KLIMATSKE PROMJENE

ZAKUHALO MORE - UGIBAJU RIBE: Odstupanje od uobičajenih temperatura u Jadranu premašuje PET STUPNJEVA  

| Autor: Glas Istre
Screenshot Dalmacja danas

Screenshot Dalmacja danas


Zbog dugotrajnog toplinskog vala, temperature Sredozemnog mora ovih dana dostižu rekordne vrijednosti. Odstupanja su među najvećim na svijetu, a slične vrijednosti bilježe se jedino u Ohotskom moru gdje se tope posljednji kilometri sezonskog morskog leda.

Temperaturna odstupanja najizraženija su u Jadranskom i Tirenskom gdje ponegdje premašuju 5 °C, a osjetno niža u istočnom Sredozemlju. Prema projekcijama WRF-a, temperatura mora u dijelovima Sredozemlja dostigla je tropskih 30 °C.

Takvo stanje zasigurno će pogodovati širenju intenzivnih tropskih vrsta, pošto znamo kako su toplija mora ujedno i bogatija bioraznolikošću. Možemo se samo nadati kako će iduća zima biti primjerena našim geografskim širinama što bi moglo usporiti njihovo širenje, piše Petar Radovan za Istramet.

Prema današnjim podacima DHMZ-a u Rovinju je izmjerena temperatura mora od 26 stupnjeva, a u Puli čak 28!

Kako javlja portal Dalmacija danas, veće količine uginulih riba cipala isplivale su u blizini plaže u Stobreču kraj Splita, gdje je nakon dojave stigla ribarska inspekcija kako bi obavila očevid, a pretpostavlja se da je do pomora došlo zbog povišene temperature mora i nedostatka kisika.  

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter