izdana upozorenja

Vruće ljeto se ne predaje, ali u noći na ponedjeljak stižu jake lokalne oluje

| Autor: Glas Istre, Petar Radovan / Istramet
(Snimio Filip Brala / Pixsell)

(Snimio Filip Brala / Pixsell)


Dugotrajni toplinski val uskoro će prekinuti hladna fronta, međutim temperature zraka jedva da će se kraće vrijeme sniziti u okvire prosječnih za doba godine, stoga možemo reći kako se vruće ljeto ne predaje, piše Istramet. 

Iako će i vikend u gorju biti relativno nestabilan, a jučerašnji dan pokazao je kako atmosfera brzo može izroditi jake kumulonimbuse, glavnina pogoršanja stiže u noći na ponedjeljak. Tada slijedi prodor hladnijeg i vlažnog zraka s Atlantika na pregrijanu zračnu masu, što će zasigurno rezultirati jakim lokalnim olujama.

Već u nedjelju temperature zraka slijedi pad temperature, izvor: WRF/Istramet

Oko Genovskog zaljeva pritom će se razviti ciklona koja će i tijekom ponedjeljka podržavati vrlo nestabilno vrijeme u našem dijelu regije, a tijekom utorka i u južnim predjelima gdje također može biti jakih nevremena.

Iako će se temperature zraka privremeno sniziti, već sredinom tjedna opet ćemo pisati o vrućem vremenu, a iznadprosječno toplo zadržat će se vjerojatno do kraja mjeseca. Ipak, pojava toplinskih ekstrema i temperatura blizu 40 °C više nije izgledna, dok će noći na svu sreću biti ugodnije.

U idućim danima savjetujemo praćenje službenih upozorenja DHMZ-a, ali i praćenje aktualnih radarskih snimaka prilikom nailaska fronte, jer one itekako pomažu u kratkoročnoj prognozi vremena. 

Prodor hladnijeg zraka u Sredozemlje u prvim satima nedjelje, izvor: WRF/Istramet

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter