SPLIT

31. Marulićevi dani od 16. do 26. listopada

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


?Festival hrvatske drame 31. Marulićevi dani održat će se od 16. do 26. listopada u Splitu i Zagrebu?, najavljeno je iz splitskog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) koji je organizator festivala.

?U konkurenciji za festivalske nagrade Marul bit će izvedeno 11 predstava po izboru dramatičarke i kazališne kritičarke Gordane Ostović.? Po riječima izbornice izabrane predstave su raznolike, ?"?neke od njih bave se, naravno, posljedicama pandemije, progovaraju o usamljenosti, otuđenju pa i depresiji, neke propituju korupciju i mešetarenje lokalnih moćnika na duhovit način, neke se bave odjecima tragedije Domovinskog rata, a druge pak  na inteligentan način promatraju vječne stranputice muško-ženskih odnosa?", navodi se u priopćenju.

?Iz HNK Split podsjećaju da je to jedini festival posvećen hrvatskoj dramskoj riječi?, koji se? ni ove godine? zbog pandemijskih okolnosti? nije održao u tradicionalnom terminu krajem travnja. Gordana Ostović ?izabrala je 13 predstava, ?ali dvije od njih iz objektivnih razloga neće biti odigrane. Zbog složenih produkcijskih okolnosti nije bilo moguće izvesti "Monovid-19" Zagrebačkog kazališta mladih, a zbog iznenadne bolesti u ansamblu neće biti izvedena ni drama "Usidrene" Elvisa Bošnjaka u produkciji HNK Split, pa se izvedba ta dva naslova planira za 32. Marulićeve dane,? dodaju u HNK?.

Za ovogodišnje izdanje Marulićevih dana ??bilo je prijavljeno 40 naslova. ?Festival počinje u subotu u Zagrebu, nastavlja se u ponedjeljak u Splitu, a zatvara 26. listopada dodjelom nagrada i izvedbom, izvan konkurencije za nagrade, dramske predstave "Kiklop" Ranka Marinkovića GDK Gavelle u režiji Saše Anočića.

?"Uz predstav?e na ?festivalu će bit?i predstavljeno i drugo izdanje knjige Nikole Batušića ?"?Povijest hrvatskog kazališta?" koja je objavljena u izdanju Hrvatskog centra ITI, te Zbornika sa znanstveno-stručnoga skupa o Anatoliju Kudrjavcevu Teatar u Splitu i Split u teatru koji će biti predstavljen 26. listopada. Kao prvonagrađeni na natječaju Marin Držić za 2020. bit će 25. listopada javno čitan dramski tekst Plodna voda Marine Vujčić?", stoji na kraju priopćenja?.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter