LICE JE NAJČEŠĆE OGLEDALO MOZGA

Liječnici mogu procijeniti stanje nerođenog djeteta po tome kako pomiče usta, zijeva i kako se ponaša u utrobi majke

Fetus, potvrdili su to i sudionici zagrebačkog skupa, izvodi prve pokrete već oko 6. ili 7. tjedna trudnoće, a nakon toga i izolirane pokrete glave, tijela, ekstremiteta, kao i pokrete nalik disanju. Pokreti lica mogu se otkriti 4D ultrazvukom već u 10. ili 11. tjednu trudnoće. U 10. tjednu plod pokazuje i prve znakove dominantnosti desne ili lijeve ruke

| Autor: PIŠE Jurica KÖRBLER
(Foto Pixabay)

(Foto Pixabay)


Čudesan svijet života prije rođenja uvijek je zanimao znanstvenike, kao i sve druge, a odgovori više nego ikada dolaze upravo u ovo vrijeme. Zagreb prednjači u tim istraživanjima koja otkrivaju najveće tajne ljudskog života, a nakon nedavnog znanstvenog skupa koji su vodili Asim Kurjak i američki znanstvenik Frank A. Chervenak, postajemo i svjetski centar za perinatalnu dijagnostiku. Nedavno je profesor Kurjak objavio i knjigu "Funkcija fetalnog mozga" koja je pionirska u svijetu po mnogo čemu, prije svega odgovorima u proučavanju mozga kod fetusa. Knjigu je objavio jedan od najuglednijih izdavača medicinskih udžbenika u svijetu, a izazvala je pažnju stručne javnosti.

Znanost o mozgu i stoljeće uma

Pitanja je mnogo, a sve više i odgovora. Na osnovu onoga što se vidi na snimkama najmodernijih ultrazvučnih aparata, mogu se donijeti zaključci vezani za razvoj fetusa, ali i svega onoga što čeka rođeno dijete. Liječnici mogu procijeniti stanje nerođenog djeteta po tome kako pomiče usta, zijeva i kako se fetus ponaša u utrobi majke, pa kada se analiziraju svi parametri, mogu se donijeti i procjene o zdravlju fetusa i zdravlju buduće rođene bebe. Uz to, danas su mogući i mnogi zahvati kod fetusa, koji su nekad bili znanstvena fantastika i sve to otvara novo poglavlje u medicini, prije svega medicini budućnosti.

- Ljudsko nastojanje da prouči i razumije mozak staro je gotovo kao i povijest čovječanstva. Posljednjih tridesetak godina znanost o mozgu postaje jedna od vodećih grana biomedicine, a ovo stoljeće je proglašeno stoljećem uma, kaže za naš list dr. Asim Kurjak.

Sa svojim timom istaknutih liječnika i istraživača provodi brojna istraživanja i objavljuje znanstvene radove.

- Genetski faktori, vanjski podražaji, patološka stanja ili okoliš mogu utjecati na fetalni mozak, a posljedice se mogu manifestirati raznim kliničkim slikama, u rasponu od blagih poteškoća u ponašanju i učenju do najtežih poremećaja kao što je cerebralna paraliza, tvrdi Kurjak.

Velika je stvar da današnja medicina i tehnika omogućuju da se brojne malformacije mogu uočiti još u vrijeme trudnoće majke, a neke i korigirati. Danas se zahvati na fetusima provode u mnogim medicinskim centrima u svijetu, a Zagreb po tome prednjači.

Postoji obrazac za svaki tjedan života fetusa, a lice je najčešće ogledalo mozga. Na snimkama koje objavljujemo mogu se vidjeti izrazi lica fetusa, a riječ je o zaista ekskluzivnim snimkama koje omogućuje današnji razvoj tehnike. Fetalni izraz lica u drugoj je polovici trudnoće i rezultat sazrijevanja mozga i tu se mogu naći brojni odgovori, iako znanstvenici priznaju da ni danas nemaju sve odgovore.

U Hrvatskoj, kao i u brojnim svjetskim državama, koristi se i KANET sustav koji je postavio dr. Kurjak, a na osnovu njega se donosi procjena neurološkog stanja nerođenog djeteta. Na osnovu raznih parametara donose se precizne procjene razvija li se fetus normalno ili postoje neki problemi koji će se manifestirati ne samo kod poroda, već i kasnije u razvoju djeteta. Tako liječenje može početi u najranijoj fazi, dok je fetus u utrobi majke, te prevenirati mnogo toga što bi kasnije predstavljalo velik problem.

Najmoderniji 4D ultrazvučni aparat

Posljednjih godina bilježi se i ekspanzija korištenja umjetne inteligencije u fetalnoj medicini. Do nedavno se o tome moglo samo maštati, a zagrebački skup je potvrdio da je to sada stvarnost. Najmoderniji 4D ultrazvučni aparati omogućuju da se vide svi pokreti fetusa, pomicanje prstiju, izraz lica, raspoloženje fetusa kroz osmijeh ili plač. "To nam koristi kod procjene stanja razvoja mozga", objašnjava profesor Kurjak.

- Život prije rođenja doista je nevjerojatan. Danas znamo da nerođeno dijete aktivno sudjeluje u svom rastu, razvoju organa. Reagira na bolne podražaje, majčin glas, sposoban je učiti i pamtiti. Naše emocije, kao i spoznajne funkcije, prema najnovijim istraživanjima, rađaju se prije rođenja, govori profesorica Aida Salihagić Kadić.

Pokreti lica jasno se vide već u desetom tjednu trudnoće, a tada fetus pokazuje i znakove dominantnosti desne ili lijeve ruke. Vide se i grimase, izrazi lica, emocionalno stanje fetusa i to u drugom i trećem tromjesečju.

- Pokreti očiju imaju važnu ulogu u sazrijevanju oka, a pokreti poput disanja neophodni su za razvoj pluća. Izvodeći pokrete gutanja fetus potiče rast i razvoj probavnog sustava. Doista je zadivljujući repertoar aktivnosti nerođenog djeteta. Treba naglasiti da je uredan fiziološki razvoj ploda, uključujući razvoj živčanog sustava, neophodan preduvjet optimalnog razvoja djeteta, kao i dobrog zdravlja u odrasloj dobi. Naime, poznato je da se sklonost nekim od najčešćih bolesti modernog društva, poput povišenoga krvnog tlaka, šećerne bolesti, pretilosti, psihijatrijskih bolesti može steći još tijekom unutarmateričnog života, kaže dr. Salihagić Kadić.

Nove slikovne dijagnostičke metode, tvrdi ugledna liječnica, poput 4D ultrazvuka, olakšavaju razvoj dijagnostičkih strategija za rano otkrivanje i sprječavanje moždanih disfunkcija i oštećenja. Upravo je razvoj takvih strategija, u kojima KANET ima važnu ulogu, jedna od najvažnijih zadaća moderne perinatalne medicine. U doktorskoj disertaciji Mirte Starčević, kojoj je profesorica Salihagić Kadić bila mentorica, a rezultati su objavljeni u uglednom međunarodnom časopisu, ukazuje se na potrebu funkcionalne neurološke procjene plodova s kasnim zastojem u rastu, ne samo poslije rođenja, već i tijekom fetalnoga života.

KANET test za fetalne obrasce

Posebno je zato važan KANET test, koji omogućuje razlikovanje normalnih, graničnih te abnormalnih fetalnih obrazaca ponašanja pomoću 4D ultrazvuka.

- Naše nedavno provedeno istraživanje pokazuje da je teški zastoj u rastu fetusa, praćen patološkim obrascima ponašanja, povezan s neurološkim oštećenjima nakon poroda i lošim ishodom trudnoće. Uočen je oskudan repertoar fetalnih pokreta sa značajnim kvantitativnim i kvalitativnim promjenama, nađen je neurološki palac (palac u čvrsto stisnutoj šaci; znak moždanog oštećenja), a fetalno je lice izgledalo poput maske, bez ikakve facijalne ekspresije, kaže profesorica.

Očito je i to da se naše emocije, kao i spoznajne funkcije prema najnovijim istraživanjima stvaraju i prije rođenja. Fetus, potvrdili su to i sudionici zagrebačkog skupa, izvodi prve pokrete već oko 6. ili 7. tjedna trudnoće, a nakon toga i izolirane pokrete glave, tijela, ekstremiteta, kao i pokrete nalik disanju. Pokreti lica mogu se otkriti 4D ultrazvukom već u 10. ili 11. tjednu trudnoće. U 10. tjednu plod pokazuje i prve znakove dominantnosti desne ili lijeve ruke.

U drugom tromjesečju trudnoće, širokom repertoaru aktivnosti fetusa koji, uz pokrete tijela, glavice, nogu, ručica, prstića, obuhvaća i gutanje, sisanje palca ili drugih prstića, zijevanje, pokrete poput mljackanja, štucanje, pridružuju se i spori pokreti očiju. Izrazi lica, slični emocionalnim izrazima u djece i odraslih (grimase, osmjehivanje, mrgođenje) pojavljuju se u drugom i trećem tromjesečju.

A uredan fiziološki razvoj fetusa preduvjet je dobrog zdravlja i u odrasloj dobi. Sklonost nekim od najčešćih bolesti modernog društva, poput povišenog krvnog tlaka, šećerne bolesti, psihijatarskih bolesti, mogu se steći još u fazi dok je dijete nerođeno. Zato su i ova istraživanja, u kojima stručnjaci iz Hrvatske i Zagreba prednjače, izuzetno važna da se pobijede bolesti od kojih danas umire i najviše ljudi u svijetu, a to se očito može pravovremenim reakcijama dok je dijete još nerođeno.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter