RIJEKA

Riječki vatrogasci u štrajku 17. ožujka

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Štrajk vatrogasaca riječke Javne vatrogasne postrojbe počet će 17. ožujka u sedam sati, najavili su u četvrtak iz Sindikata vatrogasaca Rijeke, navodeći da će vatrogasci i tijekom štrajka izlaziti na intervencije, ali neće obavljati ostale poslove.  

Kako se doznaje od predsjednika Sindikata vatrogasaca Rijeke Goran Hiblera, poslodavcu je upućen dopis o pokretanju štrajka.

Vatrogasci će i dalje obavljati intervencije, ali tijekom štrajka neće raditi druge poslove kao to su: osiguranje utakmica, manifestacija, prijevoz pitke vode i druge poslove, rekao je.

Hibler je srijedu, nakon razgovora s predstavnicima riječke Gradske uprave, izjavio da nisu uspjeli pregovori o povećanju materijalnih prava riječkih vatrogasaca, da je postupak mirenja završen te da će sindikat početi pripreme za štrajk, dodavši da je sindikat "i dalje otvoren za razgovore".

Rekao je da je završen drugi krug mirenja te da je sindikat u tražio povećanje osnovice plaće za vatrogasce na 2100 kuna, ali da dogovor nije postignut jer su predstavnici Gradske uprave ponudili osnovicu od 2063 kune, što sindikat nije prihvatio.

Iz riječke Gradske uprave u srijedu su priopćili da je "sindikat odbio povećanje neto primanja za 900 do 1500 kuna i da traži više pa dogovor nije postignut".

Također, naveli su da Sindikat vatrogasaca Rijeke nije prihvatio ponudu Grada Rijeke za povećanjem plaća zaposlenicima riječke Javne vatrogasne postrojbe u ukupnom iznosu od 2,9 milijuna kuna na godinu što bi zaposlenima osiguralo veća neto mjesečna primanja u iznosima od neto 900 do 1500 kuna.

"Riječ je o povećanju osnovice plaća za 10 posto za što bi se iz gradskog proračuna izdvojilo 2,2 milijuna kuna te o iznosu od 400 kuna po zaposleniku za topli obrok, što na godišnjoj razini iznosi oko 700 tisuća kuna, čime dolazimo do 2,9 milijuna kuna", priopćili su.

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović rekao je da sindikat nije prihvatio ponudu, nego traži 12-postotno povećanje plaća što bi, kaže, značilo još oko pola milijuna kuna novca iz gradskog proračuna, a takav zahtjev ne može prihvatiti jer "Gradska uprava novac poreznih obveznika mora raspodijeliti na najbolji način".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter