RIJEKA

Šesti kongres hrvatskih povjesničara u Rijeci na temu kulture

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Šesti kongres hrvatskih povjesničara održat će se od 29. rujna do 2. listopada u Rijeci, prijavljeno je 328  sudionika s 281 izlaganjem, a središnja plenarna tema je kultura, najavljeno je na konferenciji za novinstvo u utorak.

Kongres hrvatskih povjesničara održava se u pravilu svake četvrte godine. Skup se trebao održati prošle godine u Rijeci, ali je zbog pandemije covida-19 odgođen za godinu dana, navela je dekanica Filozofskog fakulteta u Rijeci Ines Srdoč-Konestra.

Jedan od razloga kongresa je što na ovom Filozofskom fakultetu aktivno djeluje Odsjek za povijest, a drugi je titula Europske prijestolnice kulture Rijeci, zbog čega je i odabrana tema kulture, rekla je Srdoč-Konestra.

Cilj kongresa je da se povjesničari okupe, da razgovaraju o obavljenim istraživanjima i dogovaraju se za buduće projekte, istaknuo je predsjednik Hrvatskog nacionalnog odbora za povijesne znanosti Damir Agičić. 

Skup se održava u 37 sekcija, kronološki od prapovijesti do današnjeg vremena, rekao je predsjednik organizacijskog odbora skupa Tomislav Galović, ističući da je ovo do sad najveći skup, po svim parametrima.

Nakon svečanog otvaranja 29. rujna na Filozofskom fakultetu u Rijeci, plenarna izlaganja održat će Teodora Shek Brnardić na temu "Kulturna historija u praksi: trendovi i nove perspektive" i Maciej Czerwinski na temu "Politička povijest nacije - kulturna povijest nacije (razmišljanja na marginama sinteze hrvatske povijesti)".

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter