RIJEKA

Riječko Ljeto u prijestolnici na 390 događanja okupilo 54 tisuće posjetitelja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Tijekom objedinjenih kulturnih događanja u Rijeci od lipnja do rujna nazvanih Ljeto u prijestolnici priređeno je više od 390 različitih programa, koje je pratilo oko 54 tisuće posjetitelja, te možemo biti vrlo zadovoljni, kazao je u srijedu riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Gradonačelnik je na konferenciji za novinstvo u Exportdrvu u Rijeci, rezimirajući Ljeto u prijestolnici, ocijenio da je odrađen izuzetan posao, za što su prije svega zaslužne ustanove u kulturi u Rijeci. Sva događanja održala su se u skladu s epidemiološkim mjerama, što je sigurno znatno smanjilo broj posjetitelja. No, izvedene su vrhunske operne i kazališne predstave, izložbeni i drugi programi, rekao je Obersnel.

Istaknuo je da se aktivnosti u sklopu projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture nastavljaju, i to prema očekivanjima do kraja produljene godine EPK, u travnju 2021. godine. Posebno je istaknuo ulogu tridesetak volontera i njihovih 1600 odrađenih sati. 

Ostvarena je vrijedna vidljivost Rijeke u međunarodnim krugovima, naglasio je.

Pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar rekao je da na početku ljeta nisu mogli biti sigurni što će moći odraditi. "Ušli smo u fazu institucionalnog gerilskog poslovanja ustanova u kulturi, koje su posve promijenile svoje programe tijekom ljeta", naveo je.

Šarar je istaknuo da u tom razdoblju druga europska prijestolnica kulture, irski Galway, nije učinio mnogo. Sljedeće godine možda i ne bude europske prijestolnice kulture, jer su sve odabrane i one u konkurenciji zatražile odgodu za dvije godine. Time je vrjedniji angažman Rijeke. Možemo biti zadovoljni jer smo nadmašili sebe, ustvrdio je Šarar.

Direktorica Rijeka 2020 Irena Kregar Šegota rekla je da je sve zacrtano tijekom ljeta i ostvareno. "Pokazalo se da smo u stanju provesti program, oslanjajući se na kvalitetni i čvrsti kreativni i kulturni sustav u gradu" istaknula je.

Među vrjednijim dostignućima za riječku kulturu tijekom ljeta 2020. godine su uspostavljanje novog centra riječke kulture, nekadašnjem skladištu Exportdrva u središtu grada, navedeno je. Tu su priređena velika izložba svjetske razine Fiume Fantastika: fenomeni grada, međunarodna izložba Usijano more te niz popratnih izložbi. Ispred zgrade Exportdrva priređivani su koncerti, rock, jazz i elektroničke glazbe. 

U sklopu programskog pravca Lungomare Art postavljene su četiri skulpture, odnosno prostorne instalacije u mjestima Kvarnera, a festivali susjedstava su oživjeli brojne lokalne sredine na području Primorsko-goranske županije. Održan je dječji festival Tobogan s osamdesetak pojedinačnih događanja, gradske kulturne ustanove su priredile bogat program tijekom srpnja na Trgu Riječke rezolucije, Gradsko kazalište lutaka je izvelo tijekom ljeta 77 programa  i osvojilo nekoliko nagrada na festivalima a HNK Ivana pl. Zajca je izveo 49 ljetnih programa, među kojima sedam premijera. Art-kino je održalo 154 projekcije s više od 4600 posjetitelja a Muzej moderne i suvremene umjetnosti je organizirao nekoliko izložaba, radionica i predavanja te je u pripremi za veliku izložbu posvećenu animiranom filmu Profesor Balthazar. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter