ZAGREB

Sabor: Jednaka prava za sve civilne žrtve rata

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zastupnici lijevog spektra i nacionalnih manjina u saborskoj su raspravi o prijedlogu zakona o civilnim stradalnicima Domovinskog rata ustvrdili kako sve civilne žrtve rata trebaju imati jednaka prava.  

Žrtve ne treba dijeliti prema nacionalnom, vjerskom ili političkom opredjeljenju, zaslužuju jednak status i prava, istaknuli su neki oporbeni zastupnici u raspravi o tom zakonskom prijedlogu.

U klubu Zeleno- lijevog bloka smatraju važnim riješiti pitanje svih civilnih žrtava Domovinskog rata, bez obzira na to jesu li stradale od neprijateljske vojske ili "domaćih snaga" i da bez obzira na to trebaju imati osnovno pravo koje im predloženi zakon jamči, odnosno da se ne smiju diskriminirati na temelju nacionalnosti. 

Važno je prepoznati žrtve ratnih zločina kao civilne žrtve rata, rekla je Sandra Benčić iz kluba Zeleno- lijevog bloka.

Civilni stradalnici Domovinskog rata zaslužili su i daleko prije reguliranje njihovog statusa i prava, no HDZ je spriječio u Ministarstvu branitelja, za vrijeme SDP-ove koalicijske vlade, da se taj zakonski prijedlog stavi u saborsku proceduru, uz prigovor da ne postoji evidencija agresora i dezertera, a da ga oni sada imaju, rekla je SDP-ova zastupnica Vesna Nađ.

Tvrdnje ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda da sada imaju evidenciju Hrvatskog memorijalno-dokumentacijski centra Domovinskog rata i policijskih uprava o osobama koje su sudjelovale u Domovinskom ratu kao agresori, 'ne drže vodu' i do tih podataka neće biti lako doći, smatra Nađ.   

Zakonski prijedlog sadrži ono što je tražila Zajednica udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata, među ostalim, veći postotak naknade od proračunske osnovice za obiteljsku invalidninu, rekla je podsjetivši kako su podržali zakon u prvom čitanju uz određene primjedbe.

Upitala je zašto evidencija stradalnika ne bi bila javna sukladno Uredbi o zaštiti osobnih podataka. Bilo tko, tko je stradao ili su mu stradali članovi obitelji, pogotovo djeca, zašto bi to skrivao?, upitala je Nađ.  

Dodala je kako je zakon za pozdraviti ocijenivši da je "od HDZ-a ljigavo da se sada hvali zakonom, a prije su ga napadali". HDZ, ustvrdila je, uvijek privatizira javne politike prema braniteljima i civilnim žrtvama kako da su oni jedini koji ih štite i reguliraju njihova prava i status.

Dragana Jeckov (SDSS) rekla je kako prava predviđena zakonom nisu i ne mogu nadoknaditi gubitak ili trpljenje koje su civilne žrtve doživjele, već samo pokušati ublažiti posljedice.

Nakon stradavanja ili gubitaka najmilijih čini se da su civilne žrtve još jednom kažnjene jer nisu mogle ostvariti status, što je nepravedno i nedopustivo da, zbog neispunjenja birokratskih uvjeta, ovi ljudi sa svojim tragičnim sudbinama ostanu obespravljeni, ustvrdila je Jeckov.

Ponovila je da je primarni cilj zakona donošenje jedinstvenog akta kojim će na jednom mjestu biti obuhvaćena sva prava civilnih stradalnika.

Zakon o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata, kojim će prava civilnih stradalnik moći ostvariti hrvatski, ali i strani državljani uz uvjet da su u trenutku stradanja imali prebivalište u Hrvatskoj, poslan je u petak u drugo čitanje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter