Konferencija glasa istre novine

Nekad je poljoprivreda u Istri bila samo tema preživljavanja, danas je sinonim izvrsnosti i dodana vrijednost brenda Istarske županije

| Autor: Jelena MILOVIĆ
(Snimio Sergej Drechsler)

(Snimio Sergej Drechsler)


Istarska poljoprivreda suočava se s izazovima koji uključuju klimatske promjene, degradaciju tla, neodržive prakse korištenja resursa i problem konkurentnosti na tržištu. S ciljem rješavanja ovih problema, Glas Istre novine organizirao je konferenciju na kojoj će se raspravljati o inovativnim i održivim pristupima poljoprivredi, kao i načinima poboljšanja konkurentnosti istarskih poljoprivrednika.

Izazovi sektora

Konferencija pod nazivom »Green Istria 2030« koja je okupila vodeće ljude hrvatske i istarske poljoprivrede, stručnjake i zainteresirane dionike kako bi se razmijenila znanja i iskustva te postavili temelji za bolju i održiviju budućnost poljoprivrede u Istri, održana je jučer u Hotelu Valamar Diamant u Poreču. Tema konferencije bila je naslovljena »Konkurentna i (samo)održiva istarska poljoprivreda«, a tijekom rasprave otvorile su se različite, vrlo zanimljive podteme. Usitnjena poljoprivreda u Istri, zbog bioraznolikosti koju nam nudi, pokazala se kao prednost u tzv. heterogenoj proizvodnji, pa se problematizirala i poljoprivredna proizvodnja koja teško pronalazi tržište, a pristup joj nije usitnjen kao što je to slučaj u Istri.

Ova se konferencija u organizaciji Glasa Istre novine održava u sklopu cjelogodišnjeg projekta Green Istria, a naglasak je na informiranju i komunikaciji o napretku kroz prizmu održivosti. Ovoga puta u fokusu je bila poljoprivreda. Inače, u organizaciji Glasa Istre početkom godine na tu je temu već održana konferencija o željeznici. Već sad je najavljeno da će se u studenom razgovarati o održivom turizmu. Sve su to teme koje ukazuju na viziju budućnosti, ali i aktualiziraju vrlo konkretne alate kojima bi se mogli poslužiti. Prisutnima se uvodno progodnim riječima obratila glavna urednica Glas Istre novine, Tea Tidić koja im je poželjela dobrodošlicu i zahvalila na sudjelovanju u panel raspravi na ovu vrlo značajnu temu.

- Konferencija se održava u sklopu cjelogodišnjeg projekta Green Istria, gdje se naglasak na informiranju i komunikaciji o napretku kroz prizmu održivosti. Već je na tu temu ove godine održana konferencija o željeznici, sad se dotičemo poljoprivrede, u studenom ćemo razgovarati o održivom turizmu.

(Snimio Sergej Drechsler)(Snimio Sergej Drechsler)

Poljoprivreda u današnje vrijeme nailazi na velike izazove izazvane klimatskim promjenama - svjedoci smo da su ove godine vinari, zbog dugotrajne suše i izrazito visokih temperatura krenuli u berbu u nikad ranijem terminu, a slična je situacija i s maslinarima. Na današnjoj konferenciji otvaramo raspravu o vrlo aktualnim problemima koji zahtijevaju prilagodbu dosadašnjeg pristupa poljoprivredi prirodi koja je promijenila svoje cikluse i zasigurno poremetila planove poljoprivrednicima. Istra, iako teritorijalno mala, na svjetskom tržištu je itekako poznata prvenstveno po svom maslinovom ulju i vinima, a i ostali proizvodi, poput istarskog češnjaka, sira, kao i stočarskog sektora koji spašava od izumiranja istarsku kozu, boškarina i ovcu - sve su to aduti koji spajaju i poljoprivredni sektor s dominantno najprepoznatljivijom istarskom granom - turizmom. Sve navedeno je u neraskidivoj sinergiji, a kako odoljeti izazovima u poljoprivrednom sektoru, izreći će na današnjoj konferenciji Glasa Istre najrelevantniji stručnjaci, kazala je glavna urednica Glasa Istre novine Tea Tidić na otvorenju konferencije.

Obol politike

- Kad pričamo o Istri, prvi sinonim je turizam, ali držim da je poljoprivreda kao grana vrlo bitna, kazao je uvodno istarski župan Boris Miletić.

- Nas u Istri ima 200 tisuća stanovnika i premali smo da bi bili prosječni. Ako želimo uspjeti onda moramo biti izvrsni. Zato je Istra sedam godina za redom najbolja maslinarska regija, zato naši vinari osvajaju najbolje moguće ocjene svojih vina, neovisno o vrstama i mislim da je kvaliteta jako bitna. Brendiranje županije je važno, ali ako sadržaj nije dobar onda ni najbolja ambalaža ne može to pokriti. Možda može jednom, dvaput, ali treći put neće.

(Snimio Sergej Drechsler)(Snimio Sergej Drechsler)

Divim se našim ljudima koji su se odlučili za poljoprivrednu proizvodnju, što nije lako, zahtjeva trud i rad, ali s druge strane meni je drago što su danas naši poljoprivrednici poprilično imućni ljudi. Nekad je poljoprivreda bila tema preživljavanja, a danas su naši proizvođači iznimno uspješni i na tome im čestitam. Koliko im je u tome pomogla politika, možemo reći da jeste. Je li to kroz Fond za razvoj poljoprivrede u vremenima kad banke nisu odobravale kredite poljoprivrednicima jer nisu imale neki kolateral, ili kroz mjere poticaja maslina, vinove loze kroz oblik tzv. trećina u kojima sudjeluju poljoprivrednik, općina ili grad i županija, kao i kroz neke druge mjere; mislim da je politika dala jedan obol u tome. Vremena se mijenjaju, pogotovo kad pričamo o klimatskim promjenama, ali sam siguran da ćemo kao Istra i dalje biti jako dobar brend i dodana vrijednost te da će naši poljoprivredni poduzetnici, neovisno o kojem proizvodu govorimo, i imati na temelju kvalitete i na temelju brenda Istre dodanu vrijednost, rekao je župan Miletić.

(Snimio Sergej Drechsler)(Snimio Sergej Drechsler)

Sudionici konferencije, uz istarskog župana, bili su predsjednica Uprave Agrolaguna d.d. Nerina Zec, direktor AZRRI-ja, Agencije za ruralni razvoj Istre d.o.o., Igor Merlić, pročelnica Poljoprivrednog odjela u Poreču, Veleučilište u Rijeci, Ivana Dminić Rojnić te predsjednik Vinistre - udruge vinogradara i vinara Istre, Luka Rossi. Panel raspravu moderirao je Mislav Togonal.

(Snimio Sergej Drechsler)(Snimio Sergej Drechsler)

Konferenciji su nazočili i brojni stručnjaci i uglednici te predstavnici istarskih gradova i općina. Kao partneri, podržali su je Istarska županije, BAT, Agrolaguna, Perutnina Ptuj, HEP, HPB, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Riječko veleučilište, Agencija za ruralni razvoj Istre (AZRRI) te Udruga Vinistra.

(Snimio Sergej Drechsler)(Snimio Sergej Drechsler)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter