ZAGREBAČKA BURZA

Očekuje se nastavak mirnog trgovanja, u fokusu Valamar Rivijera

Milivoj MIJOŠEK

Milivoj MIJOŠEK


Na Zagrebačkoj burzi u srijedu se očekuje nastavak mirnog trgovanja i stagnacije indeksa, dok bi u fokusu investitora mogla biti dionica Valamar Rivijere nakon što je kompanija objavila prijedlog o isplati dividende od jedne kune po dionici.

Svi analitičari koji su sudjelovali u Hininoj anketi, i danas očekuju stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks u utorak je porastao za 0,07 posto, na 1.782 boda, a Crobex10 za 0,15 posto, na 1.037 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 2,96 milijuna kuna, što je 2,2 milijuna kuna manje nego dan prije. Uz to, u blok trgovanju dionicom HT-a ostvareno je još 3,1 milijuna kuna.

„Na domaćem tržištu jučerašnje trgovanje proteklo je prilično mirno. Indeksi su bilježili tek blage pomake uz različite predznake i slab promet”, kaže Roman Rinkovec, broker u investicijskom društvu Credos.

Kako dodaje, potkraj jučerašnjeg trgovanja Valamar Rivijera objavila je prijedlog isplate jedne kune dividende po dionici, pa je moguća reakcija cijene te dionice. To je 10 lipa više nego što je dioničarima lani isplaćeno.

Prema prijedlogu Uprave Valamara, isplata dividende predviđena je za 7. lipnja, a 15. svibnja je dan od kada će se trgovati dionicom bez prava na isplatu dividende (ex date). 

„Danas očekujem nastavak mirnog trgovanja i stagnaciju indeksa. Još čekamo izvješća nekih većih kompanija, što bi trebalo dati smjernice investitorima”, rekao je Rinkovec.

Najveći promet, 517,6 tisuća kuna, ostvaren je jučer dionicom HT-a, kojoj je cijena pala za 0,31 posto, na 160 kuna.

Dionicom Valamar Riviere ostvareno je 461,7 tisuća kuna, uz rast njezine cijene za 0,30 posto, na 33,90 kuna.

Slijedi dionica Atlantske plovidbe, s prometom od 310 tisuća kuna, a po rastu icjene za 7,26 posto, na 340 kuna bila je najveća dobitnica među likvidnijim izdanjima.

Najveći cjenovni pad, pak, zabilježila je dionica Tehnike, za gotovo 40 posto, na 76 kuna.

Tehnika i njezina povezana društva u 2018. zabilježili su gubitak od 294,15 milijuna kuna, što je dvostruko više nego godinu ranije, kada je gubitak iznosio 142,6 milijuna kuna, pokazuje financijsko izvješće objavljeno u utorak.

Prema konsolidiranom izvješću, gubitak Tehnike i njenih 15 društva kćeri u kojima ima potpuno vlasništvo, prošle je godine bio za 106,2 posto veći nego 2017. godine, dok je plan bio da ta građevinska tvrtka prošlu godinu završi s dobiti od gotovo 14 milijuna kuna. (Hina)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini