ROVINJ

Obilježena godišnjica smrti Giuseppea Pina Budicina, Augusta Ferria i Ivana Šošića: "IZ SVAKE KAPI MOJE KRVI IZNIKNUT ĆE STOTINA PARTIZANA!"

Ti su događaji iznjedrili vrijednosti koje nikada nećemo zaboraviti te ih moramo čuvati, njegovati i prenositi na mlade generacije, poručio je dogradonačelnik Rovinja Modrušan

| Autor: B. OPLANIĆ
Polaganje vijenca na bistu Pina Budicina

Polaganje vijenca na bistu Pina Budicina


Udruga antifašističkih boraca i antifašista Rovinjštine jučer je u zajedništvu s predstavnicima Grada Rovinja, dogradonačelnikom Davidom Modrušanom, predstavnicima rovinjske Zajednice Talijana Silvanom Zillijem i Nives Giuricin, članovima udruge Josip Broz Tito na čelu s Romeom Matoševićom te Borisom Juričićem ispred Udruge dragovoljaca veterana Domovinskog rata, obilježila godišnjicu smrti Giuseppea Pina Budicina i njegovih drugova Augusta Ferria i Ivana Šošića. Polaganjem vijenaca na bistu Pina Budicina i minutom šutnje, odali su počast žrtvama.

Streljani u uvali Valdibora

Giuseppe Pino Budicin rođen je u Rovinju 27. travnja 1911. godine. Izučio je brijački zanat, nakon čega se 1929. godine uključio u aktivnosti napredne omladine i postao član Prve omladinske komunističke organizacije. Vojni rok u talijanskoj ratnoj mornarici služio je od 1931. do 1933. godine.

Povratkom u Rovinj njegov se ilegalni rad intenzivirao, a zbog organizirane komunističke djelatnosti, Specijalni sud osuđuje ga na sedam godina zatvora. Amnestiran je 1937. godine, no ponovo je uhićen nakon otkrivanja organizacije KPI u Rovinju. Presudom od 27. rujna osuđen je na 12 godina zatvora. U rodni Rovinj vratio se tek nakon pada fašizma 25. srpnja 1943. godine. Odmah po povratku organizirao je prve rovinjske postrojbe i organe narodne vlasti. Pod hrvatskom i talijanskom zastavom krenuo je razoružavati talijanske postrojbe: karabinjere i ostale članove talijanske vojske. Bio je osnivač talijanske rovinjske čete, preteče talijanskog bataljuna koji je po osnivanju dobio njegovo ime.

Budicin je i sudionik Sabora u Pazinu 26. rujna 1943. Na partijskom savjetovanju u Brgudcu u prosincu 1943. suglasio se s odlukom o sudjelovanju istarskih Talijana u NOP-u. Njegova aktivnost dovela ga je do prvog sekretara kotarskog komiteta KPH za Rovinj, člana oblasnog komiteta NOO-a za Istru i Oblasnog komiteta KPH za Istru, sudionik je drugog zasjedanja ZAVNOH-a u Plaškom. Nažalost, u jednoj zasjedi Nijemaca i talijanskih fašista 8. veljače 1944. godine uhićen je na periferiji Rovinja zajedno s Augustom Ferriem, organizacijskim sekretarom KP Rovinja i Ivanom Sošićem, rukovoditeljem NOP-a. Nakon saslušavanja i mučenja iste večeri streljani su u uvali Valdibora.

Narodni heroj od 1973.

Zauvijek će se pamtiti njegove riječi koje je izgovorio neposredno pred strijeljanje: "Iz svake kapi moje krvi izniknut će stotina partizana!".

Talijanski Bataljun nosio je s ponosom njegovo ime do oslobođenja, u toj borbi iznjedrilo se u krvi bratstvo i suživot hrvatskog i talijanskog naroda, a Pino Budicin proglašen je narodnim herojem 1973. godine.

Nakon obraćanja predsjednika UABA Rovinjštine Branka Oplanića, dogradonačelnik David Modrušan ukratko se osvrnuo na djelo i lik Pina Budicina te je biranim riječima podsjetio okupljene na značaj tog povijesnog trenutka.

- Ti su događaji iznjedrili vrijednosti koje nikada nećemo zaboraviti te ih moramo čuvati, njegovati i prenositi na mlade generacije, poručio je Modrušan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter