ZAGREB

Sabor: oporba nezadovoljna odgađanjima rasprave o izvješćima pučke pravobraniteljice

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U saborskoj raspravi o izvješćima pučke pravobraniteljice za prethodne tri godine, oporba je u četvrtak negodovala što se o njima raspravlja tek sada, a Sandra Benčić ustvrdila je kako je to "rezultat animoziteta" premijera Plenkovića prema bivšoj pravobraniteljici Lori Vidović.

Čim se promijenila pučka pravobraniteljica, izvješća su se našla na dnevnom redu saborske rasprave, ustvrdila je Benčić (Zeleno lijevi blok) ocijenivši kako je "taj osobni animozitet nadvladao Ustav i zakone". Po njezinim riječima, na taj način je "čitav niz aktivnosti bio blokiran pune tri godine".

Karolina Vidović Krišto (NZ) smatra da je izbor nove pučke pravobraniteljice Tene Šimomović Einwalter primjer nepotizma, aludirajući na povezanost njezina oca, bivšeg ministra i diplomata Ivana Šimonovića, s premjerom Plenkovićem. Na to joj je Šimomović Einwalter odgovorila kako roditelje ne može birati, ali da ih i ne skriva te podsjetila je da ju je izabrao Hrvatski sabor većinom glasova.

Krišto je u raspravi također upozorila na problem blokiranih građana koje banke lihvare uz prešutno odobravanje HNB-a o čemu pravobraniteljstvo šuti. Lihvarske agencije izbacuju građane iz njihovih domova, zdravstveni sustav je u kolapsu i urušava se zbog korupcije i nepotizma, a privatne klinike ostvaruju ekstra profite. Štiti se korupcija, na djelu je cenzura, sprječava se izvještavanje i slobodno informiranje, ustvrdila je Krišto.

Najavila je da će glasati protiv izvješća u znak prosvjeda protiv pogodovanja moćnicima.

Pravobraniteljica Tena Šimomović Einwalter odbacila je tvrdnje da su institucije u službi moćnika te navela kao u okviru posla obilazi zatvore, romska naselja, žrtve potresa te da postupa u skladu s Ustavom i zakonom. Navela je kako radi na 60 različitih područja dodavši kako je nemoguće baviti se sa svima podjednako. Pojasnila je kako postupa i pokreće postupke na temelju vlastite inicijative i saznanja iz medija.

Pandemija i dalje traje, s posljedicama potresa ćemo se orati nositi još nekom vrijeme i svemu tome pristupamo ozbiljno, a u odnosu na ljudska prava žrtava potresa svi zajedno trebamo učiniti puno više, poručila je. 

Nino Raspudić (Klub Mosta) najavio je kako neće podržati izvješća, upozorivši kako je u onome za 2020. očit nesrazmjer o utjecaju pandemije na ograničavanje ljudskih prava u odnosu na dio o utjecaju klimatskih promjena na njih. Istaknuo je da kako je ured pučke pravobraniteljice - s obzirom na raspoloživa sredstva i broj zaposlenika - trebao i mogao učiniti puno više.

Ocijenio je da se relativizirao problem ilegalnih migranata i često neopravdano kritiziralo postupanje policije. 

Davorko Vidović (SDP) smatra kako činjenica što se tek sada raspravlja o tim izvješćima pokazuje da zaštita ljudskih prava nije prioritet ove vlasti. Istaknuo  je da je potrebno uvesti i pravobranitelja za starije osobe koje su često zlostavljane i žive na rubu, pa čak i ispod granice siromaštva.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter