Pivo se ispija na ulici dok se čeka red za ugostiteljski objekt
Draga gospodo zaduženi za javni red, nisu tu u pitanju međususjedski (ne)odnosi nego se tu radi o nekulturi i nepoštivanju javnog reda. Ako smatrate da je ovakvo ponašanje u redu, onda objavite i dajte cjelu Griziju svima kao točionicu piva i ostalih pića, napisao je jedan sugrađanin na tu temu
Jedna objava na društvenim stranicama koju Rovinjci koriste ne bi li lakše stupili u kontakt sa službama grada i ukazali na određenu problematiku i manjkavosti u svom kvartu, definitivno je pobudila veliki interes građana. Za razliku od obavijesti tipa pregorjele žarulje, nagomilanog smeća ili krivo parkiranog automobila, osvanula je fotografija na kojoj se vidi gužva i veliki broj ljudi koji s kriglama piva stoje na ulici, dakle javnom mjestu, i onemogućavaju prolaz građanima do stanova i poslovnih prostora. U jeku sezone, takav prizor "čepova" ne bi bio ništa neobično, da se radi o dozvoljenoj terasi i "normalnoj" uslužnoj djelatnosti.
Kriglama na zid i po cvijeću
Naime, već drugu godinu za redom, u nekad popularnoj Ulici Grisia nalazi se i danas veoma popularna pizzerija "Da Sergio". Koliko dobro radi, kazuje i podatak da se u nju dolazi iz brojnih drugih gradova Istre, odnosno da je i uz pomoć mobilnih informacija, ali i usmenog propitivanja, stranci izričito traže. No, i ovaj prostor ograđen je zidovima i u njega, iako je riječ o prizemlju i katu, stane samo određen broj ljudi. Ostalima se poručuje da pričekaju slobodni stol, ali da se ne miču jer rezervacije se ne primaju. Dakle, tko prvi njemu djevojka!
S druge strane i uz objašnjenje da svojim gostima žele osigurati cigaretu nakon obroka, na vanjskom je zidu montiran drveni šank. No, ljudi ko' ljudi, uz cigaretu vole nešto i popiti da im vrijeme u razgovoru i čekanju brže prođe. Popularno mjesto jednako je puno ljudi, glasan žamor, nemogućnost prolaska i za kraj, onemogućavanje sna ostalim stanarima, ali i rada susjedima - trgovcima i galeristima.
Naime, ljeto je, toplina, žega pa ljudi, čekajući svoj stol, ispiju jednu, drugu, treću pivu… malo se opuste, naslanjaju na vaze s cvijećem, ulaze u tuđe objekte s kriglama, dovikuju se i onemogućavaju ostalima da uđu u trgovine… Mic po mic, ulica se pretvorila u ugostiteljsku terasu, a da je u prekršaju, zna i sam ugostitelj pošto krigle piva prodaje s vrata i ne izlazi s kriglama na ulicu.
Problem postojao i lani
O istom smo problemu pisali i lani. Ugostitelj je tada tvrdio da su ostali ljubomorni i zavidni na njegov uspjeh, dok su oni s druge strane ulice tvrdili, i putem fotografija dokazivali, da se takvim načinom posluživanja na ulici njima onemogućava poslovanje, ali i normalno funkcioniranje svih u ulici.
Konačno, ove se godine oglasio i Grad preko svojih službenih stranica. Umjesto da, kao što su to redovito činili i dosada, ispod prigovora i fotografije napišu "Riješeno", nekome je, očito zaduženom za ažuriranje i pregled Smart stranica, dozlogrdilo pa je napisao: "riječ je o međususjedskim odnosima", čime se očito željelo dati na znanje da ih se s takvim pritužbama ne zamara. No, dogodilo se upravo suprotno. Grad, odnosno gradski komunalni redari navukli su gnjev sugrađana koji tvrde da tu nema međususjedskih razmirica, već da je u pitanju - komunalni nered!
- Draga gospodo zaduženi za javni red, nisu tu u pitanju međususjedski "ne" odnosi nego se tu radi o nekulturi i nepoštivanju javnog reda. Ako smatrate da je ovakvo ponašanje u redu, onda objavite i dajte cjelu Griziju svima kao točionicu piva i ostalih pića, napisao je jedan sugrađanin na tu temu, dok se u jednom drugom postu, između ostalog, tvrdi da je ovo sramotno za jedan grad koji je posljednjih godina u vrhu turizma.
"Ako nemaš dozvolu za terasu, onda ne možeš posluživati goste izvan svojeg, a ispred tuđih lokala. Kako bi bilo da netko, bez dozvole, parkira 'food truck' ispred predmetnog lokala i prodaje hranu i piće? Nadležno redarstvo treba reagirati, kako prema vlasniku lokala, tako i prema gostima. Molim Vas da ovakve "ne" komentare ne pišete na ozbiljne probleme i da pomognete rasteretiti glavnu ulicu u starom gradu od ovakvih događaja. Ako je previše ljudi u restoranu, onda postoje rezervacije. Ako je ovo OK, onda neka i ostali šire svoje poslovanje na ulicu, a mislim da se svi sjećamo kako je to bilo... Neka pravila zbilja budu jednaka za svih", piše u drugom komentaru, dok se u trećem, koji je također interesantan, poručuje komunalnim redarima da ovdje nisu u pitanju loši međuljudski odnosi "nego je problem u tome da im vi dopuštate kršenje zakona koje se godinama ponavlja. Tu se radi o čistom nepoštivanju prvenstveno vas, gospodo iz komunalnog redarstva, zatim zakona koji biste vi trebali predstavljat i na kraju stanara Grisie i ljudi koji ovdje rade", piše između ostalog, u brojnim komentarima, ispod Smart stranica Rovinja.
Svatko grabi koliko može
No, navođenje jednog restorana kao oglednog primjera sprovođenja samovolje određenih vlasnika ili zakupaca poslovnih prostora u Rovinju, bilo bi pogrešno. Dovoljno je proći centrom Grada iza devet sati uvečer i u to se uvjeriti. Svatko grabi koliko može. Sezona je kratka, a k tome ove godine i slaba. Optuživati trgovce ili ugostitelje za "prekoračenje brzine" nema smisla jer "kad nema mačke (komunalnih redara), miševi kolo vode". Na tragu toga gradske su nam plaže postale privatne, a pojedine ulice doslovce neprohodne. S jedne i druge strane širokih prolaza postavljeni su stolovi i stolice, a nije neobično i da se ugostiteljski stolovi osim na nogostupima uz zgradu nalaze i na prometnicama, u opet nasilno privatiziranim gradskim zelenim oazama između palmi, maslina… Uzima se više od onog što je dopušteno i to prolazi. Prošlo je i godinama prolazi da je sasvim normalno u kafićima dignuti noge i zaposjesti drugu stolicu, baš kao što je i normalno vući goste za rukav u trgovinu, odnosno u nedostatku kupaca na klupici ispred dućana koju je prodavač sam dovukao, jesti i piti pa i spavati. Dokad tako!