25. Škola medijske kulture "Dr. Ante Peterlić":

Marko Zdravković Kunac: "Jako sam sretan što se Škola medijske kulture konačno preselila u Pulu"

| Autor: Mladen Radić
(Snimio Duško Marušić Čiči)

(Snimio Duško Marušić Čiči)


U Kinu Valli jučer je svečano otvorena 25. Škola medijske kulture »Dr. Ante Peterlić« koja će trajati do petka kada će biti održane prezentacije radova polaznika. Nakon toliko godina što je ova škola održavana u Varaždinu, ovo je prva godina da se održava i u Puli gdje će se održavati i idućih godina, kako je najavila zamjenica pulskog gradonačelnika Ivona Močenić. Školu pohađa više od 50 polaznika, a radi se o profesorima i studentima s područja Pule, Istre, ali i cijele Hrvatske.

Prenošenje znanja i ljubavi

Škola uključuje radionice kamere i snimanja (voditelji Dinka Radonić i Ivan Rajković), dokumentarnog i eksperimentalnog (hibridnog) filma (voditelj Marinko Marinkić) te animiranog filma (voditeljica Jasminka Bijelić Ljubić), uz seminarski program na temu filmske nastave (voditeljice Jelena Modrić i Ana Đordić). Prezentacija programskog sadržaja održat će se u petak u 20.30 u »Znanstvenom vrtu« Zajednice tehničke kulture, na usponu Franje Glavinića.

U ime Hrvatskog filmskog saveza koji školu organizira uz suorganizaciju Pulske filmske tvornice prisutne je pozdravila koordinatorica programa Marta Bregeš. Ona je istaknula da HFS već 25 godina kontinuirano ulaže u učitelje, profesore, stručne suradnike, odgajatelje ali i sve one koji su zaljubljenici u medije i film te su sretni što ovih 25 godina imaju prilike proslaviti u Puli, pravom filmskom gradu.

Tajnica HFS-a Tatjana Aćimović zahvalila je na podršci partnerima i suorganizatorima, podršci Gradu Pule i budućoj podršci Istarske županije. Podsjetila je da i se ove godine obilježava 60 godina HFS-a te je poželjela svima ugodan, učinkovit i uspješan rad uz nadu da će se opet vidjeti.

- Jako sam sretan što se Škola medijske kulture konačno preselila u Pulu, konstatirao je Marko Zdravković Kunac u ime domaćina, Pulske filmske tvornice. »Znam koliko je našim članovima bilo bitno da dođu do Varaždina, koliko su znanja dobili na toj školi i kako su se lijepo osvježeni i motivirani vratili natrag u Tvornicu i nastavili se baviti u nekim oblicima medijskom kulturom i filmskim stvaralaštvom. Što je najbolje, vraćaju se u svoje škole i tamo daju ta zrna znanja i ljubavi prema medijima svojim učenicima, kazao je Zdravković Kunac koji očekuje da će Škola u Puli redovito biti popunjena. Istaknuo je i fantastične profesore koji osim što su dobri mentori, trenutačno su aktivni umjetnici i stvaratelji, svaki u svom području.

Zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić smatra kako je ulaganje u nastavnike, profesore, stručne suradnike i pedagoge, ulaganje u novu generaciju djece i mladih.

- Naš grad je grad filma, u našem gradu se svakog srpnja održava najveći i najvažniji događaj filmske industrije na ovim područjima, a to je Pulski filmski festival. Veseli me što će se Škola medijske kulture od iduće godine u potpunosti preseliti u naš grad i time će Pula postati pravi filmski grad, koji će živjeti film ne samo tijekom ljeta, nego kroz cijelu kalendarsku godinu, kaže Močenić koja ističe da Grad Pula logistički podržava ovu manifestaciju.

Razvoj medijske pismenosti

U ime Istarske županije i istarskog župana, odnosno Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost prisutne je pozdravio Vladimir Torbica kome je davno predavao dr. Ante Peterlić kojem bi zacijelo bilo drago da se ova Škola preselila ovdje u Pulu, kao što je drago i Istarskoj županiji koja će iduće godine učiniti sve da pomogne održavanje škole.

- To nam je važno jer ona sigurno razvija medijsku pismenost, i mi vjerujemo da će se uz pomoć Pulske filmske tvornice razviti video grupe i po drugim osnovnim i srednjim školama u županiji. To nam je važno prvenstveno radi toga što na ovaj način razvijamo kritičko mišljenje i kreativnost, a to je ono što mladim generacijama nedostaje, kazao je Torbica.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter