Obljetnica Agencije za lijekove:

HALMED u vrhu agencija za lijekova u EU-u

Ilustracija

Ilustracija


Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) u samom je vrhu u među agencijama za lijekove u Europskoj uniji (EU), a mnogi indikatori njegova poslovanja ocijenjeni su kao najbolja praksa na razini EU-a, istaknuto je u ponedjeljak na otvorenju konferencije "15 godina HALMED-a: (retro)perspektiva".

Ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je kako tijela Europske unije navode HALMED kao uzor i izrazio uvjerenje da će HALMED i dalje biti uspješan i uspoređivati se s najboljima.

Ravnatelj HALMED-a Siniša Tomić istaknuo je da agencija provodi provjere kakvoće lijekova i inspekcijske nadzore nad dobrom proizvođačkom praksom ne samo u Hrvatskoj, već i u Europi i svijetu.

Agencija predvodi važne EU-ove projekte i inovacije na području praćenja sigurnosti lijekova, a Hrvatska se nalazi u samom svjetskom vrhu prema kvaliteti i broju zaprimljenih prijava sumnji na nuspojave lijekova na milijun stanovnika, kaže Tomić.

Zahvaljujući aktivnom uključivanju HALMED-a u zajedničke EU-ove postupke odobravanja lijekova za više država članica, Hrvatska je 13. zemlja u europskom gospodarskom prostoru po broju novih započetih postupaka odobravanja lijekova, dodao je.

Konferencija je organizirana radi informiranja svih dionika o novostima na području odobravanja i praćenja sigurnosti primjene lijekova.

Uz 15 godina djelovanja, ove godine HALMED obilježava i 130. obljetnicu početka izdavanja Hrvatske farmakopeje, stoga su na konferenciji predstavljeni razvoj i važnost tog priručnika neizostavnog za osiguranje kakvoće lijekova.

Konferencijom su obuhvaćene i druge relevantne teme, kao što su utjecaj brexita na odobravanje lijekova u Europskoj uniji, znanstveni savjet za lijekove, inspekcija dobre proizvođačke prakse, važnost naziva lijeka, IT novosti na području lijekova, antibiotska rezistencija i upravljanje rizicima primjene onkoloških lijekova.

Konferenciji prisustvuje oko 280 sudionika - zdravstvenih radnika, predstavnika hrvatskih javnozdravstvenih tijela, strukovnih udruženja zdravstvenih radnika i farmaceutske industrije, pacijenata te regulatornih tijela za lijekove iz regije. (Hina)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter