ZAGREB

Aktivnosti i projekti Vlade u 2020. godini (1. dio)

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Vlada je za 2020. godinu pripremila niz aktivnosti i projekta, o čemu Hina donosi kratak pregled.  

Nastavak aktivnosti vezanih za pristupanje Hrvatske Schengenskom području i uspostavljanje bezviznog režima sa SAD-om do kraja 2020., planovi su MUP-a za iduću godinu.

MUP nadograđuje sustav za suzbijanje krijumčarenja ljudi

Na kraju tekuće godine u kojoj je Hrvatska ispunila tehničke uvjete za Schengen, MUP je najavio nastavak komunikacije sa nadležnim službama Europske komisije i Vijeća Europske unije.

MUP će u 2020. nastaviti nadograđivati sustav za učinkovito suzbijanje krijumčarenja ljudi u ilegalnim migracijama i s tim povezanim prekograničnim kriminalitetom.

Planiraju također nastaviti poboljšavati uvjete rada policajaca - od materijalnih prava i nabavke opreme do odgovarajućih radnih prostora, obrazovanja i stručnog usavršavanja.

MUP najavljuje da će se maksimalno angažirati po pitanju kriminalističkih istraživanja ratnih zločina, identificiranju počinitelja i kaznenom procesuiranju odgovornih.

U 2020. godini započet će temeljno obrazovanje za pričuvnu policiju, bit će pokrenut stručni studij Civilne zaštite i osnovan sveučilišni studijski programa kriminalistike i javne sigurnosti.

Planirane su i izmjene Zakona o osobnoj iskaznici, a s prvim danom Nove godine stupa na snagu izmijenjeni Zakon o hrvatskom državljanstvu, kojim je olakšan postupak stjecanja državljanstva za pripadnike hrvatskog naroda u inozemstvu i hrvatske iseljenike.

MUP također namjerava uputiti u zakonodavnu proceduru prijedloga novog Zakona o strancima, kojim će se rad stranaca regulirati po modelu pogodnijem za poslodavce.

Javna objava izvješća o imovini pravosudnih dužnosnika

Ministarstvo pravosuđa najavilo je da će u 2020. omogućiti građanima da mogu kao stranke u sudskim postupcima elektronički komunicirati sa sudovima.

Nakon što je u tekućoj godini osiguran pravni temelj za javnu objavu izvješća o imovini pravosudnih dužnosnika, Ministarstvo kao sljedeći korak planira njihovu javnu objavu u 2020.

Ministarstvo je najavilo i da će se u 2020. iz državnog proračuna financirati uređenje potkrovlja Županijskog suda u Zagrebu u vrijednosti od 12-ak milijuna kuna, te uređenje velike raspravne dvorane na Županijskom sud u Osijeku u vrijednosti oko tri milijuna kuna.

Nova lokacija Zemljišnoknjižnog odjela Općinskog građanskog suda u Zagrebu bit će budući Trg pravde u Zagrebu. Zemljišnoknjižni odjel Općinskog građanskog suda u Zagrebu premjestit će se u zgradu konjušnice koja je izgrađena 1903. i dio je povijesne urbane cjeline Zagreba.

Početak radova vrijednih 60 milijuna kuna planiran je za listopad 2020. godine, a završetak do kraja 2021. godine.

Ministarstvo također planira provoditi projekte financirane sredstvima europskih strukturnih i investicijskih fondova te drugih izvanproračunskih izvora. Ukupno ugovorena vrijednost (ESI fondovi i Norveška darovnica) iznosi oko 292 milijuna kuna.

Povećanje minimalne plaće, uvođenje nacionalne mirovine

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava u 2020. godini planira povećati minimalne plaće za 8,33 posto, koja će u 2020. iznositi 4.062,51 kunu bruto, tj. 3.250 kuna neto.

U planu je i uvođenje nacionalne mirovine socijalno ugroženim starijim osobama koje ne ostvaruju mirovinu na temelju prethodnog rada i plaćenih mirovinskih doprinosa, odnosno osobama koje nemaju minimalni mirovinski staž od 15 godina za stjecanje prava na starosnu mirovinu, a starije su od 65 godina života i nemaju drugi izvor prihoda.

Izmjenama Zakona o osiguravanju radničkih tražbina planira se proširenje obuhvata radnika sa dosadašnjih 6 mjeseci na 10 mjeseci, tj. omogućit će se pristup zaštiti i onim radnicima kojima je radni odnos prestao 10 mjeseci prije otvaranja stečajnog postupka. Također, produljit će se zaštićeno razdoblje za koje radniku pripada materijalno pravna zaštita s dosadašnja 3 mjeseca na 5 mjeseci.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku novim Zakonom o socijalnoj skrbi planira poboljšati obuhvat osoba koje ostvaruju pravo na zajamčenu novčanu naknadu promjenom osnovice i povećanjem dosadašnjih iznosa osobito skupinama koje su u najvećem riziku od siromaštva ili su već evidentirani kao siromašni.

Izmjenama zakona namjerava se proširiti krug osoba koje mogu ostvariti pravo na status roditelja njegovatelja i povećati iznos naknade, odnosno osigurati dodatne usluge.

Planirano je rasterećenje centara za socijalnu skrb u smislu smanjenja ovlasti i nadležnosti u postupanjima u stvarima koje nisu u najužoj vezi sa sustavom socijalne skrbi te provođenje organizacijske i strukturne promjene.

Novim Zakonom o socijalnoj skrbi planira se jačanje i razvoj novih usluga, programa i aktivnosti usmjerenih obitelji te razvoj i veća dostupnost izvaninstitucionalnih usluga.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku planira od travnja iduće godine uvesti Dječju karticu s kojima će svi roditelji u Hrvatskoj, bez obzira na broj djece i visinu primanja, moći ostvariti razne popuste i pogodnosti. Kartica će biti u digitalnom izdanju, a bit će besplatna svima i dostupna putem sustava e-Građani u obliku mobilne aplikacije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter