KORONA IMA PRIMAT

U HRVATSKOJ JOŠ NIJE ZABILJEŽEN NITI JEDAN SLUČAJ GRIPE Hoće li je uopće biti?

| Autor: Glas Istre
(Snimila Biljana Blivajs/Cropix)

(Snimila Biljana Blivajs/Cropix)


Lani u ovo vrijeme u Hrvatskoj su bila evidentirana 134 slučaja gripe, no ove godine još je nema. Kod nas, naime, zasad nije registriran niti jedan slučaj, javlja Jutarnji.

Da je i dalje dominantna pandemija koronavirusa koja traje već godinu dana potvrđuju i trendovi s južne hemisfere koja trenutno ulazi u ljeto, a tijekom zime je bilo znatno manje gripe u odnosnu na godišnje prosjeke, ističe Jutarnji.

Primjerice, Australija u prosjeku ima u svakoj sezoni oko 86.000 oboljelih, a do rujna ove godine testirana su 96.294 uzorka, od kojih je samo 946 bilo pozitivno na gripu. I na Novom Zelandu situacija je bila slična. Od 159 uzorak ni jedan nije bio pozitivan.

Prema podacima Europskog centra za kontrolu bolesti (ECDC), još nije zabilježena ni jedna hospitalizacija zbog gripe u 55 zemalja Europe koje se prate u toj organizaciji, a 30 zemlja prijavilo je aktivnosti u početnoj fazi, pet izvještava o niskom intenzitetu, a 29 zemalja nije prijavilo nikakvu aktivnost gripe. S obzirom na to da se radi tek o pokojem slučaju, svjetska karta gripe Svjetske zdravstvene organizacije još je bijela. Naime, sve dok u zemlji nema više od 10 slučajeva gripe, ona ostaje u bijelom, a takva je trenutačna situacija u svim europskim zemljama.

I FluNetu, kojem podatke dostavlja 88 zemlja svijeta, do kraja studenog prijavljeno je testiranje 192.375 uzoraka od kojih je samo 327 bilo pozitivno. Od toga se u 162 uzorka radilo o gripi tipa A, a u 165 slučajeva bila je gripa B tipa. U zadnjem tjednu studenog ni jedan od 1002 uzorka nije bio pozitivan na gripu. Također, ni jedan oboljeli nije morao biti hospitaliziran, što govori da je riječ o blažim oblicima bolesti, piše Jutarnji.

Lani je u Hrvatskoj registrirano 59.725 slučajeva, što je u razini hrvatskog prosjeka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter