ravnatelj istarskih domova zdravlja

Dr. Nikola Žgrablić: Za pet godina u Istri će nedostajati više od 130 liječnika i isto toliko sestara

| Autor: Jelena Milović
(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)


Za ravnatelja ustanove Istarski domovi zdravlja, čiji je osnivač Istarska županija, prije nepunih šest mjeseci imenovan je dr. Nikola Žgrablić iz Pule. Trenutak u kojem je preuzeo funkciju ravnatelja u najmanju je ruku izazovan, pa smo u razgovoru s njim saznali kakvo je stanje zatekao u Istarskim domovima zdravlja, ali i ostale pojedinosti koje se tiču njegove nadležnosti, kao i budućih planova.

(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

Loša kadrovska situacija

- Na položaj ravnatelja Istarskih domova zdravlja došao sam u svibnju ove godine, nakon učestalih kadrovskih promjena u zadnje dvije godine. Može se reći da je promijenjena gotovo cijela uprava i trenutna upravljačka struktura je vrlo "mlada", što je s jedne strane vrlo dobro jer omogućuje uvođenje novih ideja i novih načina poslovanja. Međutim, s druge strane nedostaje kontinuitet u upravljanju, što zna dovesti do poteškoća u svakodnevnom radu.

Ono je što odmah upalo u oči je loša kadrovska situacija i to je sigurno najveći problem s kojim ćemo se morati suočiti. Financijska situacija se u posljednjih godinu dana također pogoršala. Naime, značajno su povećane plaće zdravstvenih djelatnika, što je iznimno dobro i pohvalno, ali s druge strane nisu povećani prihodi koji dolaze od HZZO-a. To je dovelo do toga da mi trenutno nekih 90 posto prihoda od HZZO-a trošimo na plaće zaposlenika, a kada se tome pridodaju i drugi fiksni troškovi koje IDZ ima poput troškova za energiju, vozni park, lijekove i sanitetski materijal, možete pretpostaviti da je financijska ravnoteža poremećena i da u takvoj situaciji nemate puno prostora. Nadalje, IDZ ima veliki broj svojih građevina i prostora od kojih su mnogi u lošem stanju i zahtijevaju renoviranje.

Nedavno smo obišli sve naše prostore i utvrdili sve hitne radove koji su potrebni kako bi se omogućio normalan rad. Sljedeće godine ćemo krenuti s rješavanjem najhitnijih problema kako bismo sanirali situaciju. Dobra je okolnost da se s nekim radovima već krenulo, poput sanacije krovišta na glavnoj zgradi u Poreču ili renoviranjem stacionara u Pazinu. Želim naglasiti da nam je u mnogim od tih radova pomogla i lokalna zajednica, na čemu im zahvaljujem i nadam se da će se takva praksa nastaviti i nadalje, govori uvodno ravnatelj.

Najizazovnijim, definitivno, ističe kadrovsku problematiku. Već sada IDZ-u nedostaje preko 30 kako liječnika, tako i medicinskih sestara.

- Morate znati da je i postojeći kadar vrlo star, pa tako imamo veliki broj djelatnika koji su stariji od 60 godina, pa i od 65 godina. Naime, mnogi kolege su po odlasku u mirovinu nastavili raditi, stalno ili povremeno i to nas u ovom trenutku spašava. Može se slobodno reći da bi se bez starijih kolega sustav urušio. Nažalost, takva je situacija u cijeloj Hrvatskoj; Istra tu nije nikakva iznimka. Godinama se nije ulagalo u primarnu zdravstvenu zaštitu i domove zdravlja. Plaće su u domovima zdravlja bile niže nego u bolnicama, što je dovodilo do toga da su liječnici i sestre radije odabirali bolnicu, a ne dom zdravlja.

Kada se tome pridoda i veća atraktivnost bolnice za liječnika u smislu napredovanja u karijeri imate situaciju kakvoj sada svjedočimo. Projekcije nam govore da će nam za pet godina u Istri nedostajati više od 130 liječnika i isto toliko sestara, i to ne računajući bolnicu. To je zaista dramatičan podatak i to nije nešto što može riješiti samo dom zdravlja ili Istarska županija. S tim se problemom mora uhvatiti ukoštac cijela zajednica i država inače nam predstoji teška budućnost.

Rekao bih da nam je potrebna temeljita promjena zdravstvenog sustava koja bi uključivala sve aktere, od državne uprave, preko zdravstvenog sustava u užem smislu riječi, pa do samih pacijenata. Nevjerojatno je važno da sačuvamo javni zdravstveni sustav i dostupnost zdravstvene zaštite za sve građane. Mislim da je to u ovom trenutku jedan od najvažnijih zadataka koji imamo, navodi dr. Žgrablić.

Na tragu toga promišlja se i na ovoj adresi pa tako upravo sada završava natječaj na kojem traže šest specijalista, deset liječnika i jednog stomatologa, dva magistra biokemije i 20 sestara.

- U neprekidnoj smo potrazi za liječnicima i sestrama, ne samo u Istri nego i u cijeloj Hrvatskoj, ali isto tako izvan granica. Imamo stalne upite od liječnika iz bližeg susjedstva i neki od tih pregovora su pred realizacijom i nadam se da će to olakšati situaciju. Moram reći da nam država i stručna društva tu nisu od velike pomoći jer proces nostrifikacije diplome traje i do tri godine, što je apsolutno neprihvatljivo.

U međuvremenu, u Sloveniji ili drugim zemljama EU to traje po svega nekoliko mjeseci i to nas dovodi do toga da nas liječnici i sestre iz susjednih zemalja često zaobilaze i odlučuju se za druge zemlje. Mislim da smo tu kao država propustili puno prilika, otkriva on i ovu neupitnu činjenicu.

Što onda motivira stručnjaka u branši da se odvaži preuzeti takav vid odgovornosti, Žgrablić ističe da je ova funkcija za njega novi profesionalni izazov.

- Tijekom svoje karijere radio sam mnogo različitih i zanimljivih poslova. Po specijalizaciji sam anesteziolog i intenzivist i rekao bih da je to jedna od najzahtjevnijih specijalizacija koju mladi liječnik može odabrati. To se naročito pokazalo tijekom pandemije Covida 19 kada su anesteziolozi zajedno s infektolozima bili pod najvećim pritiskom. Taj period sam proveo kao voditelj anesteziološkog odjela i mislim da smo taj zahtjevni zadatak vrlo dobro odradili; rekao bih da su nam rezultati bili među najboljima u Hrvatskoj.

Istovremeno sam i predsjednik Hrvatske donorske mreže, nevladine organizacije za promociju doniranja organa i edukaciju transplantacijskih koordinatora. Zajedno s Ministarstvom zdravstva uspjeli smo Hrvatsku staviti na jedno od vodećih mjesta u svijetu po broju doniranih i transplantiranih organa. To mi je dalo vjeru da se stvari uz pravilan pristup ipak mogu promijeniti nabolje i nadam se da ću i nakon ovog posla mogu isto to reći, veli on.

Planovi i mjesta za poboljšanje uvijek postoje. Ravnatelj drži da tu prije svega misli na svakodnevni rad.

- Mislim da možemo biti efikasniji i više na usluzi pacijentima. Vjerujem da se to može postići boljom organizacijom rada i uvođenjem novih tehnologija koje bi bile na pomoći i liječnicima i sestrama s jedne strane, ali i pacijentima s druge strane. Postoji jako puno mjesta za uvođenje novih programa u IDZ, poput novih preventivnih programa i mjera, sistematskih pregleda, ali i novih dijagnostičkih i terapeutskih metoda. Već sada IDZ ima programe koji nisu prisutni niti u jednom drugom domu zdravlja u Hrvatskoj, poput kardiovaskularne rehabilitacije, koja daje odlične rezultate i kojom smo uspjeli značajno skratiti vrijeme oporavka kod pacijenata nakon akutnog infarkta miokarda ili nakon intervencija i operacija na srcu.

(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)(Arhiva Glasa Istre)

Ogroman potencijal u ljudima

Zaista mislim da u Istarskim domovima zdravlja imamo ogroman potencijal u ljudima, malo nas je, ali ipak uspijevamo odraditi svoj posao kao da smo u punom broju, pa i više od toga. Primjerice, tijekom ove turističke sezone uspjeli smo organizirati turističke ambulante u pet gradova Istre i pružiti zdravstvenu zaštitu za dodatnih 600 do 700 tisuća turista, te za sve one dodatne strane radnike, na koje često zaboravljamo kao na jedno dodatno opterećenje za zdravstveni sustav, opisuje dr. Žgrablić.

Kao glavni cilj svog mandata ističe kadrovsku stabilizaciju doma zdravlja.

- Znam da će to biti vrlo teško, opći trendovi u društvu nam ne idu u prilog, ali ipak vjerujem da uz prave mjere i racionalnu organizaciju možemo održati zdravstvenu zaštitu za građane Istre na razini na kojoj to oni zaslužuju. Svakako treba uvesti nove programe i metode u svakodnevnu praksu, obnoviti građevinski fond domova zdravlja, ali sve to bit će bezvrijedno ako ne budemo imali ljude koji će vrijedno i zadovoljno raditi taj posao, upozorava i zaključuje ravnatelj Istarskih domova zdravlja.

Nikola Žgrablić

Ravnatelj IDZ-a, dr. Nikola Žgrablić, rođen je 2. lipnja 1967. godine, a do ove funkcije obavljao je dužnost voditelja Odjela za anesteziju, reanimatologiju, intenzivnu medicinu i liječenje boli u Općoj bolnici Pula. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Rijeci.

Na natječaj za ravnatelja/icu Istarskih domova zdravlja koji je raspisan 1. ožujka 2024. godine javilo se šest kandidata od čega je pet kandidata ispunjavalo formalne uvjete Natječaja te je nakon provedenog razgovora od strane Upravnog vijeća i bodovanja po šest različitih kriterija, imenovan upravo Žgrablić kao kandidat koji je ostvario najveći broj bodova.

*Sadržaj realiziran u suradnji s Istarskom županijom

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter