obljetnica

SVEČANO OBILJEŽAVANJE 100 GODINA LABINSKE REPUBLIKE Večeras će se aktivirati audio-vizualne atrakcije u gradu

Građani će točno u 19 sati moći prisustvovati 10-minutnom audiovizualnom showu na lokaciji spomenika Rudaru-borcu, a potom će moći razgledat i druge svjetleće i interaktivne atrakcije, poput impresivnog dimnjaka bivše toplane ili velikog 17-metarskog LED ekrana na početku Rudarske ulice

| Autor: Branko BIOČIĆ
 100. godina Labinske republike

100. godina Labinske republike


Za nekoliko dana započinje 37-dnevno obilježavanje jednog od najvažnijih datuma u novijoj labinskoj povijesti - 2. ožujka, dana kada su 1921. godine radnici labinskih ugljenokopa krenuli u štrajk i pobunu protiv tadašnje uprave rudnika, što će izrasti u prvi organizirani antifašistički ustanak u svijetu, kasnije nazvan "Labinska republika". Povodom obilježavanja 100. obljetnice ovog povijesnog događaja, Grad Labin je u suradnji s lokalnim kreativnim tvrtkama postavio niz audiovizualnih instalacija na ključnim objektima rudarske i industrijske baštine u centru grada.

Dolazak hrvatskog predsjednika

Danas će se tako u večernjim satima aktivirati većina instalacija, koje će biti postavljene sve do 8. travnja, odnosno kroz cijelo razdoblje 37-dnevnog obilježavanja jubileja. Građani će točno u 19 sati moći prisustvovati 10-minutnom audiovizualnom showu na lokaciji spomenika Rudaru-borcu u parku pored labinskog autobusnog kolodvora. Kroz ugodnu večernju šetnju zastavama i prigodnim plakatima okićenim gradom, moći će razgledati i druge svjetleće i interaktivne atrakcije postavljene za ovu priliku, poput impresivnog dimnjaka bivše toplane ili velikog 17-metarskog LED ekrana postavljenog na vrh nekadašnje upravne zgrade IUR-a na početku Rudarske ulice. Glavni donator ovoga inovativnog projekta je Hrvatska elektroprivreda d.d.

U ponedjeljak 1. ožujka na prvom programu Hrvatske radio televizije u 20.10 sati biti će premijerno prikazan dokumentarni film "Labinska republika: stvarnost iza legende", a zanimljivost je da su gotovo svi mladi kreativci koji stoje iza ovog ostvarenja stanovnici Labinštine, od kojih su većina izravni potomci rudara. Film je realiziran u produkciji labinske kreativne tvrtke Level 52.

Dan kada je daleke i slavne 1921. godine započeo bunt rudara protiv tada još neslužbene fašističke vlasti, 2. ožujka, službeni je početak 37-dnevnog obilježavanja velikog i za Labin i općine Labinštine značajnog jubileja. Upravo na samu obljetnicu, u poslijepodnevnim satima održat će se komemoracija i polaganje vijenaca na Krvovoj placi, lokaciji koja je simbol povijesnog ustanka, a koja je za ovu važnu priliku dobila potpuno novu vizuru.

U 17.30 sati labinsko će Gradsko vijeće održati svečanu sjednicu u maloj dvorani Sportskog centra "Franko Mileta", u prisustvu visokog pokrovitelja ove manifestacije, predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.

Prozor u prošlost

Po završetku sjednice, na Pjacalu slijedi jedan od vrhunaca obilježavanja jubileja - svečano paljenje trajne rasvjete obnovljenog labinskog "šohta", rudarskog tornja i simbola industrijske baštine i "kovarske" prošlosti Labina, uz nastup udaraljkaša Umjetničke škole Matka Brajše Rašana i scenski performance "Crvena straža - pismo Ivanu Pippanu" u izvođenju Istra Inspirita.

Zbog epidemioloških mjera i nemogućnosti velikih okupljanja, obilježavanje je nešto drugačije, a mahom se ističu brojne tehničke inovacije. Tako će od 2. ožujka, na već spomenutoj Krvovoj placi, posjetitelji moći uz pomoć mobilne aplikacije zaviriti u "proširenu stvarnost" i putem ekrana svojih mobilnih telefona ili tableta, otvoriti "prozor u prošlost" i virtualno razgledati repliku povijesnog drvenog "šohta" na Vinežu iz 1921. godine. Aplikacija je besplatna i ostati će trajno dostupna Labinjanima i njihovim gostima, a moći će se aktivirati na samoj lokaciji. Od petka 5. ožujka, u starogradskoj jezgri biti će postavljene čak tri izložbe. Narodni muzej Labin u svom će prostoru "oživjeti" virtualnu izložbu tematskih plakata i novinskih isječaka koji se referiraju na Labinsku republiku, a koja je bila virtualno postavljena povodom ovogodišnje Noći muzeja.

Preko puta muzeja, u labinskoj Gradskoj galeriji biti će izložen fundus radova na temu rudarstva i Labinske republike, djela brojnih istaknutih likovnih umjetnika porijeklom s Labinštine ili životom i stvaralaštvom vezanih uz ovaj kraj. Bogatom opusu pridružit će se i novonastali radovi mlađe generacije labinskih likovnjaka. Treću izložbu toga dana, u prostorima "Circola", također u labinskom starom gradu, otvorit će u 18 sati umjetnička organizacija "Labin Art Express", a radi se o kulturno - umjetničkoj manifestaciji “Rudnici kulture” (L.A.E. XXI), izložba u sklopu istoimenog projekta, na kojoj će biti izloženi radovi devet međunarodnih suvremenih umjetnika.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter