glazbena manifestacija

U Svetom Lovreču u tijeku je festival San ljetnih noći

| Autor: Glas Istre
Petar Matošević

Petar Matošević


U subotu, 29. lipnja koncertom PorFil Orkestra u Gradskoj loži otvoreno je prvo izdanje festivala San ljetnih noći u Svetom Lovreču. Orkestar PorFil, pod dirigentskom palicom Petra Matoševića, predstavio se izvodeći repertoar filmske glazbe. Mnogobrojna publika je tako imala prilike uživati u melodijama klasika poput La vita e' bella (N. Piovani) i Fantoma iz opere (A. L. Webber) do popularnih tema iz ciklusa filmova Avengers i Igre prijestolja.

Podsjetimo, PorFil orkestar djeluje od 2022. godine, a samo ime amalgam je dvaju pojmova koji ga opisuje: Por je od Poreč, gdje orkestar ima sjedište, a Fil jer je sastav filharmonijski. Okuplja glazbenike mlađe generacije koji dolaze iz svih krajeva istarskog poluotoka. Unatoč svojoj kratkoj povijesti, orkestar se ponosi brojnim koncertima u Poreču, Novigradu, Šišanu, Umagu, Vrsaru i Svetom Lovreču te surađuje s brojnim zborovima. Orkestar je pokrenula profesorica Sanja Pančevski koja je ujedno i bila prva voditeljica orkestra, a od početka 2024. dirigentsku palicu preuzima Petar Matošević.

San ljetnih noći nova je glazbena manifestacija koja se sastoji od sedam večeri koje će se održati na pet lokacija diljem starogradske jezgre Svetog Lovreča zaključno s koncertom Istarskog komornog orkestra povodom obilježavanja zaštitnika Općine – Svetog Lovre (Lovrečeva) – u petak, 9. kolovoza. Cilj ovog festivala je valorizirati zapostavljene glazbene forme, te dati im nov i jači značaj.

Sljedeća glazbena večer na rasporedu je utorak, 9. srpnja kada će s početkom u 20.30 sati na trgu Funtanela predavač Petar Matošević održati zanimljivo predavanje pod nazivom "Zašto slušati glazbu".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of