NZZJZ

Količine štetnih plinova u zraku ne odstupaju od graničnih vrijednosti

| Autor: Hina
Hina

Hina


Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" priopćio je u četvrtak da je obavio mjerenja i kemijske analize uz samo požarište na Jakuševcu te ustanovio kako razina štetnih plinova u zraku ne odstupa od graničnih vrijednosti.

"Odmah nakon poziva Državne uprave za zaštitu i spašavanje, djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' izišli su na teren i obavili potrebna mjerenja i kemijske analize, te je provedenim mjerenjem ustanovljeno je kako razina štetnih plinova u zraku ne odstupa od graničnih vrijednosti, a u tijeku su daljnja mjerenja", priopćio je zavod.

Mjerenja su provedena na dvjema lokacijama, uz samo požarište te u naselju Jakuševec i to ugljikovog monoksida (CO), ugljikovog dioksida (CO2), sumporovog dioksida (SO2), dušikovih oksida (NOX) i formaldehida zbog trenutnog onečišćenja, a također su uzeti uzorci zraka za dodatne kemijske analize.

U trenutku mjerenja, navedeni parametri nisu prelazili maksimalno dozvoljene koncentracije, a ispitivanja su ponovljena i u jutarnjim satima te također nisu zabilježene povišene vrijednosti trenutnih mjerenja, ističe zavod.

Što se tiče zabilježenih povišenih satnih vrijednosti parametra PM10 (lebdeće čestice veličine do 10 µm) tijekom noći i jutra kao posljedica taloženja izgorjelog materijala na stalnoj postaji Državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka u nadležnosti Ministarstva zaštite okoliša i energetike u Dugavama, Zagreb-3, a gdje mjerenja provodi Državni hidrometeorološki zavod, NZZJZ navodi da su u tijeku daljnja mjerenja i da će o eventualnim novim rezultatima pravovremeno obavijestiti javnost.

NZZJZ građanima preporučuje da drže zatvorene prozore, izbjegavaju pojačanu tjelesnu aktivnost te nepotrebno zadržavanje u neposrednoj blizini požarišta.

U Reciklažnom dvorištu Prudinec na Jakuševcu u srijedu u večernjim satima izbio požar, čije je gašenje još uvijek u tijeku, a kao posljedica se nad dijelovima Zagreba nadvio dim.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter