U nemogućnosti osiguranja radne snage za pokretanje druge smjene u tvornici za preradu ribe Mirna u Rovinju, vlasnik Mirne, najveći hrvatski prehrambeni koncern, koprivnička Podravka, pokrenuo je široku kampanju. Podravka, koja je u akviziciju i obnovu tvornice Mirna, koja je bila pred stečajem, uložio preko sto milijuna kuna, traži čak 120 radnika.
Međutim, na oglase u lokalnim medijima Podravka nije dobila odgovarajući odaziv, nevjerojatno, ali nije se javio gotovo nitko. Slično se ponovilo i s oglašavanjem preko HZZ-a.
Predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar za Glas Istre kaže da su najprije krenuli s internim natječajem i našli tek 15 zainteresiranih. - Podravka ima i oko 400 sezonaca, ali je i tu odaziv bio loš, pa smo krenuli u javni poziv svim nezaposlenima u Hrvatskoj. Nudimo ugovor na godinu dana, plaću u prosjeku prehrambene industrije te stan i hranu, mogućnost stimulativnog nagrađivanja za ostvarenje vrhunskih rezultata u smjeni, sva prava iz kolektivnog ugovora, poput prava na uskrsnicu, regres, božićnicu, dara za djecu, kao i stimulacije za rad u smjeni. Uz paletu proizvoda Mirne, u Rovinju će se proizvoditi i cjelokupni asortiman branda Eva, pa se u perspektivi praktički radi o ugovorima na neodređeno vrijeme, kaže Pucar.
Riba i turizam
Plaća u prosjeku prehrambene industrije očito nije dostatna da bi se nezaposleni iz Rovinja i Istre odlučili za rad u tvornici, koliko se god ona modernizirala i djeluje u srcu jednog od najljepših gradova na Jadranu.
Poznato je da je Podravka raščišćavanjem starih dugova i dubioza i obnovom zapuštenih proizvodnih pogona Mirne uvelike povećala proizvodnju i prodaju, a potom su nabavljene najmodernije proizvodne linije. S obzirom na to, bilo je teško za očekivati da će se pojaviti problem s osiguranjem dovoljnog broja radnika.
Velimirom Vrhovski, predsjednik Uprave Mirne, ujedno i direktor Podravkine divizije prehrambenih proizvoda iz mora, kaže da su asortiman Eva prvo proizvodili u zadarskoj Adriji, gdje je i nastao, a potom po stečaju te tvornice u outsourcingu.
- Kada smo kretali u investiciju, nismo bili svjesni da ćemo imati problema s osiguranjem adekvatne radne snage. Nedostajući inženjerski kadar smo uspjeli riješiti preko našeg koncerna, a za proizvodne radnike ćemo se izgleda morati svojski potruditi, kaže Vrhovski.
Sa sličnim problemom se sve više susreću i turističke kompanije, kojima je Podravka jedan od najvećih dobavljača. Nekad, kada nije bilo velikih hladnjača, u preradi ribe se, kao i u turizmu, radilo sezonski. Vrhovski kaže da je Mirni glavna jesenska sezona, kada se srdela lovi pred zapadnom obalom Istre, a potom smrzava, da bi se osigurala sirovina za cijelu godinu.
- Radom u više smjena Mirna bi mogla preraditi tu ribu do turističke sezone, te u tom razdoblju ustupiti svoje radnike hotelijerskim tvrtkama. Radnici bi na taj način osigurali trajnu egzistenciju u Rovinju. Preostaje problem njihovog smještaja. Hotelijerske tvrtke su međutim već započele uređivati objekte za smještaj radnika, pa bi im se Mirna samo trebala priključiti. Najbolje bi bilo kada bi opet zaživjele radničke stambene zone, kako bi se sustavno riješio problem stambenog zbrinjavana ljudi koji rade na obali, kaže Vrhovski. (Aldo POKRAJAC)
OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU