UMAG

Temeljni kamen za srednju školu u Umagu - Gradonačelnik ukorio Istarsku županiju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Polaganjem temeljnog kamena za srednju školu u Umagu u petak se počela ostvarivati najveća investicija u obrazovanju u Istri vrijedna 350 milijuna kuna, a umaški gradonačelnik Vili Bassanese je istaknuo da je grad svoje obveze o izgradnji ispunio, a županija je izabrala šutnju.

Naime, 2014. godine Grad Umag i tadašnji župan Valter Flego potpisali su pismo namjere o gradnji srednje škole.

"Umag, kao grad djece, nositelj brojnih priznanja i najbolji grad u odgoju i obrazovanju, danas piše povijest", rekao je gradonačelnik Bassanenese, ističući da je Grad Umag svoje obveze uredno ispunio te da je nekoliko puta nudio rješenje i sufinanciranje, "no umjesto odgovora županija je odabrala šutnju".

Dodao je kako je obrazovanje oduvijek bilo temelj civilizacijske opstojnosti i pitanje opstanka i napretka svake države.

Bassanese je sa suradnicima na mjestu buduće srednje škole - škole modernih tehnoloških znanja i informatičkih dostignuća - položio temeljni kamen, čime je i službeno počeo taj iznimno važan projekt za Umag i razvoj obrazovanja u tome gradu te u Istri i Hrvatskoj.

Svrha je na površini od pet hektara izgraditi cjelokupni sustav obrazovanja, to jest obrazovni kampus Umag, rekao je i dodao da je u toj zoni predviđen prostor za osnovnu školu i sportsku dvoranu, a planirana je i izgradnja visokoškolske institucije te društvene zgrade sa smještajem za učenike i studente.

Uza sve to, dodao je, namjeravaju graditi POS-ove stanove za profesore kako bi ih motivirali da dođu živjeti u Umag. 

Istaknuvši kako je riječ o najvećoj investiciji u sustavu obrazovanja u Istri, vrijednoj 350 milijuna kuna, Vili Bassanese je rekao kako je Umag grad koji se u posljednjih deset godina razvija i raste te u kojemu raste broj stanovnika zahvaljujući pogodnostima i demografskim mjerama koje nudi.

"Projektom 'Umag - grad djece 2010. - 2020.' Umag je postao primjer na nacionalnoj razini po ulaganju u obrazovanje, a već godinama izdvaja trećinu proračuna za obrazovanje, no ove godine Grad Umag učinio je korak više pa će u 2020. godini za obrazovanje izdvojiti čak 94 milijuna kuna", poručio je Bassanese.

Dodao je kako će umaška srednja škola u prvoj fazi na tri etaže imati oko 3000 metara četvornih te da će na raspolaganju imati 25 prostorija sa svim potrebnim popratnim sadržajima, uz poštovanje svih normativa i mjera za pristupačnost osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivosti. Izgradnja prve faze stajat će 30 milijuna kuna, a nakon toga nastavlja se graditi 2 faza. 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter