Košarkaši Stoje silazak u niži rang platili odlascima mnogih igrača

Roko Cetina u Škrljevu, trener i Aleksa Matić u Srbiji

| Autor: Roberto Car
OSTAO U PRVOJ LIGI - Roko Cetina prešao je u Škrljevo (Arhiva Glasa Istre)

OSTAO U PRVOJ LIGI - Roko Cetina prešao je u Škrljevo (Arhiva Glasa Istre)


Pulska i istarska košarka je, nažalost, opet ostala bez predstavnika u Prvoj ligi košarkaša. Nakon premijernog dvogodišnjeg nastupa u drugom razredu domaće klupske košarke Stoja je skliznula u niži rang, a pokušaj Pule 1981 da se nakon uvjerljivog osvajanja A-2 lige zapad probije u Prvu ligu, zapeo je u kvalifikacijama. Tako će oba pulska kluba iduće sezone ponovno, kao i prije tri sezone, igrati u A-2 ligi zapad. Ligi, nažalost, vrlo siromašnoj kvalitetom zbog čega su ovi neuspjesi još bolniji za sve ljubitelje loptanja pod obručima u Puli.

Kod oba je pulska kluba, doduše, tinjala nada da će na mala vrata ipak ući među prvoligaše. Ta je nada bila vezana za status Cibone kojoj je zbog nagomilanih dugova bio upitan nastup u Premijer ligi. No, kultni hrvatski klub je na koncu ipak pomilovan od HKS-a i jučer su ždrijebani parovi elitnog domaćeg razreda s Cibonom među tih 12 klubova. Nada je ugašena, realnost pulskih klubova ostaje treći rang. Što je u slučaju Stoje, očekivano, donio odlaske nekih ključnih igrača.

Cetina

- Mi smo čekali razvoj događaja oko Cibone, ali pretpostavili smo da će im ipak dopustiti nastup. Zbog toga ćemo idućeg tjedna krenuti s pripremama za A-2 ligu zapad, a momčad će u kondicijski dio priprema povesti trener Mario Lukin - rekao je predsjednik Stoje Šime Vidulin. - Posložili smo trenerski kadar do kadeta, dok smo za seniore čekali rasplet situacije. Da smo ostali među prvoligašima, potražili bi, ipak, nekog iskusnijeg trenera.

Bivši trener Stoje Marko Kovačević vratio se u Srbiju i preuzeo klupu novog premijerligaša Mladosti iz Smederevske Palanke, za koju je potom potpisao i dosadašnji bek Stoje Aleksa Matić. Upravo je njegova ozljeda ruke prošle sezone uvelike usmjerila pulski klub prema silasku u niži rang. No, nije to jedini igrač koji je napustio ovaj pulski klub.

Otišao je i Roko Cetina, koji je prešao u redove riječkog prvoligaša Škrljeva. To je, nažalost, bio očekivan odlazak jer je Cetina postao student Ekonomije i samim time bio je očekivan njegov odlazak iz pulskog kluba u kojem je proveo gotovo deset godina i ostavio vrlo zapažen trag, bez obzira na to što je tek zaigrao među seniorima. Naime, Roko Cetina je bio neizostavna karika svih Stojinih momčadi. Bio je kapetan najtrofejnije generacije Stoje (2006.). U sezoni 2018./19. predvodio je momčad dječaka (U-13) koja je pobjedom protiv Vrijednosnica Osijek osvojila treće mjesto na prvenstvu Hrvatske i donijela prvu državnu medalju u klub. U predkadetskoj konkurenciji bio je sudionik Final foura Hrvatske te je sa svojim suigračima dvije godine igrao i Hrvatsku kadetsku ligu. Nastupao je za reprezentaciju Hrvatske u svim mlađim dobnim kategorijama, a kao član 3x3 reprezentacije s Vitom Mlatcem postao je prvak Europe u U-17 uzrastu, pobijedivši u finalu Španjolsku. Cetina je na tom prvenstvu proglašen MVP igračem prvenstva.

Butković

- Takva je sudbina svih klubova poput Stoje koji su orijentirani na stvaranje igrača kroz omladinski pogon. Cetina i Vito Mlatac su sad uvršteni na popis U-18 reprezentacije koja će se pripremati za nastup na Svjetskom prvenstvu u mađarskom Debrecenu. No, nije nam Mlatac sad jedini reprezentativac, Emanuel Butković je kao član muške U-14 reprezentacije osvojio zlatnu medalju na ovogodišnjem izdanju U-14 Slovenia Balla, najvećeg turnira za najmlađu generaciju reprezentacija koje nemaju službeno Europsko prvenstvo. To je jako talentiran igrač, dvometraš za kojega je pitanje koliko će još ostati u našem klubu. Naime, već sad ga prate brojni renomirani klubovi iz Hrvatske i inozemstva. Budući da prvenstvo A-2 lige obično počinje dosta kasno, u drugoj polovici listopada, zasad još ne znamo na koje ćemo sve igrače moći računati u prvoj momčadi. Neki naši prošlosezonski igrači možda nađu novi klub, neki, pak, dvoje oko nastavka karijere zbog poslovnih obaveza, tako da zasad znamo tek da će naši najiskusniji igrači Nino Dasko i Matija Maljić predvoditi našu mladu momčad - zaključio je predsjednik KK Stoja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter