VELIKO TRGOVIŠĆE

Katičić: Tuđman se za hrvatsku državu borio iz različitih pozicija

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić u četvrtak je u Velikom Trgovišću rekao da je Franjo Tuđman pokazao kako se za hrvatsku državu može boriti iz različitih pozicija, on kao sin predratnog HSS-ovca, pripadnik partizanskog pokreta, ravnatelj Instituta za povijest hrvatskog naroda i kao disident.    

U povodu  21. godišnjice smrti prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja Hrvatske demokratske zajednice Franje Tuđmana, izaslanstvo stranke u četvrtak je položilo vijenac i zapalilo svijeće ispred njegove rodne kuće u Velikom Trgovišću.

Izaslanstvo je predvodio glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić  koji je istaknuo kako su još jednom došli odati počast dr. Franji Tuđmanu - povjesničaru, akademiku, državniku koji je najzaslužniji za stvaranje suvremene i samostalne Hrvatske.

„Došli smo ovdje reći da smo ga voljeli, poštivali, da smo se u najtežim vremenima za hrvatski narod i hrvatsku državu u njega pouzdavali i na njega oslanjali”, rekao je Katičić. Istaknuo je kako su svi duboko svjesni da je Tuđman bio ključna osoba koja je omogućila realizaciju stvaranja hrvatske države o kojoj je on razmišljao i za koju se borio još od vremena kada je krenuo u svijet iz rodne kuće u Velikom Trgovišću.

Katičić je istaknuo i da je dr. Tuđman "svima pokazao da se za hrvatsku državu možete boriti iz bilo koje pozicije koju vam život namijeni", podsjetivši da je Tuđman to radio kao sin predratnog HSS-ovca, kao pripadnik partizanskog pokreta za vrijeme Drugog svjetskog rata, kao general i  ravnatelj Instituta za povijest hrvatskog naroda.

„Radio je to i kao disident, kao pritvorenik, kao inicijator i stvaratelj pokreta koji je imao namjeru stvoriti hrvatsku državu. Doživio je i to da može dovršiti to svoje djelo kao prvi demokratski izabrani predsjednik hrvatske države”, naglasio je glavni tajnik HDZ-a. Ocijenio je također da Tuđmanovu ulogu danas ne samo da ne osporavaju, nego i priznaju i mnogi njegovi politički protivnici.

 "Svake se godine,  ovoga puta u manjem broju zbog nepovoljne epidemiološke situacije, članovi HDZ-a na obljetnicu smrti dr. Tuđmana okupljaju kod njegove rodne kuće, kako bi odali počast najvećem sinu Hrvatskoga zagorja, ali i naše domovine, našeg naroda u cijelosti", rekao je predsjednik krapinskog-zagorskog HDZ-a Žarko Tušek. Poručio je da svi ljudi koji danas sudjeluju u političkom životu Hrvatske, neovisno kojih su političkih boja,  trebaju shvatiti što je "Tuđman ostavio u nasljeđe, kakvu odgovornost imamo i iz čega moramo baštiniti sav naš napor, dobrotu, emociju za Hrvatsku danas i Hrvatsku u vremenu koje je ispred nas.” Dodao je da će članovi HDZ-a uvijek biti uz Tuđmanovu rodnu kuću, kao što su bili i svake godine od dana njegove smrti.

U izaslanstvu su  još bili  zamjenik  glavnog tajnika Vlatko Vuković, predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“ Mario Kapulica, ravnatelj Zaklade hrvatskog državnog zavjeta Srećko Prusina te članovi Predsjedništva ŽO HDZ-a KZŽ.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter