ZAGREB

Laburisti: Koronavirus bi mogao utjecati na održivost državnog proračuna

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatski Laburisti upozorili su u srijedu da bi koronavirus mogao utjecati na održivost državnog proračuna, osobito zbog neplanskog razvoja turizma i zanemarivanja razvoja ostalih gospodarskih grana, zbog čega su Vladi uputili pitanje imaju li akcijski plan za spas državnog proračuna.

Predsjednik Hrvatskih Laburista - stranke rada David Bregovac u priopćenju je naglasio kako je Hrvatska među rijetkim zemljama gdje doprinos turističke djelatnosti značajno prelazi deset posto BDP, za razliku od, primjerice Italije i Španjolske gdje na turizam odlazi oko šest posto.

"Kako god novi koronavirus razorno djeluje na zdravlje čovjeka, za očekivati je posljedične efekte virusa i na turizam Hrvatske, koji generira 16,9 posto BDP-a", poručio je Bregovac. 

Ocijenio je da će se devastirajući efekti koronavirusa odraziti na proces zapošljavanja radne snage i booking turističkih aranžmana, ne samo s azijskih tržišta nego i susjednih zemalja.

"Sad će nam doći na naplatu neplanski razvoj hrvatskog turizma i zanemarivanje razvoja ostalih gospodarskih grana, koje mogu biti premosnica za ovakve situacije", upozorio je Bregovac.

Upitao se i što je hrvatska Vlada s Ministarstvom turizma na čelu pripremila za akcijski plan spasa ovogodišnjeg državnog proračuna jer virus mutira, a cjepivo se ne očekuje tako skoro.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter