POKUŠAVA SE NAĆI RJEŠENJE

PROBLEM UKIDANJA MAMOGRAFSKIH PREGLEDA U ISTARSKIM GRADOVIMA: Labin će sufinancirati troškove prijevoza, a Rovinj organizirati prijevoz pacijentica na mamografski pregled

Istarski domovi zdravlja su, kao jedan od prioriteta, odredili unapređenje sustava ranog otkrivanja karcinoma s ciljem da sustav preventivnih pregleda, a posljedično i preživljavanje od karcinoma u lstri dovedu na nivo najuspješnijih europskih regija. Prvi korak u tome bila je nabava digitalnog mamografa s tomosintezom, koji je smješten u Pazinu, a zbog neusporedive razlike u kvaliteti snimaka, prestalo se s korištenjem starih mamografa, pojasnio je ravnatelj IDZ-a dr. Ante Ivančić

| Autor: Branko BIOČIĆ
Gradovi se priključuju uvođenju modela mobilne mamografije koji koriste mnoge EU zemlje

Gradovi se priključuju uvođenju modela mobilne mamografije koji koriste mnoge EU zemlje


Nakon što je najprije na Gradskom vijeću Rovinja, a potom i Labina bilo riječi o ukidanju mamograskih pregleda, uz napomenu da bi se u Labinu mogli ukinuti i drugi pregledi poput rendgena i biokemijskog laboratorija, u tim su gradovima održani hitni sastanci gradskih čelnika s voditeljima ispostava Doma zdravlja. Mamografija je rendgenski pregled dojki kojim se mogu otkriti promjene na dojci i do dvije godine ranije od pojave kliničkih simptoma kao što su promjene na koži dojke, pojave iscjetka ili kvržice i drugog.

U Labinu su tako gradonačelnik Valter Glavičić i njegova zamjenica Federika Mohorović Čekada održali sastanak s voditeljem labinske Ispostave Doma zdravlja dr. Davorom Rimcem, a gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga s ravnateljem Istarskih domova zdravlja dr. Antom Ivančićem.

Digitalizacija i umrežavanje

Čelni čovjek labinske ispostave DZ-a obrazložio je da je mamografija, kao jedan od segmenata radiološke dijagnostike, obuhvaćena promjenama digitalizacije i umrežavanja, pogotovo zato jer se u svim ispostavama IDZ-a, pa tako i u Ispostavi Labin, do sada mamografija radila na starim analognim uređajima s "film-folija" sustavima što je zastarjela i za današnje uvjete vrlo neprecizna tehnologija. Zbog toga se krajem prošle godine pristupilo nabavci mamografa s potpuno digitalnim detektorom i tehnikom tomosinteze (3D mamografija) koji omogućava 40 do 45 posto višu dijagnostičku točnost u odnosu na postojeće analogne uređaje, a koji je instaliran u Pazinu. Kako bi se povećao odaziv žena na preventivne preglede dojki, a uzimajući u obzir smanjenu mobilnost dijela sugrađanki, odlučeno je i da se krene u nabavku mobilnog mamografa iste kvalitete do kraja tekuće godine, koji bi jednom tjedno bio stacioniran u svakoj od ispostava, pa tako i u Labinu.

- Razdoblje između nabave novog stacionarnog mamografa u Pazinu i novog mobilnog mamografa planirali smo u Labinu premostiti tako da se dio mamografija za slabije mobilne žene još ovu godinu obavi na starom analognom uređaju, ali je ta opcija otpala kada je prilikom redovite godišnje kontrole od ovlaštenog stručnog tehničkog servisa u listopadu 2021. godine utvrđeno da naš stari mamograf ne udovoljava tehničkim uvjetima propisanim zakonom, a njegov popravak nije isplativ s obzirom na zastarjelost tehnologije, zaključio je Rimac.

Nakon svih dobivenih informacija, gradonačelnik Glavičić je sumirao rekavši da će Grad Labin sudjelovati u sufinanciranju novog mobilnog mamografskog aparata, a do njegovog stavljanja u potpunu funkciju pomoći će i sugrađankama.

Ulaganje u opremu i edukaciju

- Kako bismo izašli u susret i omogućili da se čim više naših sugrađanki odazovu preventivnim pregledima, Grad Labin će sufinancirati troškove prijevoza Labinjanki do Pazina ili Pule, čime će se nastaviti provedba preventivnih zdravstvenih programa namijenjenih očuvanju zdravlja građana, rekao je Glavičić.

Dr. Rimac je opovrgnuo navode javnosti da se ukidaju i neki drugi specijalistički pregledi u Labinu. Odjel radiološke i ultrazvučne dijagnostike u Labinu se ne ukida, već se, naprotiv, ulaganjem u opremu, edukaciju zaposlenika i reorganizaciju rada podiže kvaliteta pružanja zdravstvenih usluga. Prošle su godine dva zastarjela rendgenska uređaja zamijenjena najmodernijim digitalnim uređajem za rendgensko snimanje čime je, uz smanjenje doze zračenja i bolju rezoluciju dobivenih slika, povećana preciznost pri njihovom očitavanju, a time i kvaliteta dijagnostičkog procesa.

- Tijekom 2021. godine provedena je digitalizacija i umrežavanje kompletne radiološke djelatnosti svih ispostava na razini Istarskih domova zdravlja čime je omogućen stvarni kontinuitet u pružanju usluga radiološke dijagnostike za sve naše pacijente. Svaka rendgenska snimka koja se napravi u Labinu može se očitati u bilo kojoj ispostavi IDZ-a, a po potrebi i bilo gdje u Hrvatskoj, bez obzira na trenutnu dostupnost radiologa na samom mjestu snimanja. Navedena promjena omogućava optimalnije korištenje postojećeg medicinskog kadra u radiološkoj dijagnostici, što je nužnost, jer je problem manjka visokoobrazovanih zdravstvenih djelatnika naša stvarnost koja se u budućnosti može samo pogoršavati, izjavio je Rimac zaključujući da i medicinsko-biokemijski laboratorij u Labinu nastavlja s radom kao i do sada te nisu planirane nikakve promjene u njegovom poslovanju vezano uz rad s pacijentima.

Trend mobilne mamografije

Rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga održao je jučer sastanak s predstavnicima Istarskih domova zdravlja da bi zajedno iznašli rješenje problemu ukidanja mamografskih pregleda pri rovinjskome Domu zdravlja. Ravnatelj Istarskih domova zdravlja dr. Ante Ivančić objasnio je kako je reorganizacija i nabava novog uređaja koji je smješten u Ispostavi Pazin bila nužna zbog dosad nezadovoljavajućih rezultata starih uređaja.

- Istarski domovi zdravlja su, kao jedan od prioriteta u narednom razdoblju, odredili unapređenje sustava ranog otkrivanja karcinoma s ciljem da sustav preventivnih pregleda, a posljedično i preživljavanje od karcinoma u lstri dovedu na nivo najuspješnijih europskih regija. Prvi korak u tome bila je nabava digitalnog mamografa s tomosintezom, koji je, radi dostupnosti što većem broju žena, smješten u ispostavi Pazin. Zbog neusporedive razlike u kvaliteti snimaka, prestalo se s korištenjem starih mamografa, pojasnio je ravnatelj Ivančić.

S gradonačelnikom je dogovoreno da će, s ciljem prilagodbe pacijentica novim okolnostima, Grad Rovinj organizirati prijevoz na preglede u Pazin, a Grad će se priključiti i uvođenju modela mobilne mamografije koji koriste mnoge EU zemlje. Naime, Istarski Domovi Zdravlja planiraju do kraja godine nabavu digitalnog mamogafa s tomosintezom koji će biti smješten u adekvatnom vozilu i omogućiti dostupnost dijagnostike u svim dijelovima županije.

Gradonačelnik je pozdravio i podržao inicijativu kojom se pacijenticama Istarske županije omogućava preciznija dijagnostika koja je učinkovitija u ranom otkrivanju raka dojke, a što je ključno kod uspješnog liječenja, no napomenuo je također kako se reorganizacija trebala bolje dogovarati s gradovima te naročito prema javnosti kako građani ne bi ostali zatečeni naglom promjenom.

U povodu Svjetskog dana borbe protiv raka Grad Rovinj je na društvenim mrežama podsjetio na važnost svakodnevne podrške oboljelima te pozvao na priključenje borbi poduzimanjem preventivnih mjera koje uključuju redovite preglede radi ranog otkrivanja, širenje svijesti i promicanje zdravog načina života. Naša je država nažalost druga u Europi po ukupnoj smrtnosti od raka, a ova je zloćudna bolest drugi vodeći uzrok smrti u svijetu, Hrvatskoj i u Istarskoj županiji.

Grad Poreč poziva žene na besplatnu mamografiju

Svake godine 4. veljače obilježava se Svjetski dan borbe protiv raka. Grad Poreč je u proračunu predvidio značajna sredstva za javne potrebe u zaštititi, očuvanju i unapređenju zdravlja pa je tako rezervirao i sredstva za besplatne mamografske preglede za žene starije od 40 godina. Time se nadovezao na postojeći Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, u sklopu kojeg Ministarstvo zdravlja osigurava besplatne preglede za žene od 50 do 69 godina, dok Grad Poreč plaća za sve starije od 40 i 69 godina. Svrha financiranja ovog projekta, koji se provoditi već osamnaest godina, je izvršenje što većeg broja mamografskih pregleda žena s ciljem prevencije i ranog otkrivanja karcinoma dojke te dugoročnog smanjenja postotka smrtnosti žena od ove bolesti.

Pravo na besplatan pregled imaju žene s prebivalištem na području Poreča s navršenih 40 godina života, kao i žene starije životne dobi koje nisu obuhvaćene Nacionalnim programom ranog otkrivanja karcinoma dojke. Godišnje se u okviru ovog projekta obavi oko 800 pregleda za koju svrhu se u Proračunu Grada Poreča osigura oko 125 tisuća kuna. Program se ostvaruje u suradnji sa Specijalističkom radiološkom ordinacijom Dr. Milorada Jovanovića u Poreču (kontakt: [email protected]).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter