Čak trećina proizvedene hrane u svijetu se baci, što je podatak koji zastrašuje ako se zna koliko ljudi diljem planeta gladuje. U Hrvatskoj se godišnje baca gotovo 300.000 tona hrane, od čega čak tri četvrtine u kućanstvima, iako je hrana u nas sve skuplja. Proizvođači, distributeri, trgovci, restorani, hoteli - posljednjih se godina sve više trude kako bi, umjesto u otpadu, hrana ipak završila kod onih koji je trebaju, javlja HRT.
Gotovo nevjerojatno zvuči podatak da svatko od nas u mjesec dana baci više od 6 kilograma hrane. Više od prosjeka europskih kućanstava. Jer, obroci se, u zemljama koje imaju viši standard od nas, bolje planiraju. I u kućanstvima, i u restoranima.
Kako s hranom postupaju u restoranima, trebali bismo i mi u kućanstvu. Svi u lancu opskrbe trebaju razmišljati puno prije isteka roka trajanja. Ako se ne planira pojesti, hranu treba donirati. U Hrvatskoj su u posljednjih deset godina tvrtke donirale 2000 tona hrane i neprehrambenih proizvoda.
- Radi se o hrani koja da nije bila donirana bi najvjerojatnije zavšila na otpadu. Zbrinjavanje košta, dakle ostvarili smo dvostruku korist. Od listopada prošle godine u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede otvorili smo i prvu Banku hrane u Hrvatskoj, istaknuo je Petar Penava, ravnatelj Crvenog križa Zagreb.
Imamo banke hrane u devet županija, a količine donirane hrane iz godine u godinu rastu.
Cijeli prilog dostupan je ovdje.