OTOCI SU ZAKON

LASTOVO - HRVATSKA OAZA BEZ KORONE! Pitali smo medicinsku sestru iz Pule koja tamo živi - u čemu je tajna

| Autor: Jasna ORLIĆ
LASTOVO

LASTOVO


Dok u cijelom svijetu harači epidemija na otoku Lastovu do sada nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze. Prekrasan otok u Dalmaciji, pet sati udaljen trajektom od Splita, s tek 760 stanovnika, pošteđen je ove pošasti. Bilo je ljeti turista, posebno su zanimljivi nautičarima, jer je na otoku tek jedan hoteli i jedan kamp, ali korona se nije iskrcala.

Zanimljivo je da im se u ovoj godini dogodio i pravi baby boom. Rodilo se deset bebica, a do kraja godine očekuju još nekoliko prinova. Prava idila. Oni se ne hvale puno da ne prizovu vraga.

Jedna od medicinskih sestara koja radi u tamošnjem Domu zdravlja je i Nives Perhat koja se tamo doselila prije nekoliko godina. Upravo nju pitamo za komentar povoljne epidemiološke situacije.

- Nema tu nekog čuda. Za tako mali broj stanovnika ovo je ipak veliko područje, dakle rijetko naseljeno. Nema većih okupljanja, jer nema ni događanja. Čist zrak, relativno zdravo stanovništvo sa dobrim imunitetom, priroda, domaća hrana, no stress. U vrijeme turističke sezone bio je veći rizik, ali čim je krenuo drugi val turisti su morali doma. A bit će da nam je i Bog pomogao. Što će biti dalje, vidjet ćemo, odgovorila nam je Nives Perhat.

Slobodna Dalmacija objavila je ovih dana i komentar šefice Kriznog stožera Lastova Margarete Hropić.

- Nemamo konkretnih objašnjenja zašto na otoku nije bio zabilježen niti jedan slučaj korone sve ovo vrijeme. Imali smo prometno ljeto, podosta turista, živi se isto kao i na svim drugim područjima. Ljudi i krše i poštivaju mjere, nema naprosto nikakvog drukčijeg, posebnijeg ponašanja koje prakticiramo u našoj zajednici. Živimo kao sav ostali svijet. Zatvorena smo sredina, iza nas je, turistički gledano, uspješno odrađeno ljeto. Možda nam je jači kolektivni imunitet. Područje otoka sigurno je zbog prirodnog okruženja energetski jače. Zahvalni smo Bogu i nadamo se da će nas sačuvati i dalje. Možda se objašnjenje krije u nekom nematerijalnom razlogu, imam prostora za vjerovanje u takvu opciju, izjavila je Margaret Hropić za Slobodnu Dalmaciju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter