ZAGREB

Ured: Stanje kvalitete zraka u Zagrebu ne ukazuje na onečišćenje lebdećim česticama

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba objavio je u srijedu podatke Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" o kratkoročnom stanju kvalitete zraka na mjernim postajama Zagreb 1, 2 i 3, koji ne pokazuju trenutno onečišćenje zraka lebdećim česticama (PM10).

"Sve druge informacije vezane za kvalitetu zraka u Zagrebu, koje su se danas pojavile u medijima, su netočne", stoji u priopćenju Ureda.

Dodaje se kako Državni hidrometeorološki zavod obavlja mjerenja kvalitete zraka na stanicama za mjerenje Zagreb-1, Zagreb-2 i Zagreb-3, koje su u vlasništvu Ministarstva zaštite okoliša i energetike, te da oni putem svojih prognoza javnost redovito informiraju o vremenu, količini peluda u zraku i UV zračenju tijekom ljeta.

"Predlažemo da se ubuduće obuhvate i informacije i tumačenja kvalitete zraka sa svih postaja u Hrvatskoj", stoji u priopćenju Ureda.

Nastavni zavod "Dr. Andrija Štampar" u utorak je izdao upozorenje da je visoka koncentracija lebdećih čestica iznad propisane granične vrijednosti pa su izdane preporuke za izbjegavanje dugotrajnih tjelesnih aktivnosti na otvorenom, a građane se pozvalo da se što je moguće više voze gradskim prijevozom.

Danas se oglasilo i Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a, a objavili su preporuke za stanovništvo zbog povišenih vrijednosti lebdećih čestica u zraku na mjernoj postaji Zagreb-3 u Dugavama, pri čemu se prvenstveno preporuča izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom zraku.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter