kroz tih šest utakmica mora se složiti reprezentacija koja će ili nastaviti Ligu nacija ili igrati kvalifikacije.  Sigurno da reprezentacija zahtjeva remont, okomitost i moderniji nogomet i moramo gledati u tom smjeru.

Marko Pjaca i Marco Pašalić bez minuta?

Tu je 26 igrača i ne mogu igrati svi, to je tako. Danas ću odraditi sastanak s igračima i tim dečkima ću se posebno zahvaliti jer su bili jako korektni. Njihovo vrijeme dolazi. Hvala igračima na ovih mjesec dana. Moja najveća isprika ide Domagoju Vidi.

S nama je mjesec dana, nije igrao ni minute, on je legenda i ispričat ću se pred svima što nije igrao ni minute.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater