ZAGREB

Pet udomiteljica dobilo nagrade za promicanje i obavljanje udomiteljstva

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Pet udomiteljica - Gordana Štrbo iz Vinkovaca, Silvija Vrgoč iz Solina, Marija Ivanušić iz Varaždin Brega, Mara Anđelić iz Trnjana i Dubravka Čordašev iz Đurđevca u srijedu su dobile godišnje nagrade za uspjehe u promicanju i obavljanju udomiteljstva za 2021. 

Nagradu u obliku povelje i u novcu 5000 kuna, dodjeljuje Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Na svečanosti u Maloj dvorani "Vatroslava Lisinskog" dobitnicama su nagradu uručili ministar Josip Aladrović i državna tajnica Marija Pletikosa. 

Pozitivno svjedočanstvo o tome što je za njega značilo što je od 13. godine bio smješten u udomiteljskoj obitelji vrlo emotivno javno je iznio 20-godišnji mladić Mladen Ignac, koji je po zanimanju njegovatelj, budući policajac i sportaš. Ispričao je kako je do dolaska u udomiteljsku obitelj živio u svojoj romskoj obitelji u teškim životnim uvjetima. 

Svjedočanstvo odrastanja u udomiteljskoj obitelji podijelila je i 18-godišnja Paula Petrošanec koja je završila Strojarsko-prometnu školu i upisat će zagrebački fakultet Prometnih znanosti. Rekla je i da ljudi ne razumiju razliku između udomiteljstva i posvojenja te da se o udomiteljstvu treba više informirati jer ima puno djece kojoj je potrebna pomoć. 

"Na nama kao na kreatorima politika je da omogućimo što kvalitetnije politike, potičemo udomiteljstvo i zaista da ne deklarativno, nego stvarno, interes djeteta bude na prvom mjestu", poručio je ministar Aladrović.

Istaknuo je da Ministarstvo tu nagradu dodjeljuje svake godine kako bi, između ostalog, promicalo segmet udomiteljstva. 

Rekao je da su prošli tjedan i službeno predstavili Akcijski plan koji provode unutar sustava socijalne skrbi, te su formirali Nacionalno vijeće za razvoj socijalnih politika čiji je jedan od prioriteta upravo promicanje udomiteljstva te povećanje broja udomitelja i udomljene djece. 

"Izvaninstitucionalna skrb nema alternativu i mi ćemo na tome raditi proaktivno i kvalitetno u suradnji sa svim udrugama, UNICEF-om, Forumom za kvalitetno udomiteljstvo i svima onima kojih se ova tema tiče", poručio je. 

Naglasio je i da su osnovali radnu skupinu koja bi kao svoj "output" trebala imati izmijenjeni zakon u kontekstu povećanja naknada, opskrbnina i svega onoga što je potrebno kako bi udomiteljstvo dodatno promicali i interes djeteta bio na prvom mjestu i kako bi svoj djeci kojoj je potrebna pružili adekvatnu skrb.

"To će biti prioritet rada našeg ministarstva i od toga sigurno nećemo uzmaknuti niti milimetra", poručio je Aladrović.  

Istaknuo je da je plan Ministarstva da zakon o udomiteljstvu stupi na snagu od 1. siječnja 2022. te da u svrhu poticanja udomiteljstva moraju ići u povećanje naknada i relaksiranje uvjeta za sve one koji žele biti udomitelji.

"A sve ono što će se kroz taj zakon definirati ide prema tome da interes djeteta bude na prvom mjestu. To je naša obveza kao nekoga tko kreira politike i mi ćemo taj zakon u dogovoru sa svim onima koji su zainteresirani, pogotovo Forumom za kvalitetno udomiteljstvo i UNICEF-om donijeti do kraja ove godine sa stupanjem na snagu početkom 2022.", poručio je.  

Kaže da su glavne prepreke i njegova kritika  - da oni kao sustav moraju biti efikasniji. 

"Mi moramo raditi i radimo na tome da budemo, ne samo sustav socijalne skrbi nego i čitav niz sustava, efikasniji i brži u provođenju vlastitih politika. S druge strane, uvijek je tu prisutan i nedostatak financijskih sredstava međutim taj problem smo u ovom slučaju, ja sam siguran, prevladali. Ali, isto tako i konstantno osvješćivanje javnosti o tome što je udomiteljstvo, što je posvojenje, koje su razlike, ali sa smislom da je interes djeteta na prvom mjestu", istaknuo je ministar Aladrović. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter