VINKOVCI

U Vinkovcima počela kampanja Agro-klastera "Domaće je naše"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Promotivnom akcijom "Naša bundeva i jabuka su zdrava hrana" Agro-klaster iz Vinkovaca započeo je u petak jednogodišnju kampanju "Domaće je naše", s ciljem poticanja potrošača da što više konzumiraju hranu proizvedenu u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

"Svrha kampanje je promovirati tradicionalne, domaće, slavonske i srijemske proizvode, upozoriti na potrebu mijenjanja prehrambenih navika te ukazati na pozitivne zdravstvene, gospodarske i demografske efekte takvog, nazovimo ga, lokalpatriotskog pristupa vlastitoj prehrani", rekao je direktor Agro-klastera Zdenko Podolar.

Najavio je da će promotivna kampanja trajati godinu dana, a obuhvatit će razna događanja poput promocija i sudjelovanja na raznim događanjima s porukom prepoznavanja domaćih proizvoda.

Naveo je da Agro-klaster surađuje s oko 200 proizvođača s područja Vukovarsko-srijemske županije.

"Radimo kratke lance opskrbe i naši domaći proizvodi sve su zastupljeniji u školama, dječjim vrtićima, bolnicama, umirovljeničkim domovima. Cilj nam je da se potrošnja i prodaja tih proizvoda proširi i van naše županije", kazao je Podolar.

Kampanju je podržao vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić i pozvao građane županije da kupuju domaću hranu.

"Cilj nam je da građanima, odnosno potrošačima u Vukovarsko-srijemskoj županiji ponudimo zdravu hranu koja je ovdje najzdravija. Želimo da se u svim našim školama i vrtićima na stolovima nađe hrana ovdašnjih proizvođača koja je prepoznata među građanima, ali želimo da to bude još bolje, da finaliziramo što više domaćih proizvoda ovdje, ne da sirovinu izvozimo, a onda naši građani kupuju taj proizvod po puno skupljoj cijeni", kazao je župan.

U sklopu programa, na Trgu bana Josipa Šokčevića predstavljene su tikvice i bundeve te proizvodi od bundeva, a među kojima je i najteža bundeva na ovogodišnjem Tovarničkom jesenskom festivalu teška 674 kilograma, koja je i rasječena te podijeljena građanima Vinkovaca.

Agro-klaster su 2017. godine osnovali Vukovarsko-srijemska županija, općine Cerna, Vrbanja, Drenovci, Lovas i Stari Jankovci, osječki Fakultet agrobiotehničkih znanosti i Zadruga za proizvodnju voća i povrća "Vinkovačka šparoga".

Time namjeravaju realizirati razvojne projekte iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja te članovima olakšati plasman proizvoda koje su do sada prodavali na sajmovima ili kod kuće.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter